– Det er skamkjekt å jobbe på denne måten, for det gir resultater på kort tid, sa landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) etter sitt andre møte med svinenæringen tirsdag.
Hun innkalte svinenæringen kort tid etter at NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» avdekket omfattende lov- og regelbrudd i grisefjøs og -slakterier.
Bøndene straffes økonomisk
Etter det andre møtet med næringen er det klart at dyrevelferdsprogrammet skal forskriftsfestes, som betyr at alle svinebønder må delta. Det er også bestemt at det skal være en økonomisk konsekvens for bøndene som ikke dokumenterer dyrevelferd. Kontrollinstansen skal ligge hos slakteriene.
– Svinebønder som ikke følger dyrevelferdsprogrammet, skal få en økonomisk straff når de leverer dyr i slakteriet, ved at de blir trukket i kilopris, sier Bollestad til NTB.
– Det kan bety redusert inntekt opp mot flere hundre tusen i året, legger hun til.
Dyrevelferdsprogrammet stiller blant annet krav til regelmessige veterinærbesøk og loggføring av håndtering av sykdom og skadde dyr.

I Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ser vi mange syke griser som ikke får riktig behandling.

– Det dyret der – det er dårlig av meg å la det leve så lenge. Den skulle jeg avlivet litt tidligere, sier bonden.

– Det her er ikke etter forskriften, det skjønner du, sier en bonde før han kastrerer grisen med en sløv kniv.

– Når de er små og nyfødte, så slår vi dem alltid i veggen. sier en av bøndene i dokumentaren som skal avlive en syk gris.

– Det har vært sjokkerende å se de grusomme måtene de avliver grisungene på, sier Norun Haugen i filmen.

Norun Haugen opplevde at undercover-arbeidet forandret henne.

Her prøver en bonde å utføre et kirurgisk inngrep på grisens endetarm, selv om kun veterinær har lov til å utføre kirurgi.
Ikke lenger frivillig
Programmet for slaktegris ble bygd opp av næringen selv og startet i 2018. Det skjedde etter at Mattilsynet fant avvik hos 150 av 189 svinebønder i Rogaland under en omfattende tilsynskampanje i 2017–2018.
Deltakelse i programmet har imidlertid vært frivillig. I juni viste en oversikt at mer enn ni av ti av alle aktive svinebesetninger som leverer 50 dyr eller mer til slakt, var med.
– 99 prosent av de store besetningene er nå med, men det er en overveiende stor del av de mindre besetningene som foreløpig ikke har gått inn i programmet, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.
Han understreker at næringen ikke har gitt de aller minste besetningene, som har mellom 10 og 50 griser, anledning til å bli med i programmet før i august i år.
– Det er kort tid. De store besetningene har hatt over ett år på å melde seg inn i programmet og bli godkjent, sier Bartnes.
Vil overvåke slakterier
Bollestad starter også et pilotprosjekt for kameraovervåking av slakterier.
– Dette må først og fremst være for intern bruk, tenker jeg. Overvåkingen skal være til hjelp for å bli bedre til å gjøre jobben, den er ikke der for at vi skal ta noen, understreker statsråden.
Forskriften for dyrevelferdsprogrammet sendes nå ut på høring i seks uker.
Se Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter»:
Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser vi hva hun fant. Norsk dokumentar.