Hopp til innhold

Bodde på rom med kvinner - ble mer positive til kvinnelige ledere

Menns holdning til kvinnelige ledere endrer seg ved å jobbe tett med dem, tyder en ny, norsk forskningsstudie på. – Bør inspirere norske bedrifter til å ansette flere kvinner, mener Likestillingsombudet.

Verneplikt også for jenter i forsvaret

DELTOK I EKSPERIMENT: Det er få kvinnelige ledere i Forsvaret. Rekruttene som deltok i forskningsprosjektet, vurderte kvinners lederegenskaper høyere etter å ha bodd på rom med dem. Bildet er fra en annen anledning

Foto: Carina Hansen / NRK

I en ny studie fra norske forskere ved UiO ble 413 19-åringer i førstegangstjenesten fordelt tilfeldig på ulike rom. Etter åtte uker ble de bedt om å vurdere en søknad fra «Ida» og «Martin» til en lederstilling.

Mennene som hadde bodd med kvinner på rommet vurderte kandidatene likt, mens de som bare hadde bodd med andre menn ga den kvinnelige søkeren en markert dårligere vurdering.

Et argument for kjønnskvotering

En av forskerne bak studien, professor Gaute Torsvik, mener studien kan ha samfunnsmessige implikasjoner.

Forsker Gaute Torsvik

BAK STUDIEN: Professor Gaute Torsvik ved Universitetet i Oslo.

Foto: Terje Heiestad / UiO

– Dersom det er slik at det å operere sammen med kvinner gjør at menn endrer holdninger til dem i en mer positiv retnng, så kan det være et argument for kjønnskvotering.

– Det kan bety at dersom det kommer tilstrekkelig mange kvinner inn på en typisk mannsdominert arbeidsplass, så vil man kunne unngå kjønnsdiskriminering, sier Torsvik.

Nesten bare mannlige ledere

Det er fortsatt stor forskjell på menn og kvinner i norsk yrkesliv.

75 prosent av topplederne i norske aksjeselskaper er menn, og 72 prosent av aksjeselskapene har bare menn i styret, viser tall fra Statistisk sentralbyrå for 2014.

Norske kvinner ligger i europatoppen når det gjelder å jobbe ufrivillig deltid, og tjener bare 66,8 prosent av det menn tjener.

Grafikk som viser inntektsforskjeller mellom kvinner og menn

GAP: Denne grafen viser gapet i kvinner og menns skattbare inntekt i 2014, i ulike aldersgrupper. Den blå linjen er menn.

Foto: Grafikk: Helge Thomas Hellerud / NRK

Blir mindre verdsatt i mannemiljøer

Torsvik sier flere studier har vist at det motsatte kjønn blir diskriminert i miljøer som er veldig manns- eller kvinnedominerte.

– Forskning viser at man i slike miljøer blir mindre verdsatt selv om man har samme kvalifikasjoner. Diskriminering skyldes som regel to ting: Enten en uvilje mot en minoritet, eller det at kjønn blir en markør for egenskaper som har betydning for oppgaven som skal løses, sier Torsvik.

Eksempelvis at omsorgsevne kobles til kvinner, og styrke til menn.

Torsvik legger til at det må mer forskning til for å fastslå at effekten de fant av å bli eksponert for kvinner i militæret er gyldig mer generelt.

– Bør inspirere til å ansette kvinner

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik syns funnene er veldig spennende.

Sunniva Ørstavik

BØR INSPIRERE: Det mener likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

– Det denne studien viser, er at diskrimineringen forsvinner helt når menn jobber sammen med kvinner. Det bør inspirere norsk arbeidsliv til å tenke nytt rundt det å ansette kvinner.

– Kan det være et argument for mer kjønnskvotering, slik at menn tvinges til å jobbe med kvinner?

– Mild tvang kan av og til være lurt for å få arbeidsplasser til å jobbe for et mangfold. Men arbeidsplasser har mye å tjene på å unngå diskriminering av de ansatte også uten kvoteringsregler. Det gir ikke akkurat et produktivt arbeidsmiljø.

AKTUELT NÅ