Hopp til innhold

Anders Behring Breivik mener rapporten vil gi nye muligheter

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier hans klient nå har endret mening og at han ser muligheter med utfallet av rapporten som erklærte ham utilregnelig.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

Her følger Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra pressekonferansen om Breiviks psykiske tilstand.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim diagnostiserte onsdag Breivik som paranoid schizofren. De mener derfor han må dømmes til tvunget psykisk helsevern.

– Han har rasjonalisert for seg selv og sier nå at dette gir flere muligheter. Så han er ikke lenger skuffet eller lei seg over rapporten i seg selv, sier forsvarer Geir Lippestad til TV 2.

Husby og Sørheim leverte tirsdagt sin 230 sider lange rapport der de tar stilling til om Anders Behring Breivik er tilregnelig i et strafferettslig perspektiv. De har hatt til sammen 13 samtaler med Breivik, og har kommet fram til at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig.

Har skiftet mening

Lippestad har snakket 15 minutter med Breivik på telefon fra USA, hvor Lippestad er for å avhøre et sentralt vitne i saken, etter rapporten ble framlagt. Ifølge politiet var Breiviks første reaksjon skuffelse, men forsvareren sier nå at han har skiftet mening.

Den terrorsiktede er imidlertid ikke fornøyd med lekkasjene fra rapporten til mediene.

– Så lenge vi som forsvarere ikke får muligheten til å gjennomgå rapporten sammen med ham, så skjønner jeg at han reagerer veldig på det, sier Lippestad.

Har utviklet sykdommen over tid

Sørheim og Husby mener Anders Behring Breivik hadde en psykotisk lidelse både i planleggingen og utføringen av terrorhandlingene, samt i de 36 timene de snakket med ham.

– Han har over en lengre periode utviklet sykdommen paranoid schizofreni, som har endret Behring Breivik til den personen han er i dag, siterte statsadvokat Svein Holden fra rapporten under pressekonferansen tirsdag.

Paranoid schizofreni er en psykisk lidelse som gir utslag i form av vrangforestillinger og hallusinasjoner om for eksempel sin egen person og forfølgelse, ifølge Store norske leksikon.

Kan ende opp på Dikemark

Det er domstolen som eventuelt idømmer tvungen psykisk helsevern, men det er ikke domstolen som bestemmer hvordan dette skal gjennomføres.

Ifølge avdelingsoverlege Anne Kristine Bergem ved Regional sikkerhetsavdeling vil den ansvarlige legen utarbeide opplegget for pasienten. Påtalemyndigheten vil hele tiden motta rapporter om utviklingen.

Pasientene på lukket avdeling vil være med på samtaler, få behandling, medikamenter og bli utredet fortløpende, fortalte Bergem til NRK etter at diagnosen ble kjent. Dørene på avdelingen er låst, men man kan bevege seg fritt på avdelingen.

Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern, blir han mest sannsynlig overført fra Ila fengsel til Dikemark sykehus i Asker. Dikemark psykiatriske sykehus er et av tre sykehus i Norge med høyeste sikkerhetsnivå.

AKTUELT NÅ