Bompengekrig i Frp: - Dette kan Sandberg bare glemme

GARDERMOEN (NRK.no) Frp-nestleder Per Sandberg vil ha bompenger rundt de største byene - det kan han bare glemme, sier rasende Frp-topper.

Per Sandberg

Nestleder i Frp, Per Sandberg, kommer med et bompengeforslag som får mange på partiets landsmøte til å steile.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Samme dag som partiet landsmøte startet, gikk Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg ut med en glødende brannfakkel som ryster selve grunnfjellet i Frp.Han vil ha en ny politikk , som åpner for et historisk skifte i partipolitikken:

Bompenger rundt storbyene Oslo og Bergen.

I forslaget, som han lanserte i Dagsavisen, ber han partiet tenke nytt for å løse de stadig voksende trafikkproblemene i landets to største byer.

Sandberg sitter i partiets programkomité, og sier han ønsker diskusjon om et forslag han mener vil frigjøre hundrevis av milliarder kroner til kollektivtrafikk og veiutbygging.

Kort fortalt: Storbyene skal betale, resten av Norge skal være bompengefritt.

– Vi må tenke nytt når vi diskuterer konsekvensene av dagens infrastruktur. For å avlaste de store byene raskt, med den befolkningseksplosjonen som er varslet i disse byene, må vi handle nå, sier han til NRK.no.

Ulf Leirstein, Frp

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein rister på hodet av Sandbergs forslag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Fjerne i resten av landet

Han hevder han fremdeles er bompengemotstander på sin hals, til tross for det i Frp-sammenheng mildt sagt kontroversielle forslaget.

– På denne måten kan vi både fjerne bompenger over det ganske land, sier Sandberg.

– Hvilke reaksjoner har du fått på dette forslaget?

– Det sier seg selv at det er upopulært, Frps velgere er bompengemotstandere. Men som medlem av programkomiteen må jeg fremme et forslag som kan få oss til å tenke nytt. Så skal vi ha en lang og brei debatt om dette frem til februar neste år, sier han.

Frp-delegatene hadde før landsmøtet fått beskjed om å ikke gjøre bompenger til et diskusjonstema. Istedenfor fikk de utspillet som ryster grunnfjellet i partiet.

«Absurd» er bare et an flere lite flatterende karakteristikker i gangene på landsmøtet på Gardermoen. Stortingsrepresentant Ulf Leirstein rister bare på hodet når han får gjengitt Sandbergs forslag.

Bård Hoksrud

Samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud presiserer at Frp er i mot bompenger.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Rører ved partiets sjel

– Dette er helt uaktuelt. Vi har diskutert bompenger mange ganger. Det er meget uklokt å komme med en slik sak nå. Dette rører ved selve sjelen til Frp, og det kommer aldri til å skje at vi stemmer for et slikt forslag, sier Leirstein.

Samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud sier diplomatisk at må være greit å diskutere ulike forslag i Frps programkomite, men lar det skinne tydelig igjennom at Sandberg kan glemme å få støtte.

– Frp har en klar holdning til bompenger, og det er at vi er i mot det. Det er en dårlig og dyr løsning som ikke løser problemene rundt samferdsel, sier Hoksrud til NRK.no.

– Du avfeier forslaget allerede nå?

– De ønsker å diskutere dette for å løfte debatten. Det må de få lov til.

– Er det vits i å diskutere dette i Frp?

– Det kan hende at det er en andre interesser i deler av partiet, men det er viktig å tydeliggjøre hva som er faktum her: Bare i år får staten inn fem milliarder i bompenger, hvor mellom 1,5 og 2 milliarder forsvinner i et stort sluk, sier Hoksrud.

Terje Søviknes

Terje Søviknes mener Frp driver med selvpisking i spørsmålet om bompenger.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Søviknes: - Selvpisking

En som har fått betale dyrt for å flagge bompengestøtte i Frp, er Os-ordfører Terje Søviknes. I 2010 tapte han kampen om en plass i partiets sentralstyre fordi han stemte for å innføre bompenger i Os i 2003. Om Sandbergs forslag sier han følgende:

– Det som er fornuftig, er om partiet tar en full gjennomgang av hele finansieringsordningen for samferdselssektoren. Men om Sandbergs forslag er det riktige å gjøre, vet jeg ikke. Bompenger i stor byene går ofte til helt andre ting enn veibygging, men sykkelveier og skinnegående trafikk. Da mister vi hele prinsippet.

– Ser vi starten på en ny bompengestrid i Frp nå?

– Det tror jeg ikke, partiet har vært tydelig hele veien i dette spørsmålet. Det vi har diskutert, er hvor langt kan få med oss de andre partiene, sier Søviknes.

– Din bompengestøtte kostet deg dyrt. Hva tenker du om det?

– Det føltes urettferdig at en sak fra Os i 2003, med helt andre forutsetninger enn debatten i 2010, skulle vurderes slik.

– Har Per Sandberg fått øynene opp for realpolitikken du har opplevd som ordfører?

– Bompenger er viktig for Frp, men jeg mener vi driver med selvpisking. Det er ikke uvanlig med kompromisser i andre saker, da burde det være det her også, sier Søviknes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger