Hopp til innhold

Bort med brødskiva og bli frisk?

To foreninger er vilt uenige om råd til diabetikerne. Nykommeren anbefaler en drastisk kostholdsomlegging. Farlig, sier Diabetesforbundet.

Brød
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Organisasjonene er enige i at Norges 200.000 diabetikere bør spise sunt og mosjonere. Men hva som er sunt er de ikke enige om.

Striden står om karbohydrater i form av brød, pasta og poteter. For det er ikke bare kake og godterier som gjør diabetikere syke, ifølge den nye rådgivningsgruppen.

Tilbake til steinalderen

Steinalderkosthold er løsningen, sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski. Det betyr at vi skal spise mer likt menneskene gjorde før jordbruksrevolusjonen og korndyrkingen startet.

Han står i spissen for en gruppe fagfolk og diabetikere, som gir helt andre råd enn myndighetene og Norges Diabetesforbund.

- Det som er enklest å gjøre noe med er type 2-diabetes. Mange voksne eldre som har hatt den lidelsen i mange år begynner også med insulin. Det vil ta dem kanskje en uke eller to å bli kvitt insulinavhengigheten - noen har klart det på tre fire dager.

Kast brødet

Også pasienter med type 1-diabetes kan ha stor nytte av å kaste brødet og spaghettien.

Poleszynski sier at en populær misforståelse er at type 1-pasientene ikke lager noe insulin, problemet er bare at de lager ikke nok insulin til å ha det kostholdet de blir anbefalt, og erstatter det man selv ikke produserer med insulinsprøyter.

- Tilslutt vil man ødelegge insulincellene helt så man blir helt avhengig. Hvis man derimot begynner å spise mat som ikke trenger insulin, så har man erfart at man kan kutte ut 80 prosent av insulinbruken og i en del tilfeller hundre prosent av bruken.

Dette er Norges Diabetesforbund helt uenig i. På sine hjemmesider anbefaler organisasjonen diabetikere å spise mye karbohydrater, særlig grovbrød.

Generalsekretær Bjørnar Allgot sier karbohydrater er en viktig bærer av mineraler, vitaminer og fiber og er nødvendig for et balansert kosthold.

-Det å påstå at man kan spise seg frisk av diabetes er useriøst og det finnes ikke dokumentasjon for det. Våre kostholdsråd er basert på vitenskap fra alle land og det er en europeisk konsensus om kostanbefalinger til personer med diabetes.

At også type 1-diabetespasientene kan kutte medisinen tror han ikke på.

– Det er veldig useriøst å påstå at type 1-diabetespasienter kan slutte med medisiner. Det å ikke tilføre insulin til en med type 1-diabetes kan føre til at man dør.

Kutte karbohydrater

Fra den andre siden av kostsirkelen peker Poleszynski på at litteratur gjennom snart to hundre år viser at diabetespasienter kan få et bedre liv gjennom å kutte karbohydratene. Med seg i gruppa har de diabetikere som har gått over til steinalderkost:

- Vi har med oss folk som har vært gjennom denne prosessen selv, som har gått ned masse i vekt og er i sitt livs form.

- Myndighetene og Diabetesforbundet tar som utgangspunkt at folk skal kunne leve omtrent som alle andre og når de ikke har et stoffskifte som tillater det så prøver de å få det til ved å gi medikamenter, for eksempel insulin.

23 år gamle Øystein Tveter jobber som elektriker på en byggeplass. Han må ta insulin flere ganger om dagen og forteller at hvis han ikke setter insulin blir han slapp, tørst og går mye på toalettet. Ville han greid å legge om til steinalderkosthold?

- Nei, det ville ikke gått i det hele tatt, sier han. Skulle jeg spist rent kjøtt på jobben måtte jeg hatt eget kjøleskap og her blir jo bare maten stjålet.

Kostholdsrådene fra Rådgivningsgruppen for diabetes og kosthold:

* Spis fett, rent kjøtt, fisk, egg og nøtter

* Unngå mat som utløser insulin, for eksempel brød, spagetti og sukker

Kostholdsrådene fra Norges Diabetesforbund:

· Mye fiber i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og frukt

· Mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder

· Mye karbohydrat, men lite rent sukker

Fakta om diabetes:

* Diabetes er vår vanligste stoffskiftesykdom

* 200 000 nordmenn har den kroniske sykdommen(175 000 har diabetes type 2, 25 000 diabetes type 1)

* 194 millioner mennesker verden over har diabetes, antallet forventes å doble seg innen 2025

* Det er ukjent hva som utløser type 1-diabetes, som ofte rammer barn

* Type 2-diabetes rammer oftere i samfunn der overvekt og lite mosjon er vanlig

* For høyt blodsukker i flere år kan føre til sykdommer i hjerte, øyne, føtter, nyrer og nerver

  Rekordmange barn får diabetes

 

AKTUELT NÅ