Bjørnland ny PST-sjef: – Hadde ikke søkt jobben om jeg var skremt

Marie Benedicte Bjørnland blir ny sjef i Politiets Sikkerhetstjeneste. Hun er ikke skremt etter den harde medfarten forgjengeren fikk.

bjørnland

FORNØYD: Justisminister Grete Faremo var svært fornøyd da hun presenterte Marie Benedicte Bjørnland som ny PST-sjef fredag.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Bjørnland, som i dag er politimester i Vestfold politidistrikt, overtar jobben etter Janne Kristiansen, som gikk av i januar. Hun ble utnevnt i fredagens statsråd.

Bjørnland, som er 47 år gammel, ble født i Kristiansand og vokste opp i Lier og Sandefjord. Hun har vært dommerfullmektig i Skien og Porsgrunn, men har praktisk talt vært i politiet hele sitt yrkesliv, i alt i 20 år, og gått gradene via ulike lederledd.

– Mange viktige oppgaver venter, så får vi se hva jeg vil gripe fatt i først, sier hun til NRK.

Hardt vær

Justisminister Grete Faremo virket svært fornøyd da hun presenterte den nye PST-sjefen fredag. Hun trekker spesielt frem hennes brede politibakgrunn.

– Vi har hatt med en engasjert og kunnskapsrik kandidat å gjøre. Jeg syns også hennes lederkapasitet er svært viktig for denne stillingen, og jeg mener vi har funnet den beste for denne stillingen. Jeg gleder meg over det, sier hun.

Den nye PST-sjefen går ikke til en enkel jobb. Flere av de åtte som har ledet sikkerhetspolitiet siden 1990 har havnet i hardt vær. Hennes forgjenger, Janne Kristiansen, trakk seg med umiddelbar virkning i januar etter å ha gått langt i å røpe fra Stortingets talerstol at norsk militær etterretningstjeneste opererer i Pakistan.

Da hadde hun lenge vært under sterkt press i kjølvannet av 22. juli og kontroversielle uttalelser om terroristen Anders Behring Breivik. Men den verbale julingen forgjengeren fikk har ikke skremt den ferske PST-sjefen.

– Jeg hadde ikke søkt jobben hvis jeg fryktet det. Jeg har foretatt en grundig vurdering med min familie da jeg søkte, og går inn i jobben med kraft og engasjement, sier hun.

Da topplederjobben skulle lyses ut på nytt, gikk PST-ansatte til det uvanlige skritt og lage en liste over egenskaper de mente den nye sjefen bør ha. Blant annet gjorde de det klart at den nye sjefen bør takle mediene.

Åpen stil

Bjørnland har som politimester i Vestfold fått skryt for sin åpne lederstil. I PST går hun inn i en etat som forvalter topphemmelig arbeid.

– Jeg vil være åpen om det man kan være åpen om, og omvendt. Jeg håper jeg står støtt når jeg går inn i stillingen som PST-sjef.

Utover det er hun avventende med hvordan hun vil sette sin signatur på jobben. Blant annet avventer hun 22. juli-kommisjonens rapport som er ventet 13. august.

– Det kommer til å legge en viktig premiss for PSTs arbeid fremover. Men først må jeg starte i jobben, sier hun, og legger til at tiltredelstidspunkt ennå ikke er satt.

NRK-kommentator Kyrre Nakkim er positiv til Faremos ansettelse.

– Det betyr mye for de som har jobbet der at hun har bred bakgrunn fra politiet, hun vet hvordan man kommuniserer nedover to ledd. Og når man skal kommunisere oppover politisk, er det en fordel med en sjef som har hatt åpenhet som sin sak i sitt lokale politidistrikt, sier han.

– Stillingen er en av de mest utsatte i Norge. Vedkommende må forstå at rollen er større enn personen, og må kunne manøvrere mellom det som må gjøres for å forebygge terror og andre trusler mot Norge med samfunnets krav og forventninger, sa en av de ansatte, som ønsket å være anonym.

De andre søkerne var politimester i Søndre Buskerud, Christine Fossen, UNE-direktør Terje Skjeggestad, daglig leder Henning Anders Eskeland fra Bærum, generalmajor Tor A. Sandli og tidligere TV 2-topp Arne Harbitz Anker-Jensen, som er bosatt i Sveits.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger