Boligprisene falt i juli

Boligprisene falt med 1,1 prosent fra juni til juli. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,3 prosent. Det viser tall fra Eiendom Norge.

Boligpriser

Eiendom Norge la frem nye tall for boligprisveksten onsdag. Etter en het juni, falt prisene mer enn det som er vanlig i juli måned.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Om sommeren faller vanligvis aktiviteten i boligmarkedet, og det samme gjør boligprisene.

Men i juni steg prisene med 0,1 prosent. Prisoppgangen var langt sterkere enn det som er vanlig for måneden, og en overraskelse for ekspertene.

Nå viser fasiten for juli måned at prisene igjen faller. De faktiske prisene falt med 1,1 prosent, og justert for sesongvariasjoner var fallet minus 0,3 prosent.

Christian Vammervold Dreyer

- Kun i 2008 og i 2013 har vi hatt en juli måned hvor prisene har utviklet seg så svakt som i år, sier Christian Dreyer, adm dir i Eiendom Norge.

Foto: Ellen Sporstøl / NRK

Dette er for en svak prisutvikling å regne sammenlignet med det vi har vært vant til, sier adm. dir. Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Boligprisene er nå 6,8 prosent høyere enn for ett år siden.

– Juli måned føyer seg inn i den mer moderate prisutviklingen i boligmarkedet som vi så før juni måned, sier Dreyer.

Svakere prisvekst enn ventet

Meglerne venter nå at 12-månedersveksten vil falle i månedene som kommer, på grunn av en sterk høst i fjor.

Boligprisveksten er vesentlig svakere enn det landet største finanshus ventet på forhånd.

Ifølge DNB Markets morgenrapport, ventet meglerhuset på forhånd et fall i faktiske boligpriser på 0,25 prosent, og en sesongjustert oppgang på 0,5 prosent i juli.

De sesongjusterte prisene viser hvor mye mer boligprisene har steget eller sunket sammenlignet med det som er vanlig for måneden.

– Det kan være det første tegn på at markedet begynner å bli litt forsiktig etter at oljeprisfallet har satt en demper på aktiviteten på Vestlandet, mens Oslomarkedet fortsatt ser ut til å være skjermet, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1-gruppen.

Prisnedgang overalt unntatt Oslo

Tallene viser at det er store forskjeller i boligprisutviklingen rundt om i landet.

Av de store regionene er det kun Oslo som kan vise til prisoppgang i juli, med 0,2 prosent.

Rogaland er det eneste fylket som nå har negativ 12-månedersvekst. Boligprisene i Kristiansand har økt med 5,6 prosent det siste året og dette er den laveste prisveksten i landet.

Oslo og Tromsø har den sterkeste veksten på henholdsvis 11,7 og 10,6 prosent, sammenlignet med landsgjennomsnittet på 6,8 prosent siste 12 måneder.

Ble solgt færre boliger

Ekspertene tar vanligvis julitallene for boligmarkedet med en solid klype salt, fordi det er en måned med mye lavere omsetning enn vanlig.

Det skyldes at mange er på sommerferie, og færre handler bolig.

Det ble solgt 4.086 boliger i juli, en nedgang på 5,2 prosent sammenlignet med 2014.

Kun i 2008 har det vært solgt så få boliger i juni måned de siste 10 årene.

Meglerne venter at aktiviteten tar seg betydelig opp i august. Statistikk fra mange år tilbake viser at de trolig får rett. Flere boliger kommer for salg, og antall omsetninger tar seg kraftig opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger