Hopp til innhold

Ble erklært død på sykehuset, men var ikke død likevel

En kvinne som ble funnet livløs i en snøskavl i februar, ble erklært død på Molde sykehus. Da politiet kom for å sjekke saken, viste det seg at hun var i live.

Molde sjukehus

Molde sykehus undersøker nå hva som skjedde da en kraftig nedkjølt kvinne ble erklært død.

Foto: Remi Sagen / NRK

Det skriver TV 2 som først meldte om saken.

Det var 19. februar i år at kvinnen ble fraktet til Molde sykehus, der hun ble erklært død etter å ha blitt funnet livløs i en snøskavl. Politiet ble rutinemessig varslet.

Elin Drønnen

Politiinspektør Elin Drønnen, leder for påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt, sier de så langt ikke har opprettet en undersøkelsessak.

Foto: Hans Olav Landsverk

Ifølge TV 2 fikk politimannen som kom til stedet seg en støkk, da den angivelig døde kvinnen ga fra seg en lyd. Han tilkalte hjelp og det ble øyeblikkelig satt i gang gjenoppliving. På den måten berget man livet til kvinnen.

Torstein Hole, fagdirektør i Helse Møre og Romsdal, opplyser til NRK at en lege ved sykehuset i Molde var i følge med politiet da de registrerte at pasienten var i live.

Politiet rykket ut på bakgrunn av en melding som kom inn til operasjonssentralen, sier politiinspektør Elin Drønnen, leder for påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

– Når politiet får melding om et dødsfall, er det vår oppgave å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Det viste seg at personen likevel ikke var død, slik at vi naturlig nok ikke har noen pågående etterforskning av et mistenkelig dødsfall i denne saken.

– Utover dette kan jeg ikke gi flere opplysninger i saken, sier Drønnen.

Skal gjennomgå saken

Fagdirektør Torstein Hole i Helse Møre og Romsdal sier at de i denne saken opplevde et dødsfall som på grunn av helsetjenestens rutiner ble telefonisk meldt til politiet.

Torstein Hole

Fagdirektør Torstein Hole i Helse Møre og Romsdal sier at de ikke kan komme med mer informasjon i saken på nåværende tidspunkt.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– For å sikre en god oppfølging av hendelsen har vi satt i gang en gjennomgang og behandling av saken, gjennom vårt interne kvalitetssystem.

Hole sier videre at de har startet en gjennomgang av saken.

– Helse Møre og Romsdal har ikke noe vi ønsker å skjule i denne hendelsen, men av hensyn til pasient og pårørende og fordi dette er en pågående helsetilsynssak, så vil vi ikke uttale oss til media om detaljer på nåværende tidspunkt, sier Hole til NRK.

Statens helsetilsyn er varslet

Ifølge TV 2 ble saken vurdert så alvorlig at ledelsen ved Molde sykehus også varslet Statens helsetilsyn. Det bekrefter avdelingsdirektør Brynhild Braut, i avdeling for varsler og operativt tilsyn. Hun sier at de har fått inn et varsel om såkalt aksidentell hypotermi. Det vil si et kraftig fall i kroppstemperatur på grunn av en ulykke.

Nina Vedholm

Kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn, Nina Vedholm, sier at de av hensyn til de pårørende ikke ønsker å kommentere saken på dette tidspunktet.

Foto: Helsetilsynet

Helsetilsynet har sendt brev til kvinnen som ble bekreftet død, men som da fortsatt lever.

Helsetilsynet opplyser i en skriftlig redegjørelse til TV 2 at tilsynet mot Molde sykehus i denne saken er avsluttet med en vurdering om at det ikke er nødvendig med videre oppfølging i saken.

Kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn, Nina Vedholm, sier til NRK at de av hensyn til de pårørende ikke ønsker å kommentere saken på dette tidspunktet.

Videre sier hun at de følger opp tematikken rundt rutiner med nedkjøling i sammenheng med en annen sak i det samme helseforetaket. Saken hun viser til er fra februar i fjor der Helse Møre og Romsdal fikk kritikk fordi de ikke sendte en nedkjølt mann til Trondheim.

– Vi har en oppfølging på denne saken, men jeg kjenner ikke til detaljene, sier Vedholm.

Dermed er dette den tredje saken der Helse Møre og Romsdal undersøkes for svikt i rutinene knyttet til nedkjølte pasienter.

Har ikke startet etterforskning

Politiet har foreløpig ikke startet en etterforskning av saken. Elin Drønnen, leder for påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt, sier på generelt grunnlag at opprettelsen av en sak kan komme enten i form av en anmeldelse fra fylkeslegen eller at politiet iverksetter en etterforskning av eget tiltak.

– Vi har så langt ikke opprettet noen undersøkelsessak angående dette forholdet, sier hun til NRK.

Fylkeslege i Møre og Romsdal, Karin Müller Mikaelsen, sier til NRK at de er muntlig orientert om hendingen av Statens helsetilsyn.

– Denne typen hendinger skal varsles oppover til øverste tilsynsmyndighet. Statens helsetilsyn vurderer hvilken oppfølging som er rett, sier hun.