Breivik er flyttet til Skien fengsel

Anders Behring Breivik er flyttet til Skien fengsel fordi Ila fengsel skal bygges om.

Skien fengsel.

HØY SIKKERHET: Her ved Skien fengsel sitter nå den terrortiltalte Anders Behring Breivik etter at han ble flyttet fra Ila mandag. Også Skien fengsel regnes som et høysikkerhetsfengsel.

Foto: Henning Tveito / NRK

Anders Behring Breivik er flyttet til Skien fengsel kunne TV 2 i dag melde.

– Jeg kan bekrefte at han er flyttet, og flyttingen skjedde i går, sier hans forsvarer Geir Lippestad til NRK på telefon.

Breivik rettssak

FLYTTET: Anders Behring Breivik er flyttet til Skien fengsel for et midlertidig opphold.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Breivik ble transportert fra Ila fengsel til Skien fengsel i løpet av gårsdagen. Lippestad forteller at han var i kontakt med Kriminalomsorgen både før og etter transporten. Så langt han har fått vite gikk transporten helt fint.

Les: Egne folk skal passe på Breivik som ikke får møte andre fanger i Skien fengsel

Forsvareren forteller at flyttingen har vært planlagt en tid, og skyldes at det skal gjøres ombyggingsarbeider ved Ila fengsel.

Les også: – Breivik brevveksler med meningsfeller

Skyldes byggearbeider ved Ila

– Det vi har fått beskjed om er at han skal være i Skien fengsel i rundt ti uker, og bakgrunnen er ombygningsarbeider som skjer på Ila, sier Lippestad.

Fengselsdirektøren ved Ila fengsel bekrefter også at den terrortiltalte er flyttet vekk fra hans fengsel.

– Jeg kan bekrefte at dette stemmer, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NTB.

Han sier at dette har vært planlagt i land tid.

Forsvarer Geir Lippestad opplyser at det har ligget i kortene en god stund at Anders Behring Breivik skulle tilbringe deler av sommeren i et annet fengsel. Forsvarerne har blitt løpende orientert om planene.

– Vi har vært orientert om at han ville bli flyttet en periode, sier Lippestad og henviser til fengslene for informasjon om detaljer i flytteplanene.

Fengselsdirektøren sier det var fornuftig med en flytting for å få en pause til bygningsarbeidene.

– Dette har vært planlagt over tid, og Ila har bedt om avløsning for en periode på grunn av at det er et en del arbeid som må gjøres. Dette gjelder både en del bygningsmessige forhold og personalet, sier fengselsdirekteør Knut Bjarkeid til NRK.

Bjarkeid forteller også at reglene ved innsatte på særlig høy sikkerhet er at de ansatte skal skiftes ut etter ett år.

– Her har vi altså valgt å skifte ansatte ved å skifte fengsel, sier fengselsdirektøren på Ila.

Hvorfor ble han flyttet til akkurat Skien?

– Skien har en avdeling for særlig høy sikkerhet, svarer Bjarkeid.

NRK har også vært i kontakt med Justisdepartementet som bekrefter at de har vært involvert i prosessen med flytting på grunn av byggearbeidene ved Ila, men at avgjørelsen er tatt av Kriminalomsorgen som driver alle fengsler i Norge.

Breivik har til nå sittet på Ila fengsel og forvaringsanstalt, et fengsel med særlig høyt sikkerhetsnivå.

Forsvarer Geir Lippestad

VIL BESØKE: Forsvarer Geir Lippestad forteller at noen fra advokatkontoret vil besøke Breivik i hans nye fengselstilværelse en av de nærmeste dagene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I fengslet som er lokalisert i Bærum kommune har Breivik hatt tre ulike celler som han har kunnet bruke til ulike aktiviteter. Den terrortiltalte har blant annet krevd å få en egen datamaskin som han kan skrive og arbeide på. Datamaskinen er plassert i en egen celle, men er ikke tilknyttet internett.

Les også: Breivik har tre celler på Ila

Ikke endringer i tilbud for Breivik

Skien fengsel er et høysikkerhetsfengsel.

Forsvarer Geir Lippestad sier at de har fått inntrykk av at forholdene for Breivik vil bli ganske like der.

– Vi har ikke hørt noe om at det vil bli noen endringer på hvilke tilbud han vil ha der han sitter inne. Han har en avtale rundt de ulike tilbudene med datamaskin, medier osv, og vi har ikke hørt noe om at det vil bli endringer i det, sier Lippestad.

Vet du om det er gjort noe spesielt i forhold til sikkerhet ved Skien fengsel på grunn av Breiviks flytting dit?

– Det har vi ikke fått noen spesiell beskjed om, men han sitter på samme betingelser som han har gjort hele tiden. Så sikkerhetsnivået er nok på samme nivå som på Ila, svarer Lippestad.

Dette bekreftes også av fengslet i Skien. De kan fortelle at Breivik er satt på en egen spesiell avdeling.

– Er det høyere sikkerhet rundt Breivik enn de andre innsatte i fengselet?

– Ja, det er det definitivt. Det er en egen avdeling som kalles «avdeling med særlig høy sikkerhet», og der er det et strengere sikkerhetsregime, sier fungerende fengselsleder Karl Hillesland.

Les også: Breivik vil ikkje kasta vekk energi på besøk i fengselet

Forsvareren forteller at noen fra advokatkontoret planlegger å besøke Breivik i Skien fengsel en av de nærmeste dagene. Da vil de snakke med den tiltalte om hvordan han ser på flyttingen og forholdene i det nye fengslet.

– Vi har orientert ham om at han i løpet av sommeren ville bli flyttet for en periode. Så det var han klar over, men vi og han har ikke visst nøyaktig når det ville skje av sikkerhetsmessige årsaker, sier Lippestad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger