Bøndene stopper egg til forbrukerne

Eggedosisen på 17. mai er i fare for feirende nordmenn, melder Bondelaget, som vil hindre all transport av egg til butikkene.

Bøndene aksjonerer

– SNART TOMT: Bondelagets leder anbefaler forbrukerne å hamstre egg. Samtlige eggpakkerier skal blokkeres fra torsdag morgen.

Rias Levanger

HER AKSJONERER DE: Bondelaget har varslet at Rias-egg i Levanger blir blokkert av bøndene torsdag klokken 05.00. Dette er en av de ni eggfabrikkene i landet.

Foto: Terje Næss / NRK

Norsk Bondelags medlemmer vil blokkere samtlige landets ni eggpakkerier fra torsdag morgen i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

– Det kan hende det blir litt lite egg noen dager fremover. Hadde jeg vært forbruker, ville jeg handlet en ekstra kartong med egg i morgen, eller kanskje to. Så har man større sjanse for å få nok egg til 17. mai, sier Bondelagsleder Nils T. Bjørke til NRK.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksoppgjøret, etterforfulgt av en pressekonferanse med munnhuggeri mellom Bondelaget og landbruksminister Sylvi Listhaug.

Blokkerer pakkerier

Etter det har aksjonene tiltatt over hele landet.

Nå går bøndene ett steg videre, og lar forbrukerne svi i 17. mai-forberedelsene.

– Vi blokkerer eggpakkerier rundt om i Norge for å synliggjøre at norsk mat i butikkhyllene ikke er en selvfølge. Spesielt ikke etter regjeringas tilbud i jordbruksforhandlingene, sier Bjørke i en pressemelding.

Disse eggpakkeriene blir blokkert fra torsdag morgen 15. mai kl. 05.00:

  • Rias-egg, Levanger
  • Nortura Heimdal, Trondheim
  • Nilsen Hønseri, Roan
  • Toten Egg, Lena
  • Nortura, Hå
  • Jæregg, Klepp
  • Meling, Stavanger
  • Den Stolte Hane Egg (Cardinal Foods), Ski
  • Nortura, Rakkestad

– Dette er mest en symbolhandling for å vise at hvis du ikke har aktive bønder som produserer på en god måte, så får du heller ikke gode produkter i butikken, sier Bjørke til NRK.

Rettet mot regjeringen

Bjørke påpeker at aksjonene er rettet mot regjeringen.

– Vi vil gjøre oppmerksom på at den retningen regjeringas tilbud legger opp til ikke er forenlig med bærekraftig norsk matproduksjon. Da må vi si klart ifra, sier Bjørke.

Regjeringens tilbud til bøndene om en økning på 150 millioner kroner fra i fjor utgjorde bare 10 prosent av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

– Jeg tror at folk får øynene opp. Norske bønder er hardtarbeidende folk som har lyst til å produsere mat på en bærekraftig og framtidsrettet måte. Vi vil fortsette å øke matproduksjonen fremover, men da må vi ha rammevilkår som gjør at bøndene får tid til å være bønder og ikke må ut i annet arbeid, sier Bjørke til NRK.

Landbruksminister Sylvi Listhaug er informert om aksjonen, men meddeler via informasjonssjef Ottar Løvik at hun ikke vil kommentere Bondelagets ulike aksjonsformer.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Brudd i jordbruksforhandlinger

BRUDD: Det haglet med ulike påstander da leder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Merete Furuberg (tv) og leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke sammen med landbruksminister Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tappet butikker for øl

I Arendal protesterte bøndene onsdag ettermiddag med å kjøpe opp øl i butikkene. På denne måten vil de vise hva som skjer når butikkene blir tomme for én vare. Aksjonen er ikke gjennom Bondelaget.

Bondelagslederen sier han har fått positive tilbakemeldinger etter de mange aksjonene.

– Det er mange slags aksjoner. Noen treffer godt, andre treffer mindre godt. Men det er et voldsomt uttrykk for engasjement. Jeg har fått tilbakemeldinger fra hele landet, der de har stengt trafikken, der folk har stått i kø og heiet på bøndene og sagt «stå på, vi vil ha norsk mat i framtida», sier Bjørk.

Statsviter Bent Sofus Tranøy sa dette om bøndenes mange aksjoner før eggaksjonen ble kjent:

– Jeg tror effekten er veldig avhengig av hva man mener om bøndenes sak i utgangspunktet. Og undersøkelser viser at bønder stort sett har stor oppslutning. Men det er klart at dette er en risikabel strategi. For det er ganske dramatiske virkemidler, sier statsviter Bent Sofus Tranøy.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger