Bråsnur om omstridte leteblokker i Lofoten

Olje- og energiministeren sender brev til oljeselskapene og sier at han likevel ikke vil ha råd om å åpne omstridte leteblokker. – Lurt av dem, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Olje- og energiminister Tord Lien

Det høstet storm da det ble kjent at Olje- og energidepartementet hadde åpnet for at oljeselskapene kunne nominere sårbare områder i Lofoten og på Mørekysten som aktuelle for oljeleting.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I går ble det kjent gjennom Upstream at oljeminister Tord Lien hadde åpnet for at oljeselskapene kunne nominere leteblokker i omstridte områder på mørekysten og utenfor Lofoten.

Bellona-leder Frederic Hauge tente på alle pluggene og kalte det en krigserklæring, og i strid med samarbeidsavtalen regjeringen har med støttepartiene Venstre og KrF.

Men nå bråsnur statsråd Lien.

I et brev til selskapene torsdag presiserer departementet at det ikke ønsker å motta nominasjoner fra oljeselskapene på blokker som ikke er aktuelle å utlyse til våren.

– Vil unngå videre spekulasjon

I et oppdatert kart er det ikke lenger mulig å foreslå nominering av blokker i de omstridte områdene.

– Som ved tidligere konsesjonsrunder vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde, sier Olje- og energiminister Tord Lien.

Statsråden sier at brevet er sendt for å unngå spekulasjoner.

– For å unngå videre spekulasjon om noe annet har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).

Venstre: – Lurt av regjeringen

Truls Gulowsen

- Jeg tror at dette ville gått gjennom dersom ikke nærmest hele Norge hadde reist seg i massiv protest, sier Truls Gulowsen, som er leder for Greenpeace.

Foto: Greenpeace Norge

Venstres leder Trine Skei Grande sier at hun forventet at regjeringen fjernet unødig tvil, på bakgrunn av samarbeidsavtalen med støttepartiene.

– Det var lurt av dem. De har en avtale med oss på dette så jeg forventet at dette ble ryddet opp i raskt, sier Trine Skei Grande til NRK.

Greenpeace-leder Truls Gulowsen sier at det faktum at departementet snur, viser at massive protester fungerer.

– I utgangspunktet er hele den 24. konsesjonsrunden en provokasjon mot alt som er av norske miljø- og klimamål. Alt de i tillegg la inn møreblokkene og Lofoten tror jeg ikke var noen glipp, sier Gulowsen.

Bellona-leder Frederic Hauge skriver i en epost til NRK at det er bra at regjeringen nå tar til vettet.

– Disse blokkene skulle aldri vært lyst ut i utgangspunktet. Det har vært klønete håndtert av departementet. Men det er bra at de nå snur, sier Hauge.

Han kaller snuoperasjonen for en alvorlig ripe i lakken for statsråden.

SISTE NYTT

Siste meldinger