Breivik-psykiater kan være inhabil

Rettspsykiater Torgeir Husby er overlege ved Diakonhjemmet i Oslo, der Anders Behring Breiviks mor mottar behandling. Nå må Oslo tingrett vurdere hans habilitet i terrorrettssaken.

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Psyiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har hatt mange samtaler med terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Etter å ha undersøkt Behring Breivik i nærmere to måneder, skal Torgeir Husby ha informert om det mulige habilitetsproblemet i et brev til retten, skriver VG Nett.

Bistandsadvokater, forsvarer og statsadvokat har sendt sine bemerkninger til tingretten, og skal etter planen komme med en kjennelse innen slutten av denne uka, opplyser tingrettsdommer Anne Margrethe Lund til nettavisen.

Ferdige med samtaler

Husby sendte brevet etter at han, sammen med kollega Synne Sørheim, hadde sin siste samtale med Breivik. De har til sammen hatt elleve samtaler med den terrorsiktede, og konklusjonen fra de to rettspsykiaterne vil ha et avgjørende utfall for straffereaksjonen.

Les: Rettpsykiaterne er ferdige med Anders Behring Breivik

Like etter at han ble pågrepet stilte den terrorsiktede krav om utenlandske sakkyndige fordi han ikke hadde tillitt til norske psykiatere. Dette ble ikke etterkommet av politiet og retten, og to norske rettsspsykiatere ble derfor oppnevnt.

De to rettspsykiaterne skal gjennom samtaler med Breivik komme fram til en konklusjon om hva slags mental tilstand han er i nå, samt i gjerningsøyeblikket den 22. juli.

Etter planen skal de levere sin erklæring innen 1. november - men det er nå uvisst om de kan fortsette arbeidet de har startet på.

Les også: Disse skal vurdere drapsmannens hode
Les: – Tviler på at Breivik var utilregnelig

Kan bety ny frist

Dersom Husby erklæres inhabil, vil påtalemakten måtte lete etter en ny sakkyndig som igjen får tre måneders frist for å levere sin rapport.

Husby vil ikke selv kommentere hvorfor han ikke informerte retten på et tidligere tidspunkt.

SISTE NYTT

Siste meldinger