Hopp til innhold

Braathen starter nytt norsk flyselskap

Erik G. Braathen starter nytt norsk flyselskap. Selskapet skal ansette folk på norske kollektivavtaler midt i krisen som har rammet luftfartsindustrien.

Erik G. Braathen

Erik G. Braathen har tidligere vært styremedlem i Norwegian, og var administrerende direktør i Braathens Safe i ti år frem til 1999.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Det nye selskapet skal på vingene allerede før sommeren neste år.

– Vi tror at denne industrien kommer til å endre seg betydelig i tiden framover, sier Braathen til NRK.

– Vi mener at timingen for dette nå er god, for vi tror ikke at markedet vil komme tilbake dit det var i forkant av koronapandemien, sier han.

Han mener at det nye selskapet kan tilby noe nytt og sier at folk fortsatt kommer til å fly når vi er ute av koronakrisen og at det nye selskapet skal gjøre det på en effektiv og moderne måte.

– Vi vil benytte all vår erfaring og kompetanse for å bygge et nytt, norsk flyselskap tilpasset den økonomiske virkeligheten og passasjerenes behov, sier flyarvingen Erik G. Braathen.

Braathen har tidligere vært styremedlem i Norwegian, og var administrerende direktør i Braathens Safe i ti år frem til 1999.

Med seg på laget har han Brede Huser, Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Alf Sagen, Bjørn Erik Barman-Jenssen og Tord Meling, når han nå lanserer et nytt norsk flyselskap.

25 personer for jobber fullt med å bygge opp det nye selskapet. Flere av dem som nå er i teamet som står bak det nye selskapet har fartstid i Norwegian. Asgeir Nyrseth var driftssjef og tidligere Norwegiansjef Bjørn Kjos høyre hånd inntil han sluttet for to år siden. Både Brede Huser og Bjørn Erik Barman-Jenssen har fartstid i Norwegian, men sluttet på dagen da Jacob Schram ble ny konsernsjef.

Teamet bak det nye flyselskapet

Dette er teamet som skal lede det nye flyselskapet sammen med Erik G Braathen: Alf Sagen, Tord Meling, Thomas Ramdahl, Erik G. Braathen, Brede Huser og Bjørn Erik Barman-Jenssen.

Foto: Nicolas Tourrenc

Interessant nyhet

Næringsminister Iselin Nybø (V) har fått med seg nyheten om det nye flyselskapet, men kjenner lite til detaljene.

Næringsminister Iselin Nybø

Næringsminister Iselin Nybø (V) ønsker nye aktører innen luftfarten velkommen

Foto: NTB

– Det er spennende og det skal bli interessant å se litt nærmere på planene, sier hun til NRK og legger til

– Luftfarten er viktig og vi er helt avhengig av å ha gode flytilbud slik geografien vår er. Hun synes det er interessant at det melder seg nye aktører på markedet. Hun sier at hun ikke har hørt noe fra det nye selskapet, men sier ikke nei til å møte dem, dersom de ber om et møte.

– Det norske markedet for flytransport er tydeligvis et marked private aktører ser muligheten i, sier hun til NRK.

Luftfarten i krise

Dette skjer mens luftfartsbransjen er i en dyp krise. Senest i dag kom Norwegian med oppdaterte trafikktall for september i år, som viste en nedgang på 90 prosent fra september i fjor, med sine 319.370 passasjerer.

Erik G Braathen går i spissen for å satse på et nytt norsk flyselskap.
Foto: Nicolas Tourrenc

– Vi mener det er riktig tidspunkt for å starte et nytt flyselskap nå. Vi leier inn moderne fly til en rimelig pris, ansetter de beste medarbeiderne, og bygger et heldigitalt selskap med lite kompleksitet som gjør at vi får lave kostnader og kan tjene penger med færre fly.

– Vi kommer til å ha fly i Norge, vi skal fly i Norge og vi kommer også til å fly ut av Norge, sier Braathen til NRK.

I tillegg har det ungarske lavprisselskapet Wizz Air tillyst en stor pressekonferanse senere i dag der konsernsjef József Váradi lover en satsing på Norge.

– Vår satsning har ikke noe med Wizz Air å gjøre. Vi har ikke samarbeid med dem og planlegger vår satsning uavhengig av dem, avslutter Braathen.

AKTUELT NÅ