Bortførte barn funnet i god behold

De to jentene på ett og tre år som ble kidnappet i Brandbu tirsdag formiddag, ble onsdag funnet i god behold. Barnas far og to nye personer er pågrepet i forbindelse med saken.

Pågripelse i Sarpsborg etter bortføring

I går ble tre personer pågrepet i forbindelse med bortføringen. Her blir en person pågrepet ved E6 i Sarpsborg.

Foto: Svein Bryn / NRK

Tom Pettersen

Informasjonsrådgiver i Vestoppland politidistrikt, Tom Pettersen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK
Linn Hilde Fosso

politiinspektør Linn Hilde Fosso.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK
Video Tom Haakenstad om Hadeland-bortføring

Jakten på kidnapperne skapte trafikkkaos på E6.

Foto: Nyhetsspiller
To menn pågrepet etter bortføring

To menn ble i går pågrepet etter bortføringen.

Foto: Svein Bryn

– Barna ble funnet i et hus i Hønefoss sentrum, og det var også her pågripelsene ble gjort. Faren til jentene er en av de tre som er pågrepet, sier operasjonsleder Stig Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt

LES: Jenter på ett og tre år bortført av maskerte menn
LES OGSÅ:
To menn pågrepet etter bortføring av to jenter på ett og tre år

Funnet i god behold

De to jentene på ett og tre år som ble kidnappet i Brandbu tirsdag formiddag, ble onsdag funnet i god behold. Barnas far og to andre personer er pågrepet.

Barna ble funnet i et hus i Hønefoss sentrum, og det var også her pågripelsene ble gjort. Barna skal nå være overlatt til barnevernet.

Barnefaren ble i går etterlyst, og det ble igangsatt en storstilt politiaksjon.

– Det var en vellykket aksjon. Flere mann rykket inn. Aksjonen var planlagt. Barnevernet var med politiet under aksjonen. Vi er letta, sier politiinspektør Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt.

Faren er tidligere domfelt

I september i fjor ble barnefaren frifunnet for vold overfor et av barna og overfor sin kone - som også er barnas mor. Han ble imidlertid for andre gang dømt for trusler, skriver Fredrikstad Blad.

Mannen måtte betale en bot på 10.000 kroner og saksomkostninger på 3.000 kroner i kjølvannet av den betente saken der lengre tids familiekonflikter ble skisset opp i Fredrikstad tingrett, skriver avisen.

Det skal også være familiekonfliktene som også ligger til grunn for at barna ble plassert i midlertidig fosterhjem, og det var i den anledning moren ble innvilget besøkstid ved frivillighetssentralen under oppsyn av barnevernet i går formiddag - da kidnappingsdramaet utspant seg.

Bakgrunnen for tiltalen mot mannen var en krangel våren 2010 hjemme hos noen venner. Politiet ble tilkalt og kvinnen forklarte at mannen hadde tatt kvelertak på henne, og bitt og slått henne.

Noen dager senere skal kvinnen ha flyktet over til naboen og fortalt at ektemannen hadde slått henne og forsøkt å kvele henne. Naboen ringte politiet.

Barnevernet ble etter dette koblet inn i saken.

Bistand fra Kripos

Fosso sier god bistand fra Kripos og fra politikolleger i nabodistriktene bidro til at saken kunne løses såpass raskt.

Politiet i Vestoppland ba tidlig om assistanse fra Kripos, og Fosso sier god taktisk etterforskning bidro til at de allerede i morgentimene onsdag hadde en sterk mistanke til adressen hvor de gikk til aksjon onsdag.

Moren i nytt avhør

– Mor er i et nytt avhør hos politiet. De tre som ble pågrepet i går har tilknytning til saken. Alle de pågrepne er av utenlandsk opprinnelse, sier Fosso.

Barna er nå plassert hos barnevernet.

– Uten tips fra publikum hadde vi fomlet mer i blinde, sier hun.

Pågripelsene skjedde klokken 11.20, og de forgikk uten noen dramatikk, sier Væråmoen.

Seks pågrepet

De to jentene ble kidnappet av maskerte menn mens moren var i møte med en representant for barnevernet. Mennene brukte pepperspray og elektrosjokkvåpen og truet til seg de to småjentene.

De maskerte mennene skal ha truet moren til barna og en barnevernsansatt som var sammen med dem da de ble bortført.

Et par timer etter kidnappingen ble en svenskregistrert Saab stoppet på E6 i Østfold og to menn ble pågrepet. En tredje mann ble arrestert kort tid etterpå. Til sammen er altså seks personer pågrepet i saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger