Hopp til innhold

Bollestad om endringer i abortloven: – Vil ikke røre ved kvinners selvbestemmelse

Over hele landet demonstrerer folk mot endringer i abortloven. – Å ta ut paragraf 2c handler ikke om selvbestemmelsen til kvinner, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Olaug Bollestad

KrF-nestleder Olaug Bollestad mener at dagens abortlov diskriminerer barn på bakgrunn av egenskaper og sykdom. – Det er viktig for oss at loven signaliserer at alle barn har den samme verdien.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at Erna Solberg har åpnet for å diskutere endringer i abortloven, dersom KrF går inn i et regjeringssamarbeid.

Det er paragraf 2c i abortloven KrF ønsker å fjerne. Paragrafen åpner for abort etter 12. uke dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

Nestleder i KrF Olaug Bollestad, mener folk feiltolker partiet når de hevder at forslaget om en lovendring vil rokke ved kvinners rett til selvbestemt abort.

– Å ta ut paragraf 2c handler ikke om selvbestemmelsen til kvinner. Det handler om barns rett til å ha det samme lovverket rundt seg.

Mener dagens lov diskriminerer

Bollestad mener at feilen med loven slik den står i dag, er at den diskriminerer barn på bakgrunn av sykdom eller egenskaper.

– Det er viktig for oss at loven signaliserer at alle barn har den samme verdien.

Hva med livskvaliteten til barna? Er alle liv verdt å leve?

– Jeg mener at vi ikke må diskriminere folk og si at de har et mindre verdig liv, kun fordi de ikke kan gjøre det samme som meg. Da er det bedre å tilrettelegge, for eksempel ved å tilby brukerstyrt personlig assistense til de som trenger det.

Hvis KrF får gjennomslag for å fjerne paragraf 2c fra abortloven, vil avgjørelsen om hvorvidt en kvinne kan ta abort etter 12. uke hvile på paragraf 2a og b.

Der står det at senabort kan innvilges dersom svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon, eller føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse.

– Vi skal ivareta to hensyn: kvinnens og barnets. Hensynet til kvinnens rettigheter og situasjon blir ivaretatt gjennom paragraf 2a og b, sier Bollestad.

Overlege mener lovendring vil gjøre det vanskeligere å få abort.

Overlege mener lovendring vil gjøre det vanskeligere å få abort.

Nemndlege skeptisk til lovendring

Dersom en kvinne ønsker å ta abort etter 12. uke, er det opp til en nemnd å avgjøre om hun skal få sitt ønske innvilget.

Lege Ingebjørn Bleidvin har selv vært med i en slik abortnemnd. Han er svært skeptisk til forslaget om å fjerne paragraf c fra abortloven, fordi han mener det vil medføre en større belastning for kvinnen.

Lege Ingebjørn Bleidvin

Nemndlege Ingebjørn Bleidvin tror at en endring i abortloven slik KrF foreslår, vil medføre en større belastning for kvinner som ønsker å ta abort etter uke 12.

Foto: Privat

– I dag gjør paragraf 2c at mange senaborter ikke legger press på kvinnen. Tar vi bort denne paragrafen, ligger alt presset kun på kvinnen. Da handler det kun om: er du god nok for dette? Takler du dette som mor?

Helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har sagt at målet med en eventuell lovendring ikke vil være å redusere antall aborter.

Dette mener Bleidvin gir et tvetydig signal.

– Det er veldig rart å sitte i vår nemnd og få beskjed om at vi ikke skal endre praksis dersom lovverket endres. Politikerne sier at vi skal legge mer vekt på kvinners situasjon. Da høres det mer ut som en indirekte innføring av fri abort frem til uke 18. Det kan vi godt diskutere, men det skal ikke snikinnføres.

AKTUELT NÅ