Normal

Borgerlig samling tross uenighet

Aftenposten har prøvd uten å få det til. NRK har prøvd flere ganger i det siste - uten hell. Av en eller annen grunn har ikke de borgerlige partilederne ønsket å stille opp på et felles bilde i det siste.

Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande i Ukeslutt-studio

Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande i NRK Ukeslutts radiostudio

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

NRK Ukeslutt har samlet de fire opposisjonslederne til debatt. Stortingsvalget nærmer seg, men de borgerlige har ikke hatt mange valgstrategimøter til nå.

– I de møtene vi har hatt, sliter jeg med å komme til orde, blant veldig engasjerte kvinner, forteller Krf-leder Knut Arid Hareide.

Han beskriver seg selv og Venstre-leder Trine Skei Grande som småsøsknene i gruppen.

– Mine yngre søsken sier er at de alltid så opp til meg, sier Frp-leder Siv Jensen til latter fra de andre.

– Jeg er midt i mellom, den som må forhandle begge veier hele tiden, det er det jeg forsøker her også sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hør debatten fra NRK Ukeslutt:

Uenige om politikken

Denne uken la Høyre og Frp fram sine alternative budsjetter . Det er klare politiske forskjeller, blant annet når det gjelder skattepolitikken.

Alle er enig i at det er viktig med en god personlig kjemi for å få klare å bli enige.

– Vi er fire forskjellige partier, men vi er enige om at vi ønsker at Norge skal få en ny regjering, sier Hareide.

– Respekt for hverandre og respekt for uenighet er viktig, sier Skei Grande.

– Men i bunnen er politikken viktigst. Vi representerer ikke bare oss selv, men en stor partiorganisasjon som også skal føle at de er delaktige, sier Erna Solberg.

– Velgerne skal også vektlegge de ulike partiene i en ny regjering. Om man får en mørkeblå eller blågrønn regjering avhenger av hvilket parti man gir tyngden. Med et stort Venstre blir regjeringen annerledes, sier Skei Grande.

God personkjemi

I Aftenposten har det stått at Siv Jensen og Trine Skei Grande tuller mye sammen og kan prate om hva som helst.

– Nå har dette blitt fremstilt som vi har vinslaberas annenhver kveld, det stemmer ikke. Vi har jobbet sammen siden vi var i Oslo bystyre og har kjent hverandre i mange år. Men vi er ikke nære personlige venner, det er ingen av oss fire, sier Siv Jensen.

Forholdet mellom Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har også fått oppmerksomhet.

– Det blir oppblåst, vi spiser ikke ofte middag sammen. Jeg prøvde å få Knut Arild med på å spise sushi med meg i går, da hentet han sushien og gikk. Vi har det for travelt til å pleie noen stor sosial omgang, sier Skei Grande.

Bildebråk

Bilder får ofte mye oppmerksomhet. I 2009 stilte Høyre, Venstre og Krf opp på et bilde sammen. Siv Jensen ble holdt utenfor den borgerlige flørten og ble litt irritert.

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Et bilde sier mer enn tusen ord, mener valgforsker Anders Todal Jenssen. Han mener bildet i 2009 ble et symbol på samarbeidsproblemene på borgerlig side, og minnet folk på det.

– Hvordan bør de borgerlige partilederne la seg avbilde?

– Jo mer og samla og smilende de kan være, jo bedre vil det være for dem, sier Anders Todal Jenssen.

– Politikerne har begynt å bli veldig bevisst på hvordan de iscenesetter seg selv. Politikerne legger kanskje mer vekt på dette enn effekten tilsier, men politiske seire og nederlag kommer ofte med små marginer, og da vil man bruke alle virkemidler man har, sier han.

Travle dager

I det siste har det ikke vært lett å få de borgerlige partilederne til å stille opp på bilde sammen. Selv om de påpeker at det finnes mange bilder av dem, innrømmer de at det ikke er så lett å få dem samlet.

– Vi i Venstre ønsker primært en regjerning med oss, Høyre og Krf, det er ikke vårt førsteønske å ha denne fireparti-konstellasjonen, sier Skei Grande.

Hun lar seg allikevel avbilde av NRK i forbindelse med debatten i NRK Ukeslutt.

– Vi har hektiske dager, alle er mye ute og reiser, og å samle oss er en krevende øvelse. Så gratulerer til NRK for at dere har klart det, sier Knut Arild Hareide.

Ukeslutt-sending med partilederne i opposisjonen

Ukeslutt-sending med partilederne i opposisjonen

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger