Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten

I et åpent brev til norske medier skriver terrortiltalte Anders Behring Breivik at han bør dømmes for terrorhandlingene.

 Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik ønsker å bli erklært tilregnelig når rettssaken starter mandag 16. april.

Foto: NTB/Scanpix

I det 38 sider lange brevet skriver han at han vil angripe 200 punkter i den første rettspsykiatriske erklæringen når rettssaken starter, skriver VG.

De to rettspsykiaterne Torgeir Husby og Hanne Sørheim erklærte før jul at Breivik er psykotisk og strafferettslig utilregnelig. Å bli vurdert som utilregnelig er det verste som kunne skje og er den ultimate ydmykelsen, skriver Breivik i brevet.

Breivik varslet på det siste fengslingsmøtet i begynnelsen av februar at han holdt på å skrive en kronikk om sakkyndigrapporten.

Feilene Breivik hevder han har funnet, dreier seg om alt fra mindre språklige rettelser til avsnitt han mener rettspsykiaterne har diktet opp for å få ham til å fremstå som en syk person.

Selv mener Breivik at han var tilregnelig under terrorhandlingene, en oppfatning som deles av flere bistandsadvokater, psykiatere og samfunnsdebattanter.

– Tydelig form og klare argumenter

Ole Eivind Henden

Kommentator Ole Eivind Henden tror ikke at Breivik-brevet vil ha innvirkning på rettssaken.

Foto: NRK

Kommentator i NRK, Ole Eivind Henden, sier at brevet er skrevet på en saklig måte, men at dette i seg selv ikke er nok til å si at Breivik ikke er psykotisk.

– Inntrykket mitt er at brevet har en tydelig form, og at argumentene er relativt klare. Men det er også mye som er absurd og ikke minst særdeles ekstremt i brevet.

– Men å få et inntrykk av om Breivik er psykotisk eller ikke tror jeg ikke at man kan få ut av et sånt brev, sier Henden.

Henden tror at brevet til Breivik er et ledd i hans strategi, men mener det ikke vil ha noen betydning for rettssaken som starter den 16. april.

– Det er tydelig at han mener det er viktig for han å komme fram med disse argumentene i offentligheten før rettssaken kommer i gang. Dette er strategien han nå velger for å bli erklært tilregnelig. Men jeg tror ikke dette brevet kommer til å bety mye for rettssaken.

Rettspsykiaterne kan vurdere brevet

Henden tror likevel at de som skal skrive den nye rettspsykiatriske rapporten vil ta brevet med i vurderingen av Breiviks psykiske helse.

– Rapporten som skal leveres i april er jo ikke ferdig ennå. Det kan tenkes at de to rettspsykiaterne som står bak denne rapporten vil lese dette brevet og eventuelt få noe ut av dette.

Den nye rettspsykiatriske rapporten til Terje Tørrisen og Agnar Aspaas offentliggjøres tirsdag etter påske. Den vil være svært avgjørende for Breivik ettersom dommerne vanskelig kan se bort fra de sakkyndiges konklusjoner dersom alle fire mener han er utilregnelig og dermed ikke kan straffes, men isteden dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Rettssaken mot Breivik starter mandag 16. april i Oslo tingrett og vil pågå i ti uker. Dom er ventet senest 20. juli.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger