Bred enighet om at Libya burde fått mer støtte

Det er bred enighet på Stortinget om at Libya burde vært bedre fulgt opp av vestlige land etter Muammar Gaddafis fall.

Væpnet gruppe i Libya

Medlemmer av en væpnet gruppe som støtter Libyas internasjonalt anerkjente regjering, ved en stridsvogn i området Lamluda i midten av juni.

Foto: STRINGER / Reuters

– Det er grunn til å kritisere at man vendte seg bort fra Libya etter at den militære kampanjen var over, sier Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

– Ikke vært sterk nok

Jonas Gahr Støre

Ap-partileder Jonas Gahr Støre under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus i april.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han ser for seg at verdenssamfunnet kunne gjort en større innsats for å bringe ulike libyske aktører sammen og bygge opp politiske institusjoner. Samtidig understreker han at Norge ikke kunne påtatt seg en sentral rolle i en slik innsats når de nødvendige initiativene ikke ble tatt av andre vestlige land.

Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete mener imidlertid at Norge kunne gjort mer.

– Norge er en viktig stemme i slike sammenhenger, og den har ikke vært sterk nok, sier Navarsete, som også er åpen for at Sp kunne gjort mer for å sikre at Norge tok et tydeligere initiativ.

Enighet

Tidligere har statsminister Erna Solberg (H) gjort det klart at hun mener Libya burde vært fulgt opp bedre etter Gaddafis fall. Oppfatningen deles av regjeringspartneren Frp. Også NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg har uttalt at verdenssamfunnet burde gjort mer for å stabilisere Libya.

Norge var et av NATO-landene som slapp flest bomber over Libya før opprørere med luftstøtte fra NATO styrtet Gaddafi i 2011.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger