NRK Meny
Normal

Ble strøket 2000 ganger sist han stilte til valg

Ikke bare ble han strøket over 2000 ganger forrige gang han stilte til valg i Oslo, han gikk også til valg for et annet parti.

Raymond Johansen

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, ble straffet hardt som EU-tilhenger tilbake på 90-tallet. Nå kaster han seg inn i Oslo-politikken på ny.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det er helt sikkert at det går bedre denne gangen.

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i neste års kommunevalg. Dette er mannen som skal utfordre 17 år med Høyre-hegemoni i hovedstaden. Han har en fortid som byråd i Oslo for SV, og sist han stilte til valg gikk det ikke så bra.

– Det var jo EU-saken, forklarer Johansen som opplevde å bli strøket over 2.000 ganger i kommunevalget i 1995.

SV-velgerne straffet ja-mannen hardt. I tillegg var Johansen en av dem som stod i bresjen for det første samarbeidet mellom SV og Ap tilbake på 90-tallet. Snart lå alt til rette for et partibytte.

– Jeg var en veldig pådriver for både EU og NATO, og etter hvert var det ikke lenger noen grunn til at jeg skulle bli i SV.

– Burde vært mer ydmyk

– Det er dessverre ikke lov å stryke lenger, så denne gangen er vi ikke like heldige, sier en spøkefull byrådsleder, Stian Berger Røsland (H).

I kommunevalget neste år er det disse to som skal kjempe om å styre hovedstaden, og i dag blåste de i gang duellen i Politisk kvarter.

– Jeg tror nok jeg ville vært mer ydmyk og mer bekymret når jeg ser at man overhodet ikke klarer å holde tritt med befolkningsutviklingen, sier Johansen som påpeker at Oslo for hvert andre år vokser lite mye som Molde by.

Se hele debatten i Politisk kvarter (saken fortsetter under videoen).

Oslo-politikk i Politisk kvarter

– Drømmer om byen slik den en gang var

Både Høyre og Ap peker på befolkningsveksten som den store utfordringen for hovedstaden. Røsland lister lister opp Fjordbyen med Barcode i Bjørvika og et nytt Munch-museum som Arbeiderpartiet har vært i mot.

– Skal du møte fremtiden i Oslo må du gjøre det fremoverlent og offensivt, ikke tilbakeskuende og drømme om byen slik den en gang var slik Ap har hatt tradisjon for, sier Røsland.

Det utsagnet fnyser Johansen av.

– Jeg sier at det er betydelige problemer med astma- og allergiplager med partikler fra Smestad til Groruddalen. Den veksten vi skal ta innenfor transport er i ferd med å gi store utfordringer.

Eiendomsskatten det store skillet

Arbeiderpartiet vil ruste opp eldreomsorgen, skaffe flere barnehageplasser til ettåringer og satse kollektivt. Og hvordan får de til det?

Det er ingen andre steder i Norge det er dyrere å bo enn her. Hva skal du si til dem som sliter med boutgiftene allerede?

Stian Berger Røsland

– I løpet av den neste fireårsperioden regner vi med å ha rundt 1 milliard kroner å rutte med ved å innføre en moderat eiendomsskatt, sier Johansen.

Pengene vil han bruke på å styrke hjemmehjelpstjenesten.

– Vi vil invitere næringslivet til å satse gigantiske investeringer på ny teknologi i omsorgsboliger. Vi ønsker at eldre skal kunne bo hjemme.

Forslaget faller i dårlig jord hos Røsland som mener Høyre har gjort betydelige løft uten den omstridte skatten. Oslo er i hans øyne en av de minst egnede kommunene å innføre eiendomsskatt i.

Det er ingen andre steder i Norge det er dyrere å bo enn her. Hva skal du si til dem som sliter med boutgiftene allerede?

– Dette er en meget moderat eiendomsskatt med fire millioner i bunnfradrag. 75 prosent av innbyggerne kommer ikke til å få eiendomsskatt med vår modell, svarer Johansen.

Ikke bekymret for fortiden

Både rørleggeren Johansen og advokaten Røsland er vokst opp på Lindeberg i Groruddalen. Og selv om det er lenge siden Johansen har trålet gangene i Rådhuset og forsvant fra Oslo-politikken med et brak, er han ikke bekymret.

– Jeg har vært statssekretær for Arbeiderpartiet og partisekretær i seks år. Det er samme for meg hva folk husker meg som, vi har alle en fortid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger