NRK Meny
Normal

Øvingsbombe skapte massiv politiaksjon

Det ble slått full bombealarm i Oslo etter funn av en mistenkelig gjenstand under en bil ved USAs ambassade. Gjenstanden viste seg å være en øvingsbombe som ambassaden hadde glemt å fjerne.

Politiet evakuerte et stort område rundt Slottet i Oslo tirsdag, etter funn av en mistenkelig gjenstand under en bil ved USAs ambassade. Gjenstanden viste seg å være ufarlig.

Evakuerte etter mistenkelig funn i Oslo

Oslo Ambulanser

Et stort antall ambulanser og brannbiler ble sendt ut til stedet.

Foto: Magne Hertzenberg

Politiet rykket tirsdag klokka 11.22 ut med store ressurser etter at vakter ved den amerikanske ambassaden meldte fra om at de hadde funnet en mistenkelig gjenstand under en bil.

Bilen ble stoppet i en sikkerhetskontroll ved ambassaden.

Alle nødetater ble tilkalt, og folk ble evakuert fra bygninger rundt ambassaden. Et område med radius på 500 meter ble sperret av, og væpnet politi voktet sperringene.

– Vi er alle mennesker

Omtrent to timer senere ble alarmen avblåst, og politiet opplyste at de hadde fjernet gjenstanden og konstatert at dette var en øvingsbombe.

– Bilen har blitt brukt til øvelse internt ved ambassaden, og funnet kan knyttes til dette, opplyser politiet.

– Det er snakk om en innretning som er laget med ufarlige komponenter, men som er ment å ligne en ordentlig bombe, sier stabssjef ved Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til NRK.no.

Like før kl 13.30 kunne besøkende igjen stille seg i kø utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Til tross for at den gjenglemte øvelsesbomben utløste full alarm i Oslo, vil ikke politiet gå hardt ut mot den amerikanske ambassaden.

– Vi er alle mennesker, feil kan skje, og den ble ikke lagt der med vilje. Det var et beklagelig uhell, sier innsatsleder Tor Olav Heggem til NRK.no.

Bomberoboten

Politiet rydder sammen sin bomberobot etter at alarmen ble avblåst.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Stor aksjon

De første meldingene gikk ut på at det var funnet en mistenkelig gjenstand under en bil som stod parkert ved ambassaden.

Politiet satte i gang en større aksjon, og gardister bidro til å evakuere et stort område rundt ambassaden og Slottet. Alle nødetatene var på stedet.

– Vi oppfordrer alle til å holde seg minst 500 meter unna området. Vi ber alle trekke vekk fra bygningene. Bombegruppen er på stedet, sa operasjonsleder Martin Todnem i Oslo politidistrikt.

Ifølge NRKs reporter på stedet utvidet politiet sperringene i området i flere omganger. Det var et stort antall væpnet politi på stedet.

Politiet fikk melding om hendelsen fra vakter ved den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate klokka 11.22 tirsdag formiddag.

Væpna politi ved den amerikanske ambassaden

Væpna politi voktet sperringene rundt den amerikanske ambassaden.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

All kollektivtransport som kjørte gjennom området ble innstilt.

Torill Degerstrøm var på vei hjem til leiligheten sin i Hansteensgate, men kom seg ikke gjennom sperringene.

– Dette føyer seg inn i rekken av hendelser ved ambasadden som gjør at jeg synes det er ubehagelig å bo så nær. Jeg er nokså engstelig, sier hun.

Ble i bygningene

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet opplyste at besøkende ved Slottet ble evakuert.

– Vi valgte å evakuere de besøkende på åpent slott da vi fikk melding om situasjonen. Ingen i kongefamilien er til stede på slottet. Vi har valgt ikke å evakuere de ansatte på slottet, kun de besøkende, sa Hagen.

Ved den amerikanske ambassaden skal kun besøkende ha blitt evakuert. De ansatte ble bedt om å trekke inn mot midten av bygget, og bort fra vinduer.

Politibiler i området

Politiet sendte ut store ressurser til området ved den amerikanske ambassaden.

Foto: Magne Hertzenberg
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger