Hopp til innhold

Ble anmeldt for overgrep i høst

Nordmannen som er arrestert i Gambia i går, mistenkt for overgrep, ble anmeldt for seksuelle overgrep mot barn i Oslo senest for bare få måneder siden.

I forbindelse med den saken fikk Oslo-politiet informasjon om at den 45 år gamle mannen nå oppholdt seg i Gambia.

Politioverbetjent Kari-Janne Lid

Kari-Janne Lid i Oslo-politiet bekrefter at nordmannen er dømt for seksuelle overgrep mot barn flere ganger.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

– Vi fikk også opplysninger om at det bodde barn hos ham i Gambia, sier politioverbetjent ved Sedlighetsavsnittet i Oslo politidistrikt Kari-Janne Lid til NRK.

Dømt flere ganger tidligere

Det etnisk norske mannen er flere ganger tidligere dømt for seksuelle overgrep mot barn, og har fått fengselsstraffer for det.

Med bistand fra Interpol sendte derfor politiet i Oslo en bekymringsmelding til gambisk politi.

– På bakgrunn av vår kjennskap til ham fra tidligere, ønsket vi å sende en forespørsel til gambisk politi for å undersøke omstendighetene rundt opplysningene, og eventuelt få bekreftet at dette var tilfelle, sier Lid.

– Viktig for oss å varsle

Det førte til at mannen ble pågrepet i Gambia i går. Da hadde han seks små gutter på soverommet, den yngste av dem var bare tre år gammel, ifølge Aftenposten.no.

Oslo-politiet ble informert om pågripelsen i dag.

– Hva tenker du om at deres bekymringsmelding førte til en konkret pågripelse?

Kjetil Elsebutangen, UD

Kjetil Elsebutangen i UD forteller at de jobber med saken.

Foto: Utenriksdepartementet

– Det viser at det internasjonale politisamarbeidet fungerer godt, og at det er viktig å sende forespørsler og bekymringer i slike saker når det er grunnlag for det.

UD: Jobber med saken

Nordmannen sitter nå arrestert i Banjul i Gambia.

– Jeg har mottatt informasjon om denne saken, og vi er nå i ferd med å forsøke å få brakt på det rene hva som er fakta. Jeg kan ikke bekrefte noe offisielt, men vi jobber altså med saken, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen.

– Uforstående til pågripelsen

Nordmannens advokat Sigurd Klomsæt sier at mannen stiller seg uforstående til pågripelsen,

– Han har hatt denne type anklager mot seg tidligere og har vært uforstående til det som er rettet mot ham. På den annen side har han også sagt at han har vært uheldig i sin omgangsform ved noen anledninger, men han har gått til behandling og mener han har fått den hjelp som har vært nødvendig for ham, sier Klomsæt til NRK.

Klomsæt skal reise til Gambia for å bistå mannen.

Under tingrettsbehandlingen av saken mot mannen i 2005, kom det fram at mens Baneheia-saken pågikk i Kristiansand, reiste 45-åringen til Baneheia og tok bilder av små barn ned i to-tre års alderen, kommer det frem i Telemarks Avisa.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ