Hopp til innhold

Ble tilbudt potenspiller etter prostatakreft

Og i dag lanserer helseminister Bent Høie (H) en ny strategi for seksuell helse som skal gjøre det lettere for helsetjenesten å snakke med pasienter om seksualliv.

Tor Heimdal

INFORMASJON: Tor Heimdal har hatt prostatakreft og etterlyser nå bedre oppfølging om seksuell helse i tilknytning til kreftsykdommer.

Foto: NRK

Tor Heimdal fikk prostatakreft for tre år siden. Det helsetjenesten kunne bidra med for å følge opp seksuallivet hans, var å gi han potenspiller i posten etter operasjonen.

Han måtte selv skaffe seg den informasjonen han ikke fikk av helsevesenet.

Heimdal savner mer informasjon og veiledning om seksuell helse når mennesker rammes av sykdommer som påvirker seksuallivet.

I dag lanserte helseminister Bent Høie (H) en ny strategi for seksuell helse. Den har som hovedmål å bidra til at det blir lettere å snakke om seksuell helse på alle nivåer i helsetjenesten.

– Det er på tide med en slik strategi. Det er mange som sliter med seksuallivet etter å ha hatt kreft, sier Heimdal.

Bent Høie

STRATEGI: Bent Høie la frem den nye strategien på Vardesenteret på Radiumhospitalet i Oslo tirsdag ettermiddag.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Seksuell helse glemmes

Strategien skal oppfordre helsepersonell til å snakke om seksuell helse i møtet med pasienten, og bidra til å gjøre seksuallivet bedre for dem som rammes av sykdom.

Helseminister Bent Høie sier at den seksuelle helsen ofte glemmes fordi man snakker mye om fysisk og psykisk helse.

– Det å få en alvorlig eller kronisk sykdom kan ha betydning for seksuallivet, og da må helsetjenesten gi råd, informasjon og hjelp om den seksuelle helsen, sier han.

35 strålebehandlinger

Da Heimdal fikk prostatakreft i 2013, fikk han valget mellom operasjon eller strålebehandling. Han gikk for operasjon, men det holdt ikke. Senere måtte han igjennom 35 strålebehandlinger før han ble frisk.

I dag er han engasjert i Prostatakreftforeningen, og jobber med å øke oppmerksomheten rundt prostatakreft og seksuell helse.

Etter operasjonen var seksuallivet hans så å si borte.

– Jeg klarer å leve med det, men jeg savner det. Det er mange som sliter med den seksuelle helsen etter prostatakreft, og det er også høy terskel for menn for å kontakte en sexolog, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger