Hopp til innhold

Bondelaget har inngått avtale

Landbruksminister Sylvi Listhaug bekrefter at Norges Bondelag har inngått en avtale med total ramme på 400 millioner kroner med staten. – Vi måtte strekke oss langt, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug og statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.h) og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes er enige om årets jordbruksoppgjør.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– I en tid der folk mister jobben og der det er moderasjonslinjen som gjelder, har denne avtalen sittet langt inne for regjeringen. Men for oss var det så viktig å få til en avtale at vi valgte å strekke oss langt, sier Listhaug.

Hun mener bøndene de siste årene er lønnsvinnere, og at ingen andre yrkesgrupper har fått mer enn bøndene i inntektsøkning de siste to årene.

– Også neste år vil bøndene bli inntektsvinnere med en lønnsøkning på 3,75 prosent som denne avtalen innebærer. Det vil si at man har hatt en lønnsøkning fra 2014 til 2016 på 12,75 prosent, sier Listhaug.

På en pressekonferanse fredag kveld kom hun også med et lite spark i siden til Norges Bonde- og Småbrukerlag som brøt forhandlingene med staten tidligere på dagen.

– De har hadde brutt med staten fem av de seks siste forhandlingene. De tar på ingen måte det samme ansvaret som Norges Bondelag gjør, sier hun.

Sprik

Bondeorganisasjonenes opprinnelige krav var 950 millioner kroner. Staten svarte med å tilby 90 millioner, altså under en tiendedel av det bøndene ba om.

Torsdag kom staten med et revidert tilbud, der de la 200 nye millioner i potten. Regjeringen droppet også kravet om å redusere antallet melkekvoteregioner. Målet var å unngå brudd.

– Vi gikk inn i dette med et ønske om å få til en avtale til det beste for bonden og norsk matproduksjon. Det har vært konstruktive forhandlinger, og på siste dag kom vi altså fram til et resultat som vi mener er akseptabelt, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Men Norsk Bonde- og Småbrukarlag lot seg ikke overbevise. Rundt klokken 14.30 fredag kunngjorde leder Ann Merete Furuberg at de bryter forhandlingene med staten.

Trolig ja fra Stortinget

Men siden bondelaget har signert, får Småbrukarlagets brudd ingen praktisk betydning.

Det er lite sannsynlig at Stortinget kommer til å gjøre endringer i en avtale som Bondelaget har gått med på. Også Småbrukarlagets medlemmer vil omfattes av avtalen Bondelaget har forhandlet seg fram til.

– Dette er en politisk markering fra Småbrukarlaget, om at de ikke vil være med på denne regjeringens landbrukspolitikk, sa politisk redaktør i Nationen, Kato Nykvist, til Dagsnytt 18 på NRK P2.

Landbruksdepartementet meldte rundt klokken 16 at de snarlig ville holde en pressekonferanse. Klokken 18 ventet journalistene fortsatt på at partene skulle komme til presserommet i Landbruksdepartementets lokaler i Teatergata i Oslo.

AKTUELT NÅ