Hopp til innhold

Ble angrepet av Taliban – nå beskytter han dem

Livvakten fra PST var i Kabul med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre da Taliban angrep i 2008. Nå passer han på Taliban-delegasjonen i Oslo. Støre medgir at besøket er en påkjenning.

livvakten

PÅ JOBB: Bildet til venstre viser livvakten på Serena Hotel i Kabul under terrorangrepet i 2008. På bildet til høyre står den samme livvakten og passer på Talibans delegasjon i Oslo i går. Bildekollasj: TV 2/NTB.

Foto: TV 2/NTB

Livvaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) havnet midt i terrorangrepet, da hotellet de og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bodde på i Kabul ble angrepet av Taliban 14. januar 2008.

Nå er minst en av de samme PST-livvaktene satt til å passe på Taliban-delegasjonen som er i Oslo for å forhandle.

Bilder fra Soria Moria-konferansesenter viser livvakten på jobb da Talibans utenriksminister i går holdt en pressekonferanse.

Livvakt er en profesjonell enhet som gjennomfører de oppdragene de blir satt til slik at myndighetspersonene de følger skal få gjort sin jobb, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Ut over det ønsker ikke PST å si noe mer om denne saken.

Livvakt

En av livvaktene som var på Serena Hotel i Oslo. Foran han står Talibans delegasjon.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Passer lillebroren til beryktet terror-leder

Lørdag kveld ankom Taliban Norge med privatfly for å delta i samtaler med Vesten. Det er første gang siden Taliban tok over makten i august i fjor at de besøker et vestlig land.

Blant representantene til Taliban er Anas Haqqani. Han var inntil nylig svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, men ble fjernet fra listen og er i dag en del av Talibans politiske ledelse i Doha i Qatar.

5kfHinG9ukc

ETTERSØKT BROR: Anas Haqqani var tidligere svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, men ble fjernet fra listen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Men, han er mest kjent for å være lillebroren til en av verdens mest ettersøkte terrorister, Sirajuddin Haqqani. Det var storebror Haqqanis terroristnettverk som sto bak angrepet på Serena hotell i 2008.

Aktivister i Norge har anmeldt lillebror Haqqani til Kripos for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Taliban sin talsmann uttalte tidligere denne uken til NRK at de er svært takknemlige for å besøke Norge.

Delegasjonen til Taliban skal møte og har møtt diplomater fra USA, EU og Norge. De har også møtt representanter fra sivilsamfunnet i Afghanistan. Samtalene skal gå over tre dager.

I dag skal statssekretær Henrik Thune (Ap) møte delegasjonen, og har lovet å stille «målbare krav».

Ettersøkt Taliban-leder

ETTERSØKT: Sirajuddin Haqqani er storebroren til Anas Haqqani. Haqqani-nettverket sto bak angrepet på Serena Hotel.

Foto: FBI / Reuters

Norsk journalist drept i angrepet

Det var 14. januar 2008 at Serena hotell i Kabul ble angrepet. To nordmenn ble skutt og hardt skadd under angrepet.

Carsten Thomassen

DREPT: Journalist Carsten Thomassen ble drept i angrepet på Serena Hotel.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

En av dem var Dagbladet-journalist Carsten Thomassen, som senere døde av skadene.

I boka «Livvakt – på innsida av PST» av NRK-journalist Simon Solheim forteller flere av dem som var til stede om sine opplevelser den kvelden.

En av livvaktene var med Støre da han hørte skyting. Han beordret alle som deltok i møtet som utenriksministeren var i ned på bakken.

De to andre livvaktene var på hotellrommet da angrepet satte i gang. De krabbet ut av hotellrommet, og ned til borggården utenfor hotellet. Her detonerte en av terroristene en bombe. Sikkerhetsfilmen som var festet på vinduene reddet trolig livene deres.

Etter å ha lokalisert Støre, fikk lederen for livvaktene beskjed om at UD-ansatt Bjørn Svenungsen var skadd i resepsjonen. Han besluttet å forlate de andre for å finne den skadde nordmannen.

KABUL, AFGHANISTAN 20080114:
Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena hotel i Kabul mandag i et angrep som var rettet mot utenriksminister Jonas G. Støre.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hotel Serena i Kabul ble angrepet den 14. januar 2008 av Taliban-medlemmer ikledd politiuniformer. En av dem sprengte seg selv rett ved hotellinngangen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Grufulle minner

Vi som var i kjelleren og resepsjonen det døgnet aldri kommer til å glemme det. Det var grufulle opplevelser, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Han synes det fremdeles er vanskelig å snakke om hendelsen 14 år etter.

Statsministeren er i New York for å lede møter i FNs sikkerhetsråd, hvor Norge for tiden har formannskapet. I morgen er temaet nettopp Afghanistan og den humanitære situasjonen.

Han blir tydelig preget når han skal svare NRK om hvordan det kontroversielle besøket hjemme påvirker ham og andre, ikke minst etterlatte.

De tre PST-livvaktene som fulgte meg den gangen, er alle i tjeneste i dag. Her i New York er det en diplomat og to-tre journalister som opplevde angrepet. Jeg skjønner at det er en påkjenning, sier Støre om å se noen av Talibans fremste menn i Oslo.

I boka har en av livvaktene fortalt om kaoset, om blodet og skytehullene i veggene da han kom seg til resepsjonen. Og om kaoset som rådet etterpå.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot Serena Hotel i Kabul 14. januar 2008.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og pressen i tilfluktsrommet på Serena Hotel.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Polititjenestemennene fikk etter hvert bistand av de militære ISAF-styrkene og fikk evakuert Støre, Svenungsen og den norske delegasjonen. Den norske militærambulansen dro tilbake til hotellet for å hente Thomassen og frakte ham til et feltsykehus, men livet sto ikke til å redde.

Statsministeren forteller at han og livvaktene fra politiet flere ganger har snakket sammen om det dramatiske døgnet i Kabul.

– Vi har satt oss ned på sidelinjen og gått gjennom det vi opplevde, sier Støre.

De har også snakket sammen om det som nå foregår i Oslo. Han sier han opplever at polititjenestemennene har forståelse for at Norge tar imot Taliban, i forsøket på å hindre at landet synker ned i en humanitær katastrofe.

Det vitner om deres profesjonalitet, at de nå gjør jobben sin og bidrar til sikkerhet rundt besøket, sier Støre.

Støre skriver i kondolanseprotokollen

KONDOLANSE: Jonas Gahr Støre skriver i kondolanseprotokollen til Carsten Thomassen i 2008.

Foto: Harald Henden / SCANPIX

Støre forstår reaksjonen

Statsministeren forstår det vekker sterke reaksjoner at Norge tar imot Taliban-lederne, som har brukt de siste 20 årene til å kjempe mot den internasjonale koalisjonen som Norge var del av.

– Jeg kan ærlig si, jeg reagerer også.

Det er vanskelig for deg?

Ja, det er det! Men det er ikke så vanskelig at jeg ikke kan se at det vi gjør, er det riktige å gjøre. Vi kan gjøre en forskjell, sier Støre.

Han forteller at det også har vært vanskelig at en av gjerningsmennene fra angrepet på Hotel Serena er satt fri gjennom en fangeutveksling.

Det var krevende å se, medgir den tidligere utenriksministeren.

Men, igjen så mener jeg at vi i Norge har en posisjon hvor vi kan bidra til å få framdrift. Når FNs generalsekretær takker oss og sier han ikke tror andre land kunne gjennomført dette og det er tidskritisk at noe skjer, da tenker jeg at jeg kan leve med det.

Men at det er en belastning for de pårørende etter den som ble drept eller dem som ble hardt såret, det har jeg ikke noe problem å forstå. Og jeg har dyp medfølelse for dem, sier Støre.

Livvaktenes innsats under det dramatiske angrepet senere blant annet gjenstand for høring i Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre befinner seg i New York og FN mens Taliban-lederne har samtaler i Norge. Støre innrømmer at besøket er krevende også for ham.

Simon Solheim, forfatter av boka «Livvakt – på innsida av PST» er redaksjonsleder i NRK Nyheter.

AKTUELT NÅ