Blodprøve kan avsløre risiko for hjerteinfarkt

Hvorfor får tilsynelatende friske og over gjennomsnittet spreke mennesker plutselig akutt hjerteinfarkt? Det kan norske forskere har funnet svaret på.

Sprek ung mann på tredemølle på Norges Idrettshøyskole, forsker i hvit frakk ser på resultater på en skjerm, blodprøver analyseres på labratorium

Disse blodprøvene skal avsløre hvem som har trange blodårer inn til hjertet.

– Det disse blodprøvene hjelper oss å identifisere, er de personene som har trange blodårer til hjertemusklene. De har ingen symptomer, de har ingen forandringer i hjertediagrammene sine, men de har de høyeste verdiene etter den harde fysiske belastningen, forklarer Stein Ørn, professor i kardiologi ved Universitetet i Stavanger.

Med støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen har Ørn forsket på hvorfor tilsynelatende friske og over gjennomsnittlig spreke mennesker, plutselig får akutt hjerteinfarkt og i verste fall dør.

97 syklister fra Nordsjørittet i 2013 er utgangspunktet for Ørn og forskergruppen hans. Det ble tatt flere blodprøver av syklistene både før og etter start.

Trange blodårer øker risikoen

Ved å analysere disse prøvene fant forskerne ut at tre av syklistene hadde sykdom som kan føre til hjerteinfarkt. Den yngste av de tre var bare 22 år, men den eldste 64 år. To av dem kjente ikke til hjerte-kar sykdommer eller plutselig død i familien.

– Trange blodårer er den viktigste årsaken til hjertestans i forbindelse med mosjonskonkurranser. Derfor er det spesiell interesse for å identifisere disse personene på et tidspunkt før dette har fått utviklet seg.

Ørn og hans team jobber nå videre med blodprøvene. Målet er å finne ut når det er største fare for å få hjerteinfarkt, dersom man er i risikogruppen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger