Hopp til innhold

Bondevik om KrFs budsjettbrudd: – Jeg er stolt

Kjell Magne Bondevik mener KrFs budsjettbrudd viser at partiet lever opp til eksempelet han satte for 16 år siden. Han ble selv kastet ut av statsministerkontoret etter klimastrid.

Kjell Magne Bondevik snakker i telefonen

STØTTER BRUDDET: Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik støtter beslutningen KrFs nåværende partileder har tatt om å bryte budsjettforhandlingene med regjeringen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Jeg er stolt over at KrF igjen har vist at de tar miljø- og klimapolitikk på stort alvor, og er villig til å ta konsekvensen av det, også når det hardner til, sier Bondevik til NRK.

Her er Bondevik på talerstolen i Stortinget da han stilte kabinettspørsmål i 2000

MÅTTE GÅ: Her er Bondevik på talerstolen i Stortinget da han stilte kabinettsspørsmål i 2000. Den gang var det ikke budsjettet, men en enkeltsak, som felte regjeringen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I 2000 gikk han av som statsminister fordi han ikke ville bøye av for Arbeiderpartiets og Høyres krav om å tillate bygging av gasskraftverk.

– Viser at klima er fanesak

Onsdag fulgte KrFs Venstres eksempel og brøt budsjettforhandlingene med Høyre/Frp-regjeringen. Igjen er klimaspørsmålet stridens kjerne.

Ifølge støttepartiene har ikke regjeringen levert på løftet de ga i fjorårets budsjettavtale: Et grønt skatteskifte i 2017-budsjettet som gir betydelige kutt i klimagassutslippene.

– KrF har i høyeste grad vist at miljø- og klimaspørsmål er en fanesak for partiet. Det har med forvalteransvaret å gjøre. Vi tok konsekvensen av det i 2000 da Høyre og Ap ville bygge forurensende gasskraftverk, gikk av, og nå har vi igjen bevist at vi tar disse spørsmålene på dypeste alvor. Vi vil ha sterkere tiltak for å få ned klimagassutslippene, sier den tidligere KrF-lederen til NRK.

Kjell Magne Bondevik

VETERAN: Bondevik ledet KrF fra 1983 til 1995, og har vært statsminister to ganger. Nå følger han budsjettdramaet fra sidelinjen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Har gitt råd til Hareide

KrF-veteranen vet hvordan det er å lede en mindretallsregjering. Han har selv gjort det to ganger (se faktaboks). Nå vil han ikke mene noe om hvilke skritt KrF bør ta videre. Han sier det er opp til den sittende partiledelsen om KrF, under finansdebatten 5. desember, redder regjeringen og gir budsjettet flertall.

– Knut Arild er tøff nok til å stå for vanskelige beslutninger, men hva de skal gjøre på mandag, det får tiden vise. Det er mange dager fram til finansdebatten. KrF og Venstre har valgt å slå følge, og det tror jeg var klokt.

– Har du gitt råd til Knut Arild Hareide i denne prosessen?

– Jeg blir kontaktet fra tid til annen, og da utveksler vi synspunkter. Det er vel kanskje ikke så rart, siden jeg selv har erfaring fra flere tilsvarende prosesser. Men hva jeg har sagt, det sier jeg ikke utad, sier Bondevik.

Arnstad: Ikke sammenlignbart

Mens Bondevik mener hans avgang i 2000 og KrFs budsjettbrudd nå begge viser KrFs sterke engasjement i klimasaken, er Marit Arnstad (Sp) helt uenig.

Marit Arnstad og Kjell Magne Bondevik i samtaler 2000

DRAMA: Bildet viser Bondevik og Arnstad i samtaler i stortingssalen dagen før sentrumsregjeringen måtte gå.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Hun var olje- og energiminister da sentrumsregjeringen måtte gå etter at Bondevik stilte kabinettsspørsmål.

– Det handlet om vi skulle introdusere gasskraft som en energikilde i Norge, med de utslippene det ville medføre. Det de i dag snakker om er noen prosent på årsavgiften på bil, og noen bompengeprosjekt ute i distriktene. Jeg mener oppriktig at de to tingene ikke lar seg sammenligne, sier Arnstad, som i dag er parlamentarisk leder i Sp.

AKTUELT NÅ