Hopp til innhold

Bombeeksperter til Afghanistan

Forsvarets bombeksperter reiser om få måneder til Afghanistan for å bistå ISAF-styrken og spesialstyrkene som snart er på plass i Kabul.

Soldater på Grøtsund fort utenfor Tromsø

Norske soldater forbereder seg på Grøtsund fort til innsats i Afghanistan.

Foto: Harald Albrigtsen

Det er ventet at Taliban vil øke bruken av veibomber mot NATO-soldater når opprørerne starter sin våroffensiv.

Bombeekspertene, Heimevernets innsatsstyrke og marinejegere øver nå på Grøtsund fort utenfor Tromsø for å forberede seg best mulig til det som skal komme.

Ser ikke fienden

- Arbeidet med å oppdage og uskadeliggjøre veibomber utfordrer moralen. Vi ser aldri de som plasserer bombene og kan ikke ta igjen, sier Even Mølmshaug som er sjef for Forsvarets ammunisjons- og EOD-skole.

Forsvarets bombeeksperter har på ulike måter, blant annet gjennom opplysninger framskaffet gjennom etterretningsvirksomhet, fått svært godt kjennskap til hvordan Talibans bombefeller er satt sammen, hvilke materialer som er tatt i bruk og hvordan afghanske opprørere jobber under slike operasjoner.

Avanserte bomber

- Bombene er ofte kompliserte og har høy kvalitet. De kan være  satt inn med for eksempel ekskrementer for å infisere sår de måtte påføre ofrene og dermed øke effekten, sier Mølmshaug.

Ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger følges utviklingen i Afghanistan nøye. De venter nå på Talibans våroffensiv.

Nestkommanderende Roar Sundseth mener det er grunn til å regne med økt brukt av bomber.

Velger veibomber

- Taliban er dømt til å tape kovensjonelle krigshandlinger mot ISAF-styrken og må ta i bruk andre midler. Taliban har valgt veibomber i stadig større grad og det er grunn til å tro at bruken vil øke ytterligere, sier Sundseth.

Om noen uker reiser spesialstyrkene på nytt til Afghanistan og til sommeren er også bombeekspertene på plass. Styrken deltar nå i en større øvelse i Nord-Norge med 11 andre nasjoner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger