Svakeste januar i boligmarkedet på ti år

Boligprisene sank med 0,4 prosent i januar justert for sesongvariasjoner. Det viser nye tall fra Eiendom Norge. Uten justering viste tallene en oppgang på 2,0 prosent.

Boligprisstatistikken for januar legges fram klokken 11.

Se fremleggelsen av boligtallene.

Det har vært knyttet sterk spenning til hvordan boligmarkedet starter i 2018, etter et år hvor prisene falt på brukte boliger, spesielt i Oslo.

Fasiten viser at prisene steg mindre enn det som er vanlig i januar. Utviklingen i januar måned er den svakeste på 10 år ifølge Eiendom Norge.

Samtidig har det aldri blitt solgt så mange boliger i januar noensinne.

– Dette er for en svak januarmåned å regne, sier adm. dir Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Christian Dreyer, adm dir Eiendom Norge

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge ser flere tegn til bedring i det norske boligmarkedet. Det er et stemningsskifte i markedet, mener han.

Foto: Johan Sættem

– Fallende trend i boligprisene

Det er fremdeles en moderat eller negativ trend i prisutviklingen i de fleste delene av landet, viser tallene.

Boligprisene er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden. Det betyr at den gjennomsnittlige boligen har en kvadratmeterpris som er tilsvarende lavere.

Men Eiendom Norge mener at det likevel er positive tegn i tallene, og at det har vært et stemningsskifte i markedet, spesielt i hovedstaden.

Metoden for hvordan utviklingen i boligprisene beregnes er endret fra og med i dag, og ekspertene mener man må være varsom med å tolke for mye inn i tallene.

Oslomarkedet i bedring

– Selv om det er for tidlig å friskmelde boligmarkedet i hovedstaden, er det flere tegn til bedring. Prisutviklingen for Oslo på 2,7 prosent er sterkere enn snittet for måneden de siste årene, sier Dreyer.

Han sier at det er flere budgivere, og færre som sitter på gjerdet.

Prisene i Oslo er nå 9,4 prosent lavere enn for ett år siden. Det gjør at hovedstaden har hatt den svakeste utviklingen i landet.

Best utvikling har Sarpsborg/Fredrikstad vist, med en oppgang på 5,4 prosent.

Bergen sterkest av storbyene

Landets sterkeste utvikling blant de største byen hadde Bergen med 3,9 prosent.

Drammen viste den svakeste prisutviklingen med 0,4 prosent.

Kari Due-Andresen

Sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken sier til NRK at dagens boligpristall tyder på at det ikke går mot en hard landing for boligprisene.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

Det tok 58 dager å selge en norsk snittbolig i januar i år mot 44 dager i fjor.

Antall solgte boliger var 8,4 prosent høyere, mens det ble lagt ut en snau prosent færre boliger enn for et år siden.

Ekspertene tror nedturen i boligmarkedet nærmer seg slutten

Sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken sier til NRK at meglerhuset venter at nedgangen i boligprisene kan fortsette fram mot sommeren i år, for så å bunne ut.

– Slik vi ser det, stemmer dagens boligpristall godt med vår forventning om en myk landing for boligmarkedet, sier hun.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank skriver i en fersk analyse at de tror at vi nærmer oss en prisbunn i markedet, men at mange boliger til salgs vil holde prisoppgangen i sjakk.

– Risikoen for et alvorlig tilbakeslag i boligmarkedet, som kan få konsekvenser for den økonomiske veksten, og dermed rentesettingen, er fortsatt liten, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger