Hopp til innhold

Flertall for første gang på ett år

Høyre-framgang sikrer ikke-sosialistisk flertall på NRKs partibarometer. Det har ikke skjedd siden oktober 2014.

Erna Solberg smiler

FRAMGANG: Norstats novembermåling viser framgang for Høyre. – Den var hyggeligere enn sist gang, sier Erna Solberg.

Foto: Fredrik Karlsson / TT / NTB scanpix

– Jeg tror folk ser at vi har lagt fram et godt budsjett. Og selv om vi ikke har alle løsningene på plass når det gjelder flyktningkrisen, så ser de at vi tar hånd om dette på en god måte. Det tror jeg gir en viss respekt blant velgerne, sier statsminister Erna Solberg (H).

Høyre fram, Frp står stille

I spørretimen onsdag ble hun grillet om flyktning- og asylpolitikken. Spørsmålet skaper splid i forholdet mellom regjeringen og KrF og Venstre, og konflikten mellom KrF og Frp har blusset opp igjen.

Les: Frp-Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare

Les: Kommentator: – Frp må velge flyktningforlik eller regjeringsmakt

Men bråket skremmer ikke velgerne vekk fra regjeringspartiene.

I målingen Norstat har utført for NRK har Høyre en oppslutning på 23,8 prosent, en framgang på 3,5 prosentpoeng sammenlignet med oktobermålingen. Frp står nærmest på stedet hvil med en framgang på 0,5 prosentpoeng til 13,3 prosent.

Novembermåling grafikk oppslutning
Foto: NRK

Målingen ble gjort både før og etter at regjeringen la fram sin tilleggsmelding. I tillegg til å beskrive hva asylveksten koster og hvor pengene skal tas fra, tok de til orde for en rekke innstramminger.

– Jeg tror folk ser at i en så vanskelig situasjon, så er det også behov for innstramminger. Mange som kommer trenger hjelp, men det er også en del som nok ikke skal bli i Norge, men sendes tilbake til sitt opprinnelsesland, sier Solberg.

Ap faller

Støttepartiet KrF står nærmest stille på målingen, mens Venstre går noe tilbake.

Dersom målingen var valgresultatet, ville regjeringspartiene og sentrumspartiene hatt 86 mandater til sammen og dermed flertall i Stortinget. Disse fire partiene har ikke hatt flertall på Norstats partibarometer siden oktober i fjor.

Se mandatfordelingen her:

Novembermåling grafikk mandatendringer
Foto: NRK

Arbeiderpartiet lå skyhøyt i Norstats oktobermåling med en oppslutning på over 40 prosent. I november går de 4,7 prosentpoeng tilbake til 35,5 prosent.

– Vi går veldig mye opp en måned, og ganske mye ned en annen måned. Det tyder vel på at snittet ligger et sted midt imellom, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ifølge nettstedet Poll of polls, som utarbeider gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg, har Ap et snitt på 37,9 prosent, mens Høyre ligger på 23,7.

Gjennomsnittet av målingene viser at mens Ap har hatt en jevn nedgang siden februar, har Høyre gått noe fram.

Samtidig er Ap det klart største partiet.

– Vi har fokus fram mot 2017 og det arbeidet vi skal gjøre for å vinne valg, det er da vi endrer flertall. Jeg har tro på at med det kommunevalget vi hadde i høst, og den stemningen vi ser i folket, så har vi et godt utgangspunkt for det, sier Støre.

Etter målingene å dømme vil Ap få lite drahjelp fra SV dersom målet er et rødgrønt comeback. Selv om partiet går fram 0,5 prosentpoeng, ligger de fortsatt under sperregrensen med 3,9 prosent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ