Brasil-trøbbel har kostet Norsk Hydro over 2 milliarder kroner

Problemene for Norsk Hydro i Brasil koster selskapet dyrt. Bare for tredje kvartal svekkes resultatet med over 1,1 milliarder kroner.

Rødslam, avfallsdeponiet til Hydro Alunorte

Når Bauxitt foredles til alumina er et biprodukt rødslam, som må oppbevares i deponier. Begrensninger på hvilken teknologi som kan brukes til å rense avfallet samt hvor avfallet kan deponeres er en hodepine for selskapet.

Foto: Cicero Pedrosa / NRK

Den uavklarte situasjonen i Brasil svir på lommeboka for Norsk Hydro ASA.

Både bauxitt-gruven, Alumina-raffineriet Alunorte og aluminiumsprodusenten Albras går for halv maskin.

Tall NRK har innhentet fra Norsk Hydro viser at selskapet så langt har tapt minst 2,1 milliarder kroner på den uavklarte situasjonen i Sør-Amerika.

I tredje kvartal ble det avsatt og kostnadsført 519 millioner kroner i regnskapet til tekniske og sosiale utgifter i forbindelse med situasjonen i Alunorte.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland opplyser til NRK at problemene i Brasil så langt i 2018 har kostet selskapet:

  • 450 millioner kroner i første kvartal (EBIT-effekt)
  • 600-700 millioner kroner i andre kvartal (EBIT-effekt)
  • 600-700 millioner kroner i tredje kvartal (EBIT-effekt)
  • 519 millioner kroner i tredje kvartal (avsetning, kommer i tillegg til EBIT-effekten)

Konsernsjef Svein Richard Brandzæg sier at selskapet taper store beløp på krisen i Brasil, og at det er viktig å få opphevet produksjonsbegrensningene.

Størstedelen av tapet er altså negativ resultateffekt som følge av lavere produksjon i Brasil. Det betyr at Brasil-trøbbelet så langt har svekket Norsk Hydros resultat med mellom 2,17 og 2,37 milliarder kroner.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg bekrefter overfor NRK at dette er en sammenstilling som gir et riktig bilde av hva krisen så langt har kostet selskapet.

– Dette har kostet oss ganske mye, men samtidig er det viktig å si at dette vil øke robustheten for vår virksomhet der nede, sier Brandtzæg.

Han sier at ny teknologi for håndtering av bauxittrester gjør selskapet enda mer forberedt på store nedbørsmegder i fremtiden.

Norsk Hydro oppnåde et driftsresultat før finansposter og skatt som var i overkant av en halv milliard kroner sterkere enn ventet i tredje kvartal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger