Breivik trengte ryggehjelp med bombebilen

En mann som trolig var Anders Behring Breivik trengte hjelp fra Viking redningstjeneste for å sette bombebilen i revers. Selv var han ikke i stand til å forstå hvordan girspaken fungerte.

Skøyen og bombebilen (montasje)

Anders Behring Breivik bodde sammen med sin mor i Hoffsveien på Skøyen. I avhør har en bergingsmann fra Viking forklart at en som lignet Breivik måtte ha hjelp til å sette en stor varebil som lignet bombebilen i revers.

Foto: Overvåkingsbilde, Vegard Grøtt/Scanpix

I avhør har en bergingsmann fra Viking forklart hvordan han rykket ut til en berging på Skøyen i Oslo. Han beskriver oppdraget som så teit og dumt at han fremdeles husker det godt.

Han møter en ung mann med rød genser som har problemer med en stor, hvit varebil. Mannen forklarer at han har leid seg varebil i forbindelse med et flyttelass, og at han har prøvd alt for å få den i revers.

Det viser seg at mannen ikke har skjønt at girspaken har en liten ring som må holdes oppe med to fingre under reversering. Bergingsmannen viser ham dette, og sier lattermildt: "da husker du det til neste gang".

«Vestkantfrøken»

Bergingsmannen mener den unge mannen virket «litt treg» siden han ikke hadde skjønt dette. Han beskriver ham som en «vestkantfrøken». Han sier han aldri har vært borti andre som ikke får girspaken til å fungere.

Bergingsmannen, som ikke ønsker å uttale seg til NRK om saken, har forklart i avhør at han tror bilen var helt tom på dette tidspunktet. Det var en «klassisk leiebil, og helt tomt».

Han sier han er 60-70 prosent sikker på at mannen han traff på Skøyen var Anders Behring Breivik, fordi mannen var relativt lik bildene han har sett av Breivik i media.

Han tegner også hvordan bilen står parkert.

Tegning av bombebilen med ryggeproblemer

Slik har bergingsmannen tegnet og forklart hvordan varebilen stod parkert på Skøyen.

Stefaren: – Strøk på oppkjøringen fordi han kjørte for sakte

Stefaren til Anders Behring Breivik har også fortalt til NRK Brennpunkt hvordan stesønnen slet da han drev med øvelseskjøring i ungdommen. Ifølge stefaren Tore Tollefsen var han en litt forsiktig og klønete tenåring.

Tore Tollefsen

Tore Tollefsen var gift med Anders Behring Breiviks mor i 12 år.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Vi kom til en fotgjengerovergang som var forhøyet da jeg øvelseskjørte med ham. Han prøvde tre ganger, men motoren stanset hver gang. Så jeg måtte ut for å ta over og kjøre over den dumpa, sa stefaren Tore Tollefsen til NRK.

For å unngå slike hindre flyttet de derfor øvelseskjøringen fra Oslo og ut til Nesodden. Breivik skal likevel ha fortsatt å slite med kjøringen, ifølge stefaren.

Les mer: – Han var ikke noen tøffing
Se:
Brennpunkt – «Fedrene»

Dermed endte det med at han tok mange kjøretimer med en profesjonell kjørelærer.

– Han klarte likevel å stryke på den første oppkjøringen, men det var visst fordi han kjørte for sakte og hadde vært litt for forsiktig, har stefaren fortalt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger