NRK Meny
Normal

Breivik ringte og ba om medlemslistene til ungdomspartier

Våren 2010 ringte Anders Behring Breivik inn til Fornyings- og administrasjonsdepartementet og ba om å få utlevert medlemslister for ungdomspartier i Norge.

 Skadde ungdommer fra AUF-leiren på Utøya blir tatt hånd om av redningspersonell

Breivik skal ha bedt de som jobber med partistøtte utlevere lister med ungdomspolitikere litt mer enn ett år før han reiste til Utøya for å skyte AUF-ere.

Foto: Edvardsen, Morten / SCANPIX

Rundt mai/juni i 2010 kom det inn en telefon til Fornyings- og administrasjonsdepartementet fra en som presenterte seg som Anders Behring Breivik. Omtrent et år senere reiste terroristen til Utøya der han skjøt og drepte 69 unge AUF-ere.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet er ansvarlig for den økonomiske støtten til norske politiske partier, og personen som presenterte seg som Breivik ba om informasjon.

I etterforskningsmateriale som NRK kjenner innholdet i kommer det fram at Anders Behring Breivik ba om å få utlevert medlemslister til norske ungdomspartier.

Breivik fikk ingen slike lister, og departementet sitter heller ikke på slik informasjon. De har i all hovedsak informasjon om hvor mange medlemmer det er og hvordan den økonomiske støtten tildeles.

Rigmor Aasrud og kommunikasjonssjef Frode Jacobsen under omvisning i Regjeringskvartalet

Kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyingsdepartementet under omvisning i Regjeringskvartalet før jul.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fornyings- og administrasjonsdepartementet bekrefter overfor NRK at en slik samtale fant sted.

– Det kom en henvendelse med spørsmål om medlemslistene til ungdomspartiene, men på nåværende tidspunkt kan jeg ikke bekrefte at det faktisk var Breivik. Dette er noe vi nå sjekker, sier kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til NRK.

Fra etterforskningsmaterialet kommer det fram at den ansatte som tok imot henvendelsen fra Breivik mener å huske at han presenterte seg til journalist, men kan etter det NRK erfarer ikke huske hva som ble brukt som forklaring for hva listene skulle brukes til.

Også telefon om skyting av AUF-ere

NRK kunne fredag morgen fortelle at også i mars 2011 ringte en person inn som kan være Anders Behring Breivik. Ingen vet nå om det var Breivik.

I samtalen i mars ble det snakket om skyting av AUF-ere og et manifest.

Les mer: Ringte i mars til regjeringen om skyting av AUF-ere og manifest

Etterforskningsmateriale som NRK kjenner innholdet i viser hvor alvorlig telefonen i ettertid kan virke:

  • Innringeren skjelte ut regjeringen og Stoltenberg
  • Samtalen var i svært negativt ordelag
  • Gro Harlem Brundtland ble også tatt opp med negative formuleringer
  • Personen snakket om et manifest
  • Han snakket om å skyte unge AUF-ere

Etter å ha snakket noen minutter med sentralbordet ble innringeren satt videre til en ansatt i et departement. Samtalen ble ikke rapportert til politiet før etter den 22. juli.

Les også: Opposisjonen: – Vi har vært for naive

Departementenes servicesenter som driver sentralbordet opplyser til NRK at data fra telefonsystemene ennå ikke er utlevert til politiet.

Politiet har så langt ikke ønsket å kommentere samtalen i mars 2011 overfor NRK, og viser til hensynet til etterforskningen.

Endte med å drepe ungdomspolitikere

Anders Behring Breivik hadde et sterkt hat til Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen. Terroristen har i avhør forklart at han opererte med lister over A-, B- og C-forrædere.

Blant A-forræderne som han mente fortjente mest å dø var flere framtredende ledere i Arbeiderpartiet, og han har også forklart at Gro Harlem Brundtland var et av hovedmålet for angrepet på Utøya.

Breivik reiste den 22. juli ut til Utøya tungt bevæpnet. Ute på Utøya skjøt og drepte han 69 mennesker.

Mange av dem var medlem i ungdomspartiet AUF.

Utøya med rose foran

Mange unge liv tok brått slutt ute på Utøya den 22. juli.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger