Hopp til innhold

Botsjkarjov løslates – fortsatt spionsiktet

OSLO/MOSKVA (NRK): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trekker anken mot den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarjov (51). Dermed ble russeren løslatt fredag.

NRK intervjuer Mikhail Botsjkarjov

UTE: Mikhail Botsjkarjov ble pågrepet av PST på Gardermoen 21. september etter at han deltok på et seminar på Stortinget. 19. oktober slapp han ut av Oslo fengsel.

Rundt klokka 12.30 fredag ruslet Mikhail Botsjkarjov ut fra Oslo fengsel.

Han sa til pressen utenfor at han ikke bærer nag mot den norske myndigheter, men at han var glad for å slippe ut av varetekt. Han håper på å reise hjem til Russland i nærmeste framtid, trolig lørdag.

51-åringen ble deretter kjørt til den russiske ambassaden i en bil som ventet på ham.

Laster Twitter-innhold

– Det er det eneste riktige, og viser at også PST har innsett at mistanken som har oppstått er grunnløs. Det er fint at han nå får slippe ut, og slipper å tilbringe nok en helg i fengsel, sier mannens forsvarer Hege Aakre til NRK.

Fredag ettermiddag la den russiske ambassaden ut et bilde av Botsjkarjov der han står og snakker med den russiske ambassadøren i den russiske ambassaden i Oslo.

I teksten under bildet bekrefter ambassaden at Botsjkarjov er løslatt og at han får råd og hjelp til å bestille billetter til hjemreisa.

Etterforskes fortsatt

PST sier de fortsatt skal etterforske saken, og at det gjenstår en del tekniske undersøkelser før de konkluderer endelig, men at Botsjkarjov nå står fritt til å reise hjem, selv om han fortsatt er siktet.

– PST har gjort en ny vurdering av bevissituasjonen og tidsaspektet ved etterforskningsskritt som gjenstår. Ut fra en totalvurdering velger vi nå å trekke anken. Det innebærer at siktede løslates i dag, sier politiadvokat Kathrine Tonstad i PST til NRK.

– Vi mener at det var riktig og viktig av Stortinget å melde fra om denne saken ut fra trusselbildet vi har i dag, og av PST å etterforske saken. Vi har jobbet så raskt vi kan, men i sum står vi der at Oslo tingrett har avsagt en kjennelse hvor de mener at grunnvilkåret for fengsling ikke er tilstede, sier Tonstad.

– Er dette et prestisjenederlag for PST?

– Nei, på ingen måte. Vi har ingen prestisje knyttet til dette. Vi har lett etter forhold som kunne svekke eller styrke mistankegrunnlaget.

Skylder på språklige misforståelser

Forsvarer Hege Aakre tror siktelsen mot Botsjkarjov kommer til å bli henlagt ganske snart.

– Kan du si mer om hva han sagt om oppførselen som kan ha blitt oppfattet som mistenkelig?

– Han er ikke så god i engelsk, så det kan ha oppstått språklige misforståelser. Han har også forklart seg om hvorfor han tok opptak under forelesningen.

– Hva har han forklart rundt interessen han skal ha vist for printere?

– Det stiller han seg uforstående til. Han har ingen spesiell interesse for printere, svarer Aakre NRK.

Politiadvokat Kathrine Tonstad i PST sier de fortsatt etterfrosker saken, selv om russeren nå løslates.

Russland: – Konstruerte anklager

Det russiske føderasjonsrådet, hvor russeren arbeider, kommenterer løslatelsen slik:

«Fra første dag har vi sagt at anklagene mot vår kollega var konstruert (...) Jeg er sikker på at i framtiden vil utelukkende sunn fornuft bestemme forholdet mellom våre to land».

Det russiske utenriksdepartementet sier til NRK at de ikke ønsker å uttale seg i dag, og viser til pressemelding fra i går.

Der skreiv de blant annet:

«Det er åpenbart at PST ikke har noen bevis på at Botsjkarjov er skyldig. Man får inntrykk av at dette er en vilkårlig arrestasjon, og at de forsøker å finne argumenter for å rettferdiggjøre sine ulovlige handlinger».

Oslo fengsel

Både representanter fra den russiske ambassaden og PST ankom Oslo fengsel fredag, der Mikhail Botsjkarjov har sittet i varetekt.

Foto: Olav Døvik / NRK

Tingretten: – Svekket mistanke

Torsdag 18. oktober avviste Oslo tingretts PSTs krav om å forlenge varetektsfengsling av den spionsiktede russeren. PST anket kjennelsen på stedet, og saken er ennå ikke ferdigbehandlet.

I fengslingskjennelsen torsdag fastslo Oslo tingrett at mistanken mot russeren ikke lenger holder til å holde ham i varetekt i ytterligere to uker. Oslo tingrett mener kravene til å mistenke russeren ikke lenger er til stede når PST etter fire ukers etterforskning fremdeles ikke har funnet håndfaste bevis for spionasje.

PST fremholdt imidlertid torsdag at mistanken mot Botsjkarev ikke var endret og at det fortsatt er mye etterforskning som gjenstår.

Botsjkarjov ble første gang siktet og varetektsfengslet i to uker 23. september. Han er siktet etter straffelovens paragraf 121, om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Representanter fra den russiske ambassaden i Oslo

Representanter fra den russiske ambassaden i Oslo venter utenfor Oslo fengsel fredag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Frode Bergs advokat skuffet

Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier løslatelsen av Mikhail Botsjkarjov er en tapt mulighet.

– Denne muligheten for en utveksling er definitivt borte. Løslatelsen av Botsjkarjov er en tapt mulighet for oss. Nå er denne saken ute av verden for vår del. Vi må tenke i andre retninger og håpe det finnes andre løsninger, sier Risnes til NTB.

Han legger ikke skjul på at løslatelsen er en skuffelse.

– Paradoksalt nok – for vi ønsker jo ikke at noen sitter i fengsel. Men skuffelsen ligger i at dette var en mulighet for oss. Og ikke minst blir det en skuffelse i fengselet i Moskva. For ethvert håp som tennes for Frode Berg, er jo en mulighet for ham. Det er ingen tvil om at Berg blir skuffet når han får denne nyheten, sier Risnes.

Mistenkelig oppførsel

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag 21. september.

Russland mente siktelsen var rent oppspinn, og truet med kraftige reaksjoner.

Bakgrunnen for at Stortinget varslet PST var at 51-åringen oppførte seg mistenkelig under et IT-seminar i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Han skal etter det NRK får opplyst ha dukket opp på steder der det var flere printere, og vært unormalt opptatt av å se folks adgangstegn på det aktuelle seminaret på Stortinget.

Utsnitt av medlemmer av ECPRD 2018, inkludert Mikhail Botsjkarev (med rød ring), foran Stortinget.

Stortinget varslet PST var at 51-åringen oppførte seg mistenkelig under et IT-seminar i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon i Oslo.

Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET

Da Botsjkarjov ble spurt av pressen under forrige fengslingsmøte om hva det var han gjorde som var så mistenkelig, nektet han for at han hadde oppført seg annerledes enn vanligvis.

– Du berører informasjon som er taushetsbelagt fra politiets side. Jeg deltok og gjorde opptak av seminaret. Jeg oppførte meg på akkurat samme måte som jeg har gjort på tidligere arrangementer, og som andre gjorde, sa han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger