Hopp til innhold

Tør ikke leie kjæresten av frykt for hatvold

– Religiøse ekstremister uttaler at homofile er annenrangs borgere. Det legitimerer vold, mener nyvalgt leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson. Han ber religiøse miljøer ta ansvar.

Nicholas Wilkinson

SLÅTT NED: Nicholas Wilkinson viser hvor han og kjæresten møtte tre menn som slo ham ned.

Foto: Eirin Aardal / NRK

Samtidig som lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede samles i Oslo i forbindelse med Europride, kommer den nyvalgte SU-lederen med en brannfakkel om sikkerheten til homofile og lesbiske her i Norge.

Nicholas Wilkinson forteller at han var ute og gikk sammen med kjæresten sin i Oslo sentrum en kveld da de møtte tre menn.

– De ropte homo og ropte diverse skjellsord om sex og samleie. Vi prøvde å overse dem inntil jeg fikk et slag i bakhodet.

Han sier det var et sjokk å bli slått til, bare fordi han var ute og gikk med kjæresten sin.

Tør ikke leie kjæresten

Wilkinson forteller at det nå er flere steder der han ikke tør å holde kjæresten i hånda.

– Jeg leier ikke ham på Grønland i Oslo på natta, jeg frykter den volden jeg kan bli utsatt for. Religiøse ekstremister i Norge gjør meg utrygg. Jeg og veldig mange homofile frykter hatvold. Vi vet at mange av våre venner utsettes for det. Vi er kommet langt i homokampen i dag, men det er noen miljøer som henger etter.

Han mener de religiøse ekstremistmiljøene utmerker seg.

– De uttaler offentlig, gang på gang, at både homofile, men også kvinner, er annenrangs borgere. Det legitimerer vold, sier han.

– Ikke overrasket

«Begrepet hatkriminalitet brukes om kriminalitet som har rasistiske, fremmedfiendtlige og homofobiske motiver, eller som på en eller annen måte er begrunnet i fordommer mot en person eller en gruppe av personer på grunnlag av deres faktiske eller oppfattede gruppetilhørighet. » Det skriver politiet i sin oppsummering av kriminalitet i Norge i 2013.

Totalt var det 238 anmeldelser for slike forhold i fjor.

– Dessverre er jeg ikke overrasket over denne historien. Vi vet at det fortsatt skjer hatkriminalitet i Norge. Det er en del som lar sine meninger om enkelte grupperinger komme til uttrykk gjennom kriminelle handlinger, sier Oddvar Thorbjørnsen, jurist i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Han mener det er viktig at hatkriminalitet må anmeldes.

– Flere må få vite hva hatkriminalitet er. Slike hendelser bør anmeldes og man må få frem hvorfor det er viktig å anmelde. Vi vet lite om hva som skjer, hvor det skjer og hvem som gjør dette, sier Thorbjørnsen.

Trekke støtte

Nicholas Wilkinson mener myndigheter, politi, prester, imamer og andre religiøse ledere må gå sammen for å endre holdningene til de mest ekstreme.

– Hvis alle sier at hatvold er uakseptabelt, uansett, så tror jeg vi skal komme framover, sier Wilkinson.

Han mener staten ikke bør utbetale støtte til religiøse samfunn som diskriminerer på grunnlag av legning eller kjønn.

– Vi som er homofile trenger beskyttelse, sier Wilkinson.

– Vi tror på frihet og respekt

Minjah-Ul-Quran

Imam Noor Ahmed Noor sier at alle i Norge har frihet til å leve slik de vil og krav på respekt.

Foto: Halldor Asvall / NRK

– Et slikt samarbeid hjelper, sier Noor Ahmed Noor som er imam i Drammen. Han forteller at han allerede har et godt samarbeid med andre religiøse miljøer.

– Vi tror på frihet og respekt for hverandre. Norge er et fritt samfunn der folk har lov til å leve med sin egen tro og på sin egen måte. En homofil må få leve som han vil, akkurat som en muslim kan det, uten å bli plaget, sier han.

Han sier at han som imam kan si at hverken kristendom eller islam liker homofili, men at religion ikke tillater noen å plage andre.

– Ifølge Koranen er det ikke tvang, man kan leve som man vil og her i Norge gjelder norske lover og regler, sier imamen i Fjell.

AKTUELT NÅ