Boligselgere kan ha tapt hundretusener

Hvis du selger boligen din før budrunden, risikerer du å tape flere hundre tusen kroner. Det viser en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort av 250 boligsalg i ulike deler av Oslo denne høsten.

Thomas Bartholdsen

KRITISK: Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er kritisk til såkalt boligkupping, og sier at selgerne risikerer å tape store summer på å droppe budrunden.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

I Oslo blir en av tre boliger som er lagt ut for salg, forsøkt "kuppet" av kjøpere som kommer med bud direkte til selger før ordinær budrunde.

Fenomenet er mest utbredt i Oslo, men kan oppstå ved salg av attraktive eiendommer over hele landet.

Tjente 750.000 kroner

Rita Dieseth

Rita Dieseth er glad hun sa nei til forhåndsbud på boligen sin.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Rita Dieseth skulle selge familiens hus sør i Oslo med en takst på rundt 5 millioner kroner.

– Noen dager før andre visning ringte en som ville legge inn et bud på 300.000 kroner over takst.

Siden det hadde vært såpass mange mennesker på første visning, syns Dieseth at det var trygt å avslå budet. Etter to visninger og vanlig budrunde gikk huset til slutt for 1.050.000 over takst.

– Hvis jeg hadde sagt ja til forhåndsbudet, hadde jeg tapt veldig mange penger, jeg er glad jeg ikke gjorde det, sier Dieseth.

Samtlige selgere i undersøkelsen som avslo forhåndsbud, tjente på det. Den endelige salgsprisen etter budrunde ble flere hundre tusen kroner høyere enn forhåndsbudet.

Meglerne skeptiske

I alt 13 av de 250 selgerne aksepterte forhåndsbud. Selv om man ikke kan vite hva de 13 boligene faktisk ville ha gått for i en budrunde, mener Forbrukerrådet at mye tyder på at forhåndssalg ikke lønner seg for selgerne.

Thomas Eide Gunnerud

Thomas Eide Gunnerud råder kundene til å gjennomføre visninger

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

– Jeg råder stort sett alltid mine kunder til å gjennomføre visninger fordi de da får høyest mulig pris, sier eiendomsmegler Thomas Eide Gunnerud i Privatmegleren.

Han er en av flere eiendomsmeglere i undersøkelsen som er kritisk til kupping. Gunnerud sier han er interessert i å gjennomføre visninger og budrunde på vanlig måte.

– Jeg syns det er fair at alle får en sjanse til å legge inn bud i en budrunde, sier han.

Advarer kjøpere

– Selv om man får kjøpe en bolig før budrunde, trenger det ikke være et godt kjøp, advarer fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Man kan nemlig ha gått glipp av viktig informasjon.

Bolig som ikke ble kuppet

Selgeren tjente 400.000 kroner på å si nei til forhåndssalg av denne lille leiligheten.

Foto: Skjermdump

– Hvis det oppstår uenighet om feil eller mangler kan kjøper få problemer med å vinne fram i en reklamasjonssak fordi vedkommende ikke har brukt god nok tid til å undersøke boligen.

Ønsker seg tiltak

Fra undersøkelsen går det fram at mange kjøpere som forsøker å kuppe boliger, gjør det fordi de selv har opplevd at «drømmeboligen» har blitt kuppet og visningen avlyst.

Undersøkelsen viser at både kjøpere og selgere syns kupping er negativt.

Boligannonse

Denne boligen ble kuppet og ingen vet hva den kunne gått for.

Foto: Skjermdump

Bartholdsen mener meglerkjedene burde gjøre mer for å hindre dette, som å skrive inn i oppdragsavtalen og annonsene at selger ikke ønsker bud direkte til seg.

LES: Vil straffe meglere som har lokkepriser

SISTE NYTT

Siste meldinger