Brann slukket i asylmottak på Rjukan

Etter å ha kjempet mot flammene i hele natt, klarte brannvesenet å slukke brannen i asylmottaket på Rjukan. Brannårsaken er ukjent.

Litt etter klokken 5 lørdag morgen kom bekreftelsen fra politiet: Brannen i asylmottaket Mandheimen på Rjukan er slukket.

Det brant kraftig i taket og i den øverste etasjen i den gamle, verneverdige murbygningen, samtidig som det var sterk vind.

– Brannrester faller ned fra bygget og ned på bakken. Det er et kraftig gnistregn over nabohusene på østsiden av asylmottaket, sa politiets operasjonsleder Vidar Aaltvedt til NRK i 1-tiden natt til lørdag.

Politiet fryktet lenge at brannen kunne spre seg til nabohusene. Det er mange trehus i nærområdet.

Bygget står på UNESCOs liste over verneverdige bygninger.

Natt til nyttårsaften brant det i en verneverdig bygning som fungerer som asylmottak på Rjukan i Telemark.

VIDEO: Se bildene fra brannen

– Ingen ble skadet

– Vi har evakuert personer fra 12 nabohus og alle beboerne på asylmottaket. Vi er svært sikre på at ingen ble skadet i brannen, sier Aaltvedt.

Politiet ble først varslet om røykutvikling i fjerde etasje på asylmottaket noen få minutter etter klokken 22 fredag kveld.

– Allerede da begynte vi å evakuere beboerne. Så gikk det nesten en time før situasjonen eskalerte og det brøt ut brann, forteller operasjonslederen.

46 personer på asylmottaket og 24 personer i nabohusene ble evakuert.

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan sier restaureringen av Mandheimen skulle begynt i januar.

SE VIDEO: Øystein Haugan er verdensarvkoordinator på Rjukan. Han håper den verneverdige bygningen kan reddes.

Skaffet senger til de evakuerte

Tinn kommune skaffet sengeplasser til beboerne som ble evakuert.

– Vi har samlet de evakuerte slik at de har et sted å sove i natt, sier Aaltvedt.

Også Røde Kors hjalp til med å ta vare på dem som ble rammet av brannen.

Det er ukjent hvordan brannen startet.

Ordføreren: – En tragedie

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland mener brannen i den verneverdige bygningen er en tragedie for Rjukan.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland sier til NRK at han er glad for at ingen ble skadd i brannen, men at det er en tragedie at det verneverdige bygget har gått tapt. Etter planen skulle det brukes flere millioner kroner på å renovere bygningen med start i januar, for å gjøre Mandheimen slik bygningen var da den ble bygget i 1916.

Den ble bygget som et hjem for enslige menn.

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom inn på Unescos verdensarvliste i 2015 og ble dermed Norges åttende verdensarvsted. Det var Norsk Hydros anlegg for kunsgjødselproduksjonen som var utgangspunkt for søknaden.

Nabo: - Trodde først det ikke var så ille

Guro Tveit er en av de nærmeste naboene til Mandheimen. Hun sier til NRK at hun først ikke oppfattet situasjonen så veldig dramatisk i starten.

– Det har vært tilløp til brann der også tidligere, og først så det ikke så ille ut. Det så ut som brannvesenet hadde kontroll. Brannen så først ut til å være bare et sted i toppetasjen, og det var lite røykutvikling. Så så det ut som om det tok fyr i veggene, og så plutselig var bygningen overtent, sa Guro Tveito til NRK i natt.

Hun tror den kraftige vinden gjorde sitt til at brannen spredte seg så raskt.

SISTE NYTT

Siste meldinger