Brede (26) fikk sjokkbeskjeden i Italia: «You tested positive on corona»

Brede Melinder Stokland ble den første kjente, norske koronapasienten, etter å ha fått påvist smitten i Italia. Nå er han erklært frisk, og oppfordrer alle til å bidra i kampen for å bekjempe viruset.

Brede Melinder Stokland trilles gjennom gangene på Santa Maria Annunziata

UROLIG: Brede Melinder Stokland sier hele sykehuset Santa Maria Annunziata i Firenze ble sperret av når han ble trillet gjennom gangene. Her er han på vei til MR-skanning.

Foto: Privat / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

For tre uker siden, noen timer før det første bekreftede koronatilfellet i Norge, ble det kjent at en norsk student hadde testet positivt for koronaviruset i Italia. Lørdag ble han erklært frisk.

– Det er ikke kult å være den såkalte «patient zero», både i Norge og Toscana. Det er en samvittighet som ikke har vært veldig god, og en skyldfølelse som var ganske stor i dagene etter at jeg ble lagt inn. Man er urolig for hvem man kan ha smittet, sier Stokland.

26-åringen studerer arkitektur ved NTNU og har hatt utveksling i Firenze.

19. februar skulle han tilbake til andre semester i den italienske byen, etter å ha vært hjemme i Norge i studiepausen.

På kvelden før avreise kjente 26-åringen at han hadde litt vondt i hodet og kroppen. Noen døgn senere våknet han på natten med kraftig feber og svette. På dagtid var symptomene nesten fraværende.

Arkitekturstudenten tenkte at han kunne ha fått vanlig influensa, men vurderte egen helsetilstand som god nok til at han deltok på forelesninger i Firenze 24. og 25. februar.

Jeg følte meg fin, men hadde hatt litt feber på natten. Når jeg ser tilbake på det, er det dummeste man kan gjøre. Men selv om det bare er tre uker siden er det mye som har skjedd på de ukene. At det kunne være korona, hadde ikke slått meg.

«You tested positive on corona»

Brede i full smittevern

Brede Melinder Stokland i fullt smittevernutstyr. Han forteller at sykehuset i Firenze hadde gode rutiner for å unngå smitte.

Foto: Brede Melinder Stokland / Privat

På dette tidspunktet hadde Italia om lag 300 bekreftede koronatilfeller, ingen av dem i Toscana. I dag er tallet nesten 28.000. Over to tusen er døde, men mørketallene er store.

Stokland forteller at han dro til hovedsykehuset i Firenze, for å få tak i en engelsktalende lege. Der ble han henvist akuttmottaket.

– Da hadde det ikke vært noen tilfeller av korona i hele Toscana, eller Firenze. Men de skjønte kanskje hva det var, og det kom noen «månekledde» menn og satte meg inn på et isolat.

Stokland forteller at han ble sittende i 11 timer på et rom, mens legene tok stadig nye tester.

Klokken 12 på kvelden titter en kar inn døren, og sier «you tested positive on corona».

Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, så jeg svarte «what, I’m in shock». Da titter han inn døren igjen, og sier «I am in shock too». Da var jeg den første koronapasienten i Firenze.

Stokland ble deretter fraktet videre til et annet sykehus. På vei ut så han et titalls mennesker i hvitkledde drakter, som forsøkte å spraye ned alle stedene han hadde vært.

Det var redde ansikter man så bak maskene, på dem som vaska ned sykehuset.

Santa Maria Annunziata sykehus i Firenze. Her ble nordmannen som var smittet av koronaviruset behandlet.

Santa Maria Annunziata, sykehuset i Firenze der Brede Melinder Stokland ble behandlet for koronaviruset.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

«Patient zero»

På Santa Maria Annunziata-sykehuset ble nordmannen fraktet inn bakveien og satt i en vareheis opp til smitteavdelingen, trolig for å unngå smitte.

Jeg var ikke så redd da, fordi jeg helt oppriktig mente det ikke kunne være så farlig. Jeg er en frisk ung mann fra Norge. Men jeg ble redd klokken tre på natten, etter at disse legene hadde fortalt meg hva det var.

Da de gikk ut og låste meg inne på rommet som skulle være mitt hjem de neste ni dagene, da fikk jeg et lite sjokk. Det skal jeg være ærlig å si. Det var ikke så hyggelig.

Sykehus i Firenze der nordmann er innlagt med koronaviruset.

Stokland har bare lovord å si om behandlingen han fikk i Italia.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

– Det store mysteriet

Stokland har bare gode ting å si om behandlingen han fikk i Firenze. Han møtte etter hvert tre andre koronapasienter, men Toscana har hatt langt færre smittede enn andre områder av Nord-Italia.

Leger i Lombardia-regionen beskriver nå situasjonen som «en stille krig».

26-åringen forteller at han på dag to på sykehuset fikk beskjed om at 56 av hans kontakter i Firenze hadde blitt satt i hjemmekarantene. På dette tidspunktet var koronakarantene langt mindre vanlig i Italia.

– Vet du hvordan du ble smittet?

– Nei, og det er det store mysteriet. Jeg har vært mye i kontakt med FHI i Norge, og smittevernsoverlegene der. De har hjulpet meg masse. De hadde en del mer tid da, enn de har nå.

Eksperter ved Folkehelseinstituttet har kartlagt 26-åringens bevegelser før han ble smittet. Det samme har helsemyndigheter i Firenze.

De snakker også sammen, men vet ikke hvor jeg har fått det fra.

Stokland sier det er mest nærliggende å tenke seg at han ble smittet i Italia, i dagene før han dro til Norge, 8. februar, eller på flyplassen i München, hvor han mellomlandet.

Legene har opplyst ham om at han ikke kan ha vært smittebærende i den perioden han var hjemme i Norge i februar.

Etter å ha vært en periode i hjemmekarantene i Firenze, med gjentatte tester, ble Stokland erklært klinisk frisk lørdag. Kravet for dette er to negative tester. Han ankom Norge og Oslo søndag.

Helsetilstanden har, omstendighetene tatt i betraktning, vært god hele veien, sier 26-åringen.

Stokland sier dette understreker hvor vanskelig det kan være å oppdage hvem som er smittet.

Man hører om folk som har veldig mye symptomer, og sånne som meg som jeg mener har hatt milde symptomer – selv om jeg har pådratt på meg lungebetennelse, heftig feber og litt hoste. Men jeg har hatt verre forkjølelser eller influensaer før.

– Vet ikke om andre som har blitt smittet

Etter tre uker i isolasjon og karantene i Italia, skal arkitekturstudenten nå sitte ytterligere to uker i karantene i Norge.

Stokland har brukt tiden alene til å gruble over hvordan alle som ikke er helsepersonell kan bidra til å nedkjempe viruset.

Brede Melinder Stokland

Brede Melinder Stokland sier han fortsatt vurderer å dra tilbake Firenze, for å fullføre studiene. Han ser an situasjonen i Italia fortløpende.

Foto: Brede Melinder Stokland / Privat

Jeg ser på dette som et kollektivt ansvar, blant alle, å følge de retningslinjer og regler som myndighetene setter, og stole på vårt helsepersonell. Det er slik vi kan bekjempe dette viruset. Man må høre på myndighetenes råd, og holde seg hjemme om man er i karantene.

Stokland forteller at det er drevet omfattende smitteoppsporing i hans omgangskrets. Ingen har fått påvist smitten.

Nei. Jeg vet ikke om noen, verken i Norge eller Italia. I Norge mente de at jeg ikke var smittebærende, bare den siste dagen. Men da var jeg bare hjemme. De testet alle jeg hadde vært med de siste fire dagene. Hele familien min, venner. De testet negativt.

26-åringen sier det var en stor belastning å vente på at familie og venner skulle få svar på sine koronaprøver.

I Italia er det heller ikke noen av de 56 jeg hadde vært i kontakt som har hatt symptomer. Sånn sett har det gått veldig bra. Jeg har vært veldig heldig, som ikke har smittet flere.

Koronaviruset

Dette er saken
Oppdateres
Hva

Koronaviruset er et smittsomt lungevirus. Myndighetene har innført strenge tiltak for å stoppe spredningen.

Hvordan

Viruset smitter gjennom hoste og nysing, og sprer seg raskt. Man forventer en stor økning av antall smittede de nærmeste dagene og ukene.

Status i Norge

1 826 / 137 471
Siste uke / Smittede totalt
17
Innlagte nå
799
Døde
3 565 349
Vaksinerte
NRK innhenter løpende tall fra helseforetakene, Helsedirektoratet og FHI.
Sist oppdatert: 31.07.2021
4
3
2
2
1
Totalt17

Dette kan du gjøre (og ikke)

Karantene
Forkjøla eller symptomer (også milde)
Syk eller smittet (isolasjon)
Frisk, men i risikogruppa
Frisk
Dra på butikkenIkke lovUnngå/restriksjonerIkke lovUnngå/restriksjonerOk
Dra på jobbIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Ta offentlig transportIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Møte vennerIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Overnatte på hytte utenfor egen kommuneUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Kontakt med de du bor medOkOkIkke lovOkOk
Gå en turOkUnngå/restriksjonerIkke lovOkOk

GRAFIKK: NRK. Oppdatert 12. mai 2020 kl. 09.00 – endringer kan forekomme. Sjekk siste råd fra myndighetene på helsenorge.no

Innlagte i Norge dag for dag

De økonomiske konsekvensene

Etter utbruddet av koronaviruset i Norge begynte Nav å publisere statistikk som gir løpende informasjon om konsekvensene av viruset.

Vi samler nøkkeltallene her for å vise hvordan koronaviruset rammer norske arbeidsplasser, og vil fortløpende komme med flere grafer som viser utviklingen for norsk økonomi og arbeidsliv.

Sist oppdatert: 7. april
Sist oppdatert: 7. april

Status i verden

Forbud og restriksjoner i Europa

Norge
Sverige
Danmark
Storbritania
Italia
Frankrike
Finland
Tyskland
Spania
Østerrike
Estland
ReiseNeiUnngåNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
Gå på skolenNeiUnngåNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
Dra på arrangementNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
ShoppingUnngåJaUnngåNeiNeiNeiUnngåNeiNeiNeiUnngå
RestauranterUnngåJaNeiNeiNeiNeiUnngåUnngåNeiNeiUnngå
dh-coronavirus
35
102
198
289
414
549
bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager) – Verdenskartimage/svg+xmlAfghanistan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Angola: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Albania: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)De forente arabiske emirater: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Argentina: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Armenia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Australia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Østerrike: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Aserbajdsjan: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Burundi: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Belgia: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Benin: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Burkina Faso: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bangladesh: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bulgaria: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bosnia-Hercegovina: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Hviterussland: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Belize: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bolivia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Brasil: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Brunei Darussalam: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bhutan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Botswana: Mellom 414 og 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Den sentralafrikanske republikk: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Canada: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sveits: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Chile: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kina: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Elfenbenskysten: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kamerun: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kongo: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kongo-Brazzaville: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Colombia: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Costa Rica: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Cuba: Mer enn 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tsjekkia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tyskland: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Djibouti: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Danmark: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Den dominikanske republikk: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Algerie: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ecuador: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Egypt: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Eritrea: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Estland: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Etiopia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Finland: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Fiji: Mer enn 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Gabon: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Storbritannia: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Georgia: Mer enn 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ghana: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guinea: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Gambia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guinea-Bissau: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ekvatorial-Guinea: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Hellas: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guatemala: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Guyana: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Honduras: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kroatia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Haiti: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ungarn: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Indonesia: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)India: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Irland: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Iran: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Irak: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Island: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Israel: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Italia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jamaica: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jordan: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kenya: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kirgisistan: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kambodsja: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Korea: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kuwait: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Laos: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Libanon: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Libya: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sri Lanka: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Litauen: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Luxembourg: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Latvia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Marokko: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Moldova: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Madagaskar: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mexico: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nord-Makedonia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mali: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Montenegro: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mongolia: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mosambik: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mauritania: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malawi: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malaysia: Mellom 414 og 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Namibia: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Niger: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nigeria: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nicaragua: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nederland: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Norge: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Nepal: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)New Zealand: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Oman: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Pakistan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Panama: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Peru: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Filippinene: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Papua Ny-Guinea: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Polen: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Portugal: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Paraguay: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Qatar: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Romania: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Russland: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Rwanda: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saudi-Arabia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Sudan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Senegal: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sierra Leone: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)El Salvador: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Serbia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Surinam: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Slovakia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Slovenia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sverige: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Swaziland: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Syria: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tsjad: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Togo: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Thailand: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Øst-Timor: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tunisia: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tyrkia: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Taiwan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Tanzania: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Uganda: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Ukraina: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Uruguay: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)USA: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Usbekistan: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Venezuela: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Vietnam: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Jemen: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sør-Afrika: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Zambia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Zimbabwe: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Somalia: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Frankrike: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Spania: Mellom 414 og 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Antigua og Barbuda: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Bahamas: Mellom 289 og 414 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Barbados: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kapp Verde: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Dominica: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Kitts og Nevis: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Lucia: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Liechtenstein: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Maldivene: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Malta: Mellom 198 og 289 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Mauritius: Mellom 35 og 102 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Singapore: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Sao Tome og Principe: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Seychellene: Mer enn 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Trinidad og Tobago: Mellom 102 og 198 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Saint Vincent og Grenadinene: Mindre enn 35 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)Kypros: Mer enn 549 bekreftet smittede daglig per 1000000 (snitt 7 dager)
Kart: NRK
Datakilde: Johns Hopkins University og Worldometer
Sist oppdatert: 30.07.2021

Viktig informasjon

16.mars kom det nye råd for deg som er forkjølet Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme, skriver Folkehelseinstituttet i nye, oppdaterte råd. Også de med lette symptomer som forkjølelse eller vondt i halsen bør holde seg hjemme i ett døgn etter at de blir symptomfri.

15.mars innførte regjeringen en ny forskrift som kan forby folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Det betyr at folk kan tvinges hjem med loven i hånd dersom det blir nødvendig.

I tillegg er det en lang rekke lokale bestemmelser og reiserestriksjoner.

For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester har Helsedirektoratet besluttet en rekke tiltak som gjelder fra torsdag 12. mars kl. 1800.

Følgende institusjoner stenges:

 • Barnehager
 • Barneskoler
 • Ungdomsskoler
 • Videregående skoler
 • Universiteter og høyskoler
 • Andre utdanningsinstitusjoner.

I tillegg blir en rekke arrangementer og virksomheter stengt:

 • Kulturarrangementer
 • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
 • Svømmehaller, badeland og liknende

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder  både tjenestereiser og privatreiser. Vedtaket gjelder fra 12.mars og foreløpig ut april 2020.

 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
 • Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc).

Det anmodes til følgende om reiser:

 • Det tilstrebes at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt.
 • Det oppfordres sterkt fra Helsedirektoratet til å unngå fritidsreiser 
 • Ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre.
 • Alle som kommer fra reiser utenom Sverige og Finland, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.
 • Med virkning fra tirsdag vil også reiser til og fra Finland og Sverige bli rammet av karanteneregler. 

Beredskapsutvalget anser at følgende 15 funksjoner er kritiske for samfunnet:

 • Styring og kriseledelse
 • Forsvar
 • Lov og orden
 • Helse og omsorg
 • Redningstjeneste
 • IKT-sikkerhet i sivil sektor
 • Natur og miljø
 • Forsyningssikkerhet
 • Vann og avløp
 • Finansielle tjenester
 • Kraftforsyning
 • Elektroniske kommunikasjonstjenester
 • Transport
 • Satellittbaserte tjenester
 • Apotekene

Les mer på Helsedirektoratets nettsider

Dette er symptomene

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Hvis neiHvis jaHvis neiHvis jaHvis neiHvis jaOppdatert 18. mars 12:30«Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir:Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?»Er du i en risikogruppe?Det er du hvis du er over 65 år, har nedsattimmunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk.Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).Følg nøye med på symptomeneTa kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113  ved livstruendesykdom eller skade.kunHar du vært på reise?Alle som kommer frareiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar. HjemmekaranteneHold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.Har du de siste 14 dagenevært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?Isolasjon hjemmeDet betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.Bli hjemmeDet er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116 117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 ved livstruendesykdom eller skade.kun

Oppdatert 18. mars 12:30

Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir: Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?

Er du i en risikogruppe? Det er du hvis du er over 65 år, har nedsatt immunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Er du i en risikogruppe? Hvis ja:

Følg nøye med på symptomene. Ta kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.

Har du behov for akutt helsehjelp? Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Er du i en risikogruppe? Hvis nei:

Har du vært på reise? Alle som kommer fra reiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Har du vært på reise? Hvis ja:

Hjemmekarantene. Hold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.

Har du vært på reise? Hvis nei:

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?

Hvis ja:

Isolasjon hjemme. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte? Hvis nei:

Bli hjemme. Det er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp?

Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Har du spørsmål til helsemyndighetene?

Informasjonslinje om koronaviruset nås på telefonnummer: 815 55 015.

Folk som tror de kan være smittet, bes ringe fastlege eller legevakt på 116 117.

Det er viktig at folk som tror de kan være smittet, ikke møter opp hos legen, eller på legevakten, men blir hjemme og tar kontakt på telefon.

Oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet finner du på denne lenken.

Dette bør du vite

Det første tilfellet av viruset i Norge ble bekreftet 26. februar. 

Norske myndigheter har skaffet verktøy for å stille diagnose raskt, og har sendt ut retningslinjer til helseaktører over hele landet. Alle norske flyplasser og kommuneoverleger har også fått brev med instrukser.

Alle landets blodbanker har innført to ukers karantene for blodgivere som har reist til områder med pågående spredning av koronavirus.

For blodbanken i Oslo er det strengere, hvor alle som har vært i kontakt med noen som har vært i områder med pågående spredning av koronavirus, også får karantene. 

Fra 14. mars 2020 fraråder Utenriksdepartementet nordmenn å reise til alle land med mindre det er helt nødvendig på grunn av den store spredningen av koronaviruset i disse områdene.

Se UDs reiseråd her.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ber alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst. Les mer om dette her.

Hva er et koronavirus?

Koronavirus SARS-CoV-2 (også omtalt som coronavirus eller 2019-ncov) er en virusfamilie som er oppkalt etter det de ser ut som under et mikroskop. De er runde og dekket med pigger som kan se ut som en krone.

Koronavirus kan føre til luftveisinfeksjoner. Noen kan være dødelige, andre mindre alvorlige.

Viruset er et såkalt RNA-virus. Det betyr at genmaterialet består av RNA i stedet for DNA, og gjør at viruset sprer seg raskt og mutasjoner forekommer hyppigere. 5. mars ble det kjent at koronaviruset har utviklet seg til to varianter. Den opprinnelige virustypen, kalt S-typen ser ut til å gi mild sykdom. Den andre versjonen, kalt L-typen er mer aggressiv og sprer seg raskere. Nå er det S-typen som øker i utbredelse etter at den hissige varianten har vært redusert siden januar.

Forskerne arbeider med å teste ut mulige vaksiner, men dette vil ta tid.

A computer image created by Nexu Science Communication together with Trinity College in Dublin, shows a model structurally representative of a betacoronavirus which is the type of virus linked to COVID-19, better known as the coronavirus linked to the Wuhan outbreak

Dette bildet viser hvordan koronaviruset ser ut.

Foto: NEXU Science Communication

Hvor farlig er viruset?

Det varierer. Noen har fått milde symptomer, mens andre har blitt alvorlig syke og dødd.

Smittede kan få feber, hoste og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan det utvikle seg til lungebetennelse, akutt lungesvikt og nyresvikt.

Antibiotika fungerer ikke på virus, og vanlig influensamedisin vil heller ikke fungere. Smittede som legges inn på sykehus får væsketilførsel og støtte til organer. Ellers må immunforsvaret gjøre jobben.

Antall smittede som dør holder seg lavt, ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange av de omkomne var eldre eller hadde svak helse fra før av.

Hvor smittsomt er viruset?

Viruset smitter mellom mennesker via dråpesmitte, gjerne hosting og nysing. Det kan også sitte på overflater som dørhåndtak og gelendre.

Forskere regner med at det reelle tallet på smittede trolig er langt høyere enn det som er registrert.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa, på tre måter:

 1. Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
 3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Hva gjøres for å stoppe det?

I Norge planlegger helsemyndighetene for at så mange som 25 prosent av befolkningen kan bli smittet. Tiltak som vurderes er å redusere bruken av offentlig transport, omdisponere helsepersonell og holde skoler og barnehager stengt. Folkehelseinstituttet informerer til befolkningen på denne siden.

Kinesiske myndigheter har isolert hele Wuhan og nabobyene. Det gjelder flere titalls millioner mennesker til sammen.

Wuhan har fått tilsendt nesten 1000 legeteam fra andre provinser i landet, og to nye sykehus ble bygget i rekordfart.

Mange kinesiske byer har innført restriksjoner på reising, og flere land har innført ekstra kontroller av reisende.

Forskere fra flere land arbeider med å lage en vaksine, men dette tar lang tid.

Hvor kommer viruset fra?

Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og ligger vest for Shanghai.

De første mistenkte smittetilfellene dukket opp i slutten av desember, og det første dødsfallet ble registrert 9. januar. De første tilfellene av korona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde trolig allerede i midten av desember.

I likhet med lungevirusene Sars og Mers regner man med at viruset har smittet fra dyr. Det er foreløpig ikke sikkert hvilket dyr som er «synderen», men de mest sannsynlige smittekildene er slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter.

Mange av de smittede jobbet eller oppholdt seg på sjømatmarkedet i Wuhan, der levende og nylig slaktede dyr er til salgs.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 31.07.2021
1 826
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 565 349
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger