Krekar-skyting blir trolig aldri oppklart

Politiet har ingen mistenkte i saken og er nær ved å gi opp etterforskningen.

Mulla Krekar

Krekar og familien bor i dag en ny leilighet, men på grunn av en glipp er adressen hans ført opp i telefonkatalogen. Nå frykter både Krekar selv og hans nye naboer at de som angrep han, vil slå til igjen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Natt til 25. januar rykket bevæpnet politi ut etter at det hadde blitt avfyrt flere skudd mot mulla Krekars leilighet i Heimdalsgata på Tøyen i Oslo. Krekars svigersønn ble truffet i hånda, i det politiet mener var et drapsforsøk mot mullaen.

Men fire måneder senere har politiet langt på vei gitt opp å finne ut hvem som stod bak skytingen.

- Dette er fortsatt en uoppklart sak. Vi har ingen mistenkt eller siktet for det skuddet som ble løsnet i Heimdalsgata, og vi vet heller ikke hvem som står bak det, sier etterforskningsleder Grethe Lien Metlid, leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Utenlandske krefter

Krekars advokat Brynjar Meling mener dette viser at det ikke er nordmenn som skjøt inn i Krekars leilighet.

- For meg er det en bekreftelse på min og mulla Krekars antagelse om at det er utenlandske krefter som står bak, og at disse personene forsvant umiddelbart ut av landet etter attentatet, sier Brynjar Meling.

Men selv om de som skjøt kanskje aldri vil bli tatt, er ikke Krekar blitt skremt til taushet. Bak gardinene i sin nye leilighet har han de siste månedene vært svært aktiv på flere internettsider.

Mulla Krekar er aktiv på internett

På disse nettsidene legger Krekar jevnlig ut taler, og folk kan også ringe han og få svar på religiøse spørsmål.

Foto: NRK

Allerede i begynnelsen av februar skrev han selv om det han mener var et drapsforsøk.

På nettsiden Krekar er mest aktiv, kan du også stemme på hvem du tror stod bak skytingen mot leiligheten hans. Alternativene er Norge, Iran, USA eller det kurdiske politiske partiet PUK.

Lett å ta seg inn i blokka

Mulla Krekar bor i dag ikke på hemmelig adresse. Og det er svært lett å ta seg inn i blokka der han bor.

Vi vet at Krekar er hjemme og ringer på, men ingen åpner. Mens vi står her, treffer vi Krekars nærmeste nabo. Hun blir svært overrasket når vi forteller hvem som bor tvers over gangen.

- Jeg synes ikke noe om det, for jeg ante ikke det før nå at han bodde her. Jeg har følt meg trygg her hele tiden, men dette var ikke noe trivelig å høre, sier hun som ikke vil stå frem med fullt navn.

Brynjar Meling

Brynjar Meling forteller at Krekar ikke føler seg trygg etter det som skjedde.

Foto: Per Foss / NRK

Forskrekket over glippen

Etter drapsforsøket ble Krekar og familien plassert på hemmelig adresse. Men allerede nå er familien tilbake i telefonkatalogen, kun ett søk skal til for å finne Krekars nye adresse.

Når vi gjør Krekars advokat oppmerksom på dette, blir han forskrekket.

- Dette er en svikt hos politiet, hos noen i familien selv eller hos teleoperatøren. Det er i hvert svært uheldig at oppysningen er ute. Jeg tror ikke at Krekar føler seg trygg etter det som skjedde. Kan han nå spores opp, så er det enda mindre grunn til at han skal føle seg trygg i det nye tilholdsstedet, sier Meling.

NRK forsøkte å intervjue mulla Krekar, men han ønsket ikke å stille opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger