Ble du lurt i dag?

Vi oppsummerer dagens aprilspøker.

Liv Signe Navarsete
Foto: Trond Vestre / NRK

Kreativiteten for å få fram gode 1. aprilspøker er stor også i år ikke bare blant journalister, men også blant ansatte i ellers pålitelige organisasjoner.

Les også: NRKs beste aprilspøker gjennom tidene

Promille-bløff

Elbil
Foto: Torje Bjellaas / NRK

I kveldens Dagsrevyen ble seerne fortalt at samferdselsminister Liv Signe Navarsete og hennes ressursgruppe skal legge frem et forslag som skal få nordmenn til å kjøpe elbiler.

«Navarsete vurderer om bilene skal subsidieres, og om førerne av elbiler skal ha lov til å kjøre med høyere promille. Forslaget går ut på at promillegrensen settes til 0,5 for elbil, mens den forblir 0,2 for førere av alle andre biler,» fortalte reporteren.

Men den gang ei. Den hevede promillegrensen var ren bløff, og også førere av elbiler må forholde seg til en promillegrense på 0,2.

- Gikk fem på

Nye maskiner i sikkerhetskontrollen på Gardermoen
Foto: DOUG MILLS / AP

NRK advarte på radio og nett om at Gardermoen nå tester sikkerhetsutstyr som kan finne ut om du har ulovlig nedlastede filer med mistenkelige ord på PC-en du har tenkt å ta med deg på flyet.

Les hele saken: Skanner PC-en for ulovlige filer

I artikkelen får du tilbud om å teste om PC-en din har mistenkelige filer, og mange ble lurt.

- Syntes det var litt merkelig at scanningen ble gjort fra en nettleser, men jeg gikk fem på, skrive en leser.

Gikk på hijab-nytt

Bunadshijab
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

NRK Troms og Finnmark ville lure sine lyttere og lesere til å tro at Hammerfest sportsdykkerklubb ønsker å kjøpe vraket av den russiske krysseren Murmansk for å drive med vrakdykking. Les saken: – Stort turistpotensiale

NRK Kulturnytt og NRK Hordaland hadde begge aprilspøker knyttet til innføring av hijab henholdsvis i politiet og til bunaden.

Les sakene:

Satser på bunad og hijab

Blir prøvefylke for politihijab

Kulturnytt ble i morges kontaktet av en redaktør i en av landets største avisredaksjoner. De hadde hatt seriøs diskusjon om hvordan de skulle følge opp NRKs sak om bunadhijab på morgenmøtet i dag.

Hunder mot strømregning

NRK Østfold meldte i morgentimene både på radio og nett at U2 kommer til Fredrikstad i sommer for å spille konsert.

Nesten alle som leste artikkelen Lot du deg lure? hos NRK Østafjells i dag tidlig klikket seg videre for å få mer informasjon om hundene som er spesialtrent til å finne ut hvor i leiligheten det trekker.

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

NRK Hedmark og Oppland fortalte sine lyttere at de i løpet av kort tid kommer ti nye svensker for å jobbe hos dem. De har fått mange telefoner og SMS-er.

En lytter er positiv til flere svensker, og skriver: «Da er det mye verre å skjønne gudbrandsdølene!»

NRK Sporten prøver seg med at Arne Scheie blir nedslagstrener .

NRK Sámi radio melder at Finansdepartementet Går inn for urfolksfradrag til alle i samemanntallet .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

UD fusjonert med Miljøverndepartementet

Det er også mange andre medier og organisasjoner som har forsøkt seg på aprilspøker.

Byråkrater i Utenriksdepartementet så onsdag på sine intranettsider at de i løpet av natten er fusjonert med Miljøverndepartementet.

Sjømannskirken melder på sine sider at de ikke lenger vil servere vafler.

Adresseavisen i Trondheim fortalte at Olympiatoppen Midt-Norge har gjort grep overfor det medisinske støtteapparatet til OL i Vancouver neste år og inkludert Snåsakallen Joralf Gjerstad i teamet.

Twitter overtar

Kongeparken i Ålgård i Rogaland heter ifølge pressemelding fra onsdag omdøpt til Dronningparken, i tråd med politisk korrekt likestillingshensyn. FIS det internasjonale skiforbundet innfører parallellhopp, og ifølge Skiforeningen i Oslo skal denne konkurranseformen testes i Holmenkollen under VM i 2011.

The Guardian klarte å lure sine lesere til å tro at de i framtiden kun ville legge nyheter ut på mikrobloggtjenesten Twitter . - Eksperter mener alle historier kan fortelles på 140 tegn, ifølge avisen.

Lurt av NRK
Foto: Skjermbilde fra Twitter.com

Apropos Twitter, der er det mange som deler aprilspøker og forteller om de er blitt lurt: Twitter-søk på aprilfools

Opphever jagerflykjøpet

Noen av oppslagene er opplagte, noen mer finurlige. Blant de mer dramatiske sakene er Klassekampens nyhet om at regjeringen opphever jagerflykjøpet på grunn av kostnadssprekk.

Og Peter Batta i Huseiernes Landsforening (HL) opplyser i en pressemelding at HL lanserer spøkelsessjekk og gir spesialtilbud
på husrens til alle medlemmer.

Nationen roper ulv til sine lesere. Avisens kilder opplyser at myndighetene skal importere to nye ulver fra Russland for hver eneste ulv som rovdyrmotstandere tar livet av på norsk jord.

Nettkamera på offentlige toalett

Både avisa Nordlys og lofo.no ble lurt av aprilspøken til Lofoten.com, som fortalte at Pink Floyd skulle komme til Lofoten .

Avisen Varden i Telemark fortalte at den har installert nettkameraer på offentlige toaletter i Grenland-området, mens Gudbrandsdølen Dagningen lanserte nyheten om at Maihaugen på Lillehammer tilbyr nytt hus til folk som vil donere sin gamle kåk til Maihaugen.

Nettavisen forteller at en feil fra skatteetaten fører til at 100.000 skatteytere i kommuner uten eiendomsskatt kommer til å få krav om å betale skatten enten som påplussing på allerede ilagt baksmell, eller som avkorting på penger du egentlig skal få igjen.

Ny opera i Bergen

Bergen skal bygge nytt operabygg, ifølge Bergens Tidende. Operaen skal bygges ytterst på Nygårdstangen, og byggeomkostningene på en halv milliard skal dekkes opp med hjelp av bompenger.

Bergensavisen melder at den største krokodillen i Akvariet i Bergen, sist sett på TV 2 tirsdag kveld, skal få nytt bosted.

Det blir Sentralbadet i Bergen, som følge av et EU-direktiv. Og Grimstad Adressetidende opplyser at det foregår hemmelige forhandlinger om å slå sammen Grimstad og Arendal.

Fagforeningen Naturviterne opplyser i en pressemelding at de i en egen krisepakke vil gi bort 10 miljøvernstillinger til norske kommuner. Norges Handikap Forbund opplyser at spesialtrente apekatter skal erstatte personlige assistenter for rullestolbrukere. Den første gruppen dvergsjimpanser er allerede ferdig dressert.

TV Follo sør for Oslo opplyser at kanalen er blitt kjøpt av dekkongen Tommy Sharif, mens Microsoft Norge offentliggjør nye veier i sin markedsføring, og henvender seg direkte til barna for å fokusere på produkter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger