Ble dopet i hemmelighet

Nordsjødykkerne fikk sterke medikamenter i trykkammere under oppstigning, uten at de var klar over det.

Nordsjødykkerne
Foto: NRK

Dette ble gjort for å roe ned dykkerne, og for å spare dykkergass, viser oppsiktsvekkende dokumentasjon som NRK har fått tilgang til.

Overlege Kari Todnem ved St. Olavs Hospital har vært med på å påvise skader på nervesystemet og lungene til pionerdykkerne. Medikamenter som Medrol og Valium går igjen på listene.

Den omfattende medikamentbruken på pionerdykkerne har hun ikke hørt om tidligere.

- Horribelt

Gjennom samtaler med flere dykkere i dag har hun fått bekreftet historiene.

- Jeg er helt sjokkert. Dykkerne var jo bare vanlige arbeidsfolk som jobbet i en ekstrem situasjon. Å medisinere dem slik, er helt horribelt, sier Todnem til NRK.

- Den eneste grunnen jeg kan tenkte meg til at dette er gjort, er at det er en form for lureri, en måte å få dykkerne dekomprimert uten at de får symptomer på trykkfallsyke. Det er kriminelt, sier Todnem.

Hemmelig i 80 år

Brevene som pionerdykkerne har fått tak i, er hemmeligstemplet 80 år frem i tid av norske myndigheter:

"Så vel praktiske erfaringer som dyreeksperimentelle forsøk viser at gjentatt dykking representerer større fare for trykkfallsyke enn enkeltdykk av tilsvarende lengde." (Forsvarskommando Vestlandet 1974).

"Som kjent er dypdykkingstabeller, som er i bruk, utviklet av dykkerselskapene og hemmeligholdt." (Arbeidstilsynet 1975).

  Se Dagsrevyens innslag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger