Børsverdien til SAS raser mens pilotene streiker

60.813 passasjerer rammes når 667 SAS-avganger innstilles mandag. Streiken kan ifølge analytikere koste selskapet nesten en halv milliard kroner på fem dager, og nå raser selskapets verdi på børsen.

Storstreik i SAS

SAS har satt mange av sine fly på bakken etter at pilotene har gått ut i streik. Flyene er parkert på Gardermoen

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Mandag er den fjerde dagen med hundrevis av innstilte avganger etter at det ble brudd mellom partene fem timer på overtid natt til fredag.

Det er også varslet 546 innstilte avganger tirsdag, noe som rammer 48.949 passasjerer. SAS har siden streiken også nektet barn å reise alene.

– Vi har stor medlidenhet overfor passasjerene og beklager på det sterkeste, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til NTB. Han understreker at selskapet jobber med full styrke for å finne alternativer for passasjerene.

Taper millioner

Børsverdien til SAS har falt kraftig siden fredag. Nedgangen fortsetter mandag morgen, og ifølge nyhetsbyrået Ritzau har selskapets markedsverdi nå sunket med 625 millioner norske kroner.

Den siste uka har SAS-aksjen falt 7,3 prosent på den svenske børsen. På Oslo Børs og i Købehavn falt kursen med over 4 prosent mandag morgen, men har siden tatt seg noe opp igjen.

Ifølge E24 estimerer danske Sydbank at SAS taper mellom 60 og 80 millioner svenske kroner hver dag flyene står på bakken, mens meglerhuset til DNB anslår det kan koste dem mellom 75 og 100 millioner svenske kroner dagen.

Med de fem varslede dagene fra SAS beløper det seg til mellom 375 til 500 millioner svenske kroner, altså opp mot 456 millioner norske kroner siden fredag. 15 dager med streik kan ifølge meglerhuset medføre at hele årets antatte overskudd går tapt.

Streiken går også utover Widerøe, som må permittere mellom 100 og 200 ansatte ved 14 flyplasser på grunn av mindre behov for bakkemannskap.

– Det er svært beklagelig, og det er enkeltansatte som blir skadelidende, sier informasjonssjef Catharina Solli til NRK.

Mandag og tirsdag har Norwegian satt opp ekstra avganger mellom Oslo og Trondheim, Tromsø, Bodø, Bergen og Stavanger.

Storstreik i SAS

Over 60.000 passasjerer er rammet av SAS-streiken mandag.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Rasende passasjerer

Rundt 1500 piloter er i streik, men det er fortsatt noen SAS-avganger som går som normalt og SAS-ansatte som er på jobb.

Johansen forteller Bergens Tidende at streiken har vært en belastning for dem som er på jobb, og at flere er blitt utsatt for rasende passasjerer.

– Jeg ber passasjerene huske på at de som er på jobb ikke er i streik, det er tvert imot folk som jobber seg halvt i hjel for å hjelpe de som er strandet på grunn av streiken, sier Johansen.

Ifølge Johansen har flere ansatte blitt sendt til legevakt som følge av påkjenningen, og han forteller til TV 2 at en ansatt fikk et illebefinnende etter å ha blitt kjeftet på.

SAS-streik

SAS har varslet 1213 innstillinger mandag og tirsdag. Mandag rammes over 60.000 passasjerer når 667 avganger innstilles.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Åpner for turnusforhandlinger

Blant hovedkravene til SAS-pilotene er økt forutsigbarhet i turnusen og lønn.

Ifølge NHO Luftfart-direktør Torbjørn Lothe har SAS signalisert at de er villige til å forhandle om turnusen til pilotene.

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, mener uttalelsen er «tomprat».

– Dette har vi hørt i flere år, men det er ingen reelle forbedringer, sier Skogvang til NTB.

Skogvang opplyser at det ikke har vært kontakt mellom partene i løpet av helgen.

282 SAS-flygninger gikk som normalt søndag. Tidligere i helgen opplyste flyselskapet at noen passasjerer har gått glipp av reisen sin fordi de har trodd at alle SAS-avganger er kansellert.

På SAS' nettsider ligger det en oversikt over hvilke flygninger som ikke rammes av streiken de neste dagene.

SISTE NYTT

Siste meldinger