NRK Meny
Normal

Bjørnøy vant, Sponheim tapte

Her er dommen til NRKs ekspertpanel etter Folkemøtet om miljø i Tromsø.

Folkemøte i Tromsø

Deltagerne under Folkemøtet i Tromsø.

Foto: Tore Meek / NRK

Helen Bjørnøy (SV), Helga Pedersen (Ap), Åslaug Haga, Inger-Lise Hansen (KrF), Lars Sponheim (V) og Børge Brende (H) var i panelet da politikerne diskuterte miljøspørsmål under det NRK-sendte Folkemøtet i Trosmø tirsdag.

Helga Bjørnøy

Helga Bjørnøy får ros av Ingebrigt Steen Jensen.

Foto: NRK

- Kanskje for først gang synes jeg at Helen Bjørnøy ble debattens store vinner. Hun var kompromissløs og tøff når det gjaldt ting som ikke er populære hos velgerne, var dommen til reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen.

Helen Bjørnøy sa fra om upopulære tiltak som rustidsavgift og høyere priser på flyreiser. Hun var tøff og modig og fortalte meg som seer at SV fremdeles er det tøffeste miljøpartiet.

Ingebrigt Steen Jensen / NRK

Sponheim taperen

Mens Steen Jensen utpeker Bjørnøy til debattens vinner så mener Bente Engesland, sjefredaktør i kvinnebladet KK, at Venstre-leder Lars Sponheim kom dårlig ut.

 

Lars Sponheim under Folkemøtet i Tromsø.

Lars Sponheim under Folkemøtet i Tromsø.

Foto: NRK

- Vanligvis er Sponheim radikal når det gjelder miljøspørsmål, men her ble han en moderat talsmann for alt og ingenting. Han fremsto mest som en moderat brumlebasse, sier Engesland til nrknyheter.no.

Også konsulent i TNS Gallup, Guro Stavn, viser til at Sponheim ikke kom godt ut av debatten.

- Vanligvis er Sponheim og Bjørnøy er best på miljø blant velgerne. Sponheim liker også formatet på folkemøtene godt, men denne gangen var han ikke i sitt ess, sier Stavn.

Haga var konkret

Helga Pedersen og Børge Brende

Helga Pedersen og Børge Brende i aksjon.

Foto: NRK

Både Guro Stavn og Bente Engesland trekker frem kommunalminister Åslaug Haga (Sp) som god i debatten.

- Haga fikk med seg gode hjertesaker for Senterpartiet. Hun blir best når hun får frem at saker som rushtidsavgift skal avgjøres på lokalnivå.

Debatten led under at Fremskrittspartiet ikke var med. Partiet er den eneste virkelige miljøopposisjonen i Norge fordi det ikke annerkjenner klimaproblemene og debatten taper på at partiet ikke er med.

Bente Engesland / NRK

Sjefredaktør Engesland trekke frem kontrasten mellom Børge Brende (H) og Haga.

- Brende ønsker å fremstå som en nasjonal strateg. Han legger vekt på de store visjonene og strategiene og vil ha et nasjonalt klimakompromiss. Haga på sin side er praktikeren. Hun er konkret på hva som skal skje lokalt, sier Bente Engesland.

- Eksersis i krangel

Ingebrigt Steen Jensen mente også at det var lokalpolitkerne som kom best ut av debatten.

- Det som slår meg etter å ha sett noen folkemøter er at rikspolitikken er blitt en eksersis i krangling. Det er ikke noen andre områder i samfunnet, selv i fotballen, der man må snakke nedsettende om sine motstandere hele tiden, sier han.

Når han Fremskrittsparti-ordføreren i Nordreisa kom på så ble jeg for første gang glad i en Frp-mann. Han brød seg om hva som var best for Nordreisa, han.

Ingebrigt Steen Jensen / NRK

- Med en gang det dukker opp en lokalpolitiker så handler det ikke om å fradømme motstanderne all fornuft. Der handler det om å finne løsninger, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger