NRK Meny
Normal

– En hvit elite i sin beste alder sitter som lekdommere

Minoritetene i Norge er kraftig underrepresentert i juryene i rettsystemet. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dagens meddommere er for like og for hvite.

Rettssal

Minioritetene er underrepresentert i juryene i rettsystemet i landet.

Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX / SCANPIX

Professor Ulf Stridbeck

Professor i strafferett, Ulf Stridbeck sier det er en hvit elite som sitter som lekdommere.

Mens «Ali» og «Mohammed » kan sitte på tiltalebenken, er de nærmest fraværende som meddommere.

«Ola » og «Kari» er i stort flertall.

Rotnorske navn i flertall

Norske meddommere er en hvit elite, mener rettsprofessor Ulf Stridbeck. Han finner ett utenlandsk-klingende navn i listene over meddommere. Han beskriver gruppen som svært ensartet.

– Slik jeg har observert, kan man jo si at det er en hvit elite i sin beste alder som sitter som lekdommere, sier Stridbeck til NRK.

De ti i juryen er typisk hvite i huden, og har rotnorske navn. Oversikten over alle som virker som lekdommere eller meddommere viser en klar tendens.

NRK erfarer at svært få utenlandske navn dukker opp i listene over meddommere i landet.

HØR LYDKLIPPET: – Norske meddommere er en hvit elite

– Vi skal dømmes av likemenn

I dagens ordning kan du melde deg eller bli anbefalt som meddommer. Stridbeck mener rekrutteringen bør skje fra folkeregisteret.

Sunniva Ørstavik

– Det er viktig at de som dømmer oss har ulik bakgrunn og ulik erfaring, sier Norges likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik.

– Gjør man det får man jo en representativitet fra de som er folkeregistrert, og da gir man alle en sjanse uansett alder eller etnisitet, sier Stridbeck.

Der makt og innflytelse er, er det store grupper som ikke er representert mener Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud.

– Vi skal dømmes av likemenn, og kvinner. Da er det viktig at de som dømmer oss har ulik bakgrunn og ulik erfaring. Dette er et viktig rettsprinsipp, og det er også et viktig likestillingsprinsipp, sier hun.

– Dømmes vi av likemenn i dag?

– Nei, det gjør vi ikke, sier Ørstavik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger