Hopp til innhold

Blir straffet på pungen hvis han «vinner» lønnsoppgjøret

Lederen i Norsk Industri mener norske arbeidstakere bør tåle å gå ned i lønn i årets lønnsoppgjør. Lykkes han i forhandlingene straffer han seg selv økonomisk.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier både han og andre bør være villig til å gå ned i kjøpekraft for å sikre et moderat lønnsoppgjør.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Du blir ikke populær hjemme hos norske lønnsmottakere hvis du går ut med høy sigarføring og slår fast at lønnsoppgjørene innen frontfagene har vært alt for høye de siste ti årene.

Enda mindre når du følger opp med:

– Jeg mener motparten (norske arbeidstakere og lønnsmottakere) bør godta en reallønnsnedgang dersom det generelle prisnivået øker med 2,5 prosent som anslått. Vi har hatt en fantastisk lønnsutvikling i flere tiår nå.

Spikeren i popularitetskista

Det betyr i klartekst at man mener at norske lønnsmottakere må ta de økonomiske utsiktene for Norge på alvor og tåle å få dårligere råd etter årets lønnsoppgjør.

Spikeren i popularitetskista kommer antakeligvis i det det kommer frem at den som sier de bevingede ord er lederen for Norsk Industri Stein Lier-Hansen.

Det er han som forhandler lønnsoppgjøret for arbeidsgivernes side, og han sa det som står over da forhandlingene startet tirsdag.

Men...

Det er nemlig et men.

Klar for å miste egen kjøpekraft

Lønnen til Lier-Hansen er nemlig direkte knyttet til resultatet i forhandlingene. Det betyr ikke at lederen i Norsk Industri får mer lønn eller bonus jo lavere lønn han klarer å forhandle frem for lønnsmottakerne.

Snarere tvert imot.

Ville du selv godtatt å få redusert kjøpekraft i lønnsoppgjøret?

– Ja, det ville jeg godtatt. Fordi vi som nordmenn har en veldig høy kjøpekraft. Redusert kjøpekraft i ett eller to lønnsoppgjør betyr ikke at folk ikke kan kjøpe det de trenger eller vil kjøpe.

Så hvis din arbeidsgiver hadde kommet bort og fortalt at du skulle miste kjøpekraft når du forhandlet egen lønn, så ville du synes det var greit?

– Hvis jeg lykkes i dette lønnsoppgjøret så vil jeg få redusert kjøpekraft. Min lønnsjustering er aldri høyere enn industriarbeiderens, sier Lier-Hansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger