Hopp til innhold

Bosted avgjør om voldelige får behandling

Behandlingen for voldelige menn og kvinner når langt fra alle som trenger det, viser en ny rapport fra NKVTS. – Det er alvorlig at adressen din avgjør om du får behandling hvis du er voldelig, sier forsker Ingunn Rangul Askeland.

Psykisk vold

FIKK HJELP: 26-åringen mener hjelp til å takle sinnet har reddet forholdet til kjæresten.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Hvordan jeg kjenner at jeg blir sint? Jeg svetter i hendene, øynene blir helt svarte, kroppen rister og jeg tenker uklart.

NRK møter 26-åringen like etter han er ferdig på jobb. Det er over ett år siden han ba om hjelp til å takle sinneutbruddene. En liten uenighet med kjæresten kunne føre til en eksplosjon.

– Da gikk det i psykisk vold rett og slett. Jeg sa stygge ting jeg visste kjæresten min ikke tåler. Hun reagerte med å bli usikker, fikk frynsete nerver og gikk mye på tær rundt meg.

Til slutt fikk 26-åringen et ultimatum: Søke hjelp eller miste kjæresten.

Bosted avgjør hjelpa

Ingunn Rangul Askeland

ADRESSEN AVGJØR: Forsker ved NKVTS Ingunn Rangul Askeland mener mangel på ressurser og kunnskap fører til at voldsbehandling blir nedprioritert.

Foto: Marit Gjellan

26-åringen fikk sykmelding en dag i uka for å reise fra Nord- til Sør-Trøndelag for å få hjelp ved Sinnemestring på Brøset i Trondheim. Han er ikke den eneste med lang reisevei til hjelpen, viser en ny rapport fra Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress (NKVTS).

  • Det er politisk enighet om at behandlingstilbudet for personer med aggresjons- og voldsproblemer skal vær likeverdig. Ifølge rapporten har kun tre fylker, Oslo, Vestfold og Telemark, et spesialisert behandlingstilbud for alle voksne med voldsproblemer i fylket. Alternativ til Vold (ATV) dekker kun deler av befolkningen i de resterende fylkene i landet.
  • I Trøndelag og Møre og Romsdal finnes et spesialisert behandlingstilbud, Sinnemestring på Brøset i Trondheim.
  • Av 45 Familievernkontor svarte 31 i undersøkelsen. 23 fortalte at de behandlet voksne som utøver vold.
  • Blant avtalespesialistene, de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) og i Bufetats såkalte MST-team er svarprosenten lav. Mellom 50 og 80 prosent av dem som har svart, sier de behandler vold.

– Jeg har opplevd at folk har ringt med og sagt at de ønsker hjelp, men at de bor i et område der de opplever å ikke få hjelp, sier forfatter av rapporten Ingunn Rangul Askeland.

– Det er ikke et likeverdig tilbud.

– Hjelp får slutt på volden

Per Isdal

BEHANDLER: Per Isdal ved Alternativ til Vold i Stavanger sier en stor utfordring er at mange med voldsproblemer er redd for å be om hjelp.

Foto: Jarle Vines/Creative Commons BY-SA 3.0

I Stavanger ligger ett av de 11 ATV-kontorene i landet. I måneder og år kommer personer hit til samtaler og gruppeterapi for å få slutt på volden.

– Behandlingen er ingen garanti, men det virker, sier leder ved senteret Per Isdal.

Kontoret har mandat til behandle bosatte i fire av fylkets 26 kommuner.

– Jeg synes det er trist og dumt. Det å stoppe volden og jobbe med den som utøver, det er viktig ikke bare for den som utøver volden, men enda mer for dem som lever under den og er redde for partner og barn.

– Det må etableres kvalifiserte behandlingstilbud der det ikke finnes.

Vurderer hva som kan gjøres

Solveig Horne

VURDERER: Barne- og likestillingsministere Solveig Horne sier regjeringen vil vurdere å styrke behandlingen for voldelige ytterligere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En av sju sier de er utsatt for partnervold som kloring, slag eller lugging. 8,2 prosent kvinner og 1,9 prosent menn her i landet har opplevd grov vold, som å bli banket opp av kjæresten.

– Behandling til de som utøver volden kan bidra til forebygge nye overgrep. Vi satt av penger til å heve kompetansen for dem som jobber med dette i neste års budsjett. Samtidig vil vi se på hvordan tilbudet kan styrkes videre, sier Barne- og likestillingsministere Solveig Horne.

I Trøndelag vet en 26-åring godt hvor viktig hjelp kan være. Han har fått bukt med sinneutbrudd og er fortsatt sammen med kjæresten.

– Det har forandret hele livet mitt. Det er mange som forbinder sinne med skam, men å prate om ting hjelper mye mer enn å holde ting inne og hemmelig.

AKTUELT NÅ