NRK Meny
Normal

– Jeg er ikke overrasket over rettens avgjørelse

Forsvarerne til den terrorsiktede Anders Behring Breivik dro i ettermiddag til Ila fengsel for å informere ham om at tingretten vil at han skal undersøkes på nytt.

Breiviks forsvarere

Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra sier de foreløpig ikke har diskutert hvordan de vil forholde seg til spørsmålet om Breivik skal tvangsinnlegges.

Foto: Martin Zondag / NRK

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen fortalte i en pressekonferanse i Oslo tingrett i fredag at retten ønsker en ny vurdering av om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, og at de derfor har oppnevnt to nye rettspsykiatere.

Etter avgjørelsen dro alle de fire forsvarene til Ila for å fortelle sin klient om at retten vil at Breivik skal undersøkes på nytt.

Skal vurdere om han vil anke

Odd Ivar Grøn og Tord Jordet

Forsvarerne Odd Ivar Grøn og Tord Jordet kom først til Ila. De ville ikke gi noen kommentarer til pressen.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Jeg er ikke så overrasket over at de oppnevnte nye sakkyndige, med tanke på det som har kommet frem den siste tida, sier forvarer Geir Lippestad til NRK.no.

Han sier det nå er to hovedspørsmål de vil diskutere med Breivik:

– Det første er om han er villig til å samarbeide med de to nye oppnevnte sakkyndige, og det andre er om han kommer til å anke avgjørelsen, sier Lippestad.

Den siktede har to uker på seg til å anke avgjørelsen som falt i dag.

– Hvordan tror du Breivik kommer til å reagere på nyheten?

– Det er vanskelig å si, sier Lippestad.

Vil ikke legge seg inn frivillig

Forsvarerne sier de foreløpig ikke har diskutert hvordan de vil forholde seg til spørsmålet om Breivik skal tvangsinnlegges, dersom han fortsatt nekter å la seg undersøke av nye sakkyndige.

– Men han vil naturligvis ikke la seg legges inn frivillig, legger Lippestad til.

Han forteller at Breiviks hovedinnvending mot å la psykiatere undersøke ham på nytt er at mye informasjon fra den tidligere undersøkelsen har kommet fram i media.

– Vi vet ikke om det er grunnlag for tvangsinnleggelse i og med at Breivik har samarbeidet i forrige runde, sier Lippestad.

Skal vurdere om han er tilregnelig

Tingrettsdommer Arntzen kunngjorde at de har besluttet å oppnevne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som nye sakkyndige i 22. juli-saken.

Retten mener at spørsmålet om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke vil være veldig viktig for rettssaken som er planlagt å starte i april.

Selv om både forsvarerne og påtalemyndigheten ikke ønsket nye sakkyndige har retten valgt å oppnevne de to psykiaterne til å vurdere Breivik på nytt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger