Hopp til innhold

Avviser at de setter opp prisene på grunn av mulig SAS-streik

Ifølge Norwegian-sjefen har flyselskapet fjernet «Flex»-billettene for å sikre fulle fly i en periode med stor etterspørsel.

Bjørn Kjos

- Streik er ikke noe vi trenger i luftfartindustrien, og det spiller ingen rolle enten det er SAS eller Norwegian, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til NRK.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Fredag kan sju av ti SAS-fly bli stående på bakken dersom SAS og flygerne ikke kommer til enighet i meklingen.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos avviser at de har satt opp prisene på flybillettene for å tjene penger på den mulige storstreiken, som kan ramme 80.000 SAS-passasjerer fredag.

Onsdag skrev Dagens Næringsliv at Norwegian har skrudd opp prisene på billettene i helgen og på mandag, og samtidig fjernet «Flex»-billettene, som er en billettype som gjør at du ikke får tilbake pengene ved avbestilling.

- Nei, det gjør vi aldri. Vi setter aldri opp prisene, sier Kjos til NRK i forbindelse med fremleggelsen av Norwegians resultater for første kvartal torsdag.

Ifølge Norwegian-sjefen handler det om å unngå at passasjerer holder av plasser som de ikke vil benytte seg av.

Les også: Norwegian med milliardtap

Fjernet «Flex»-billetter

Kjos bekrefter at de såkalte «Flex»-billettene er tatt ut, og sier det er for å sikre fulle fly i en periode med høyere etterspørsel.

- Flex-billettene gjør at du kan reservere og ikke trenger å møte opp, og det vil ikke vi. Det er jo tross alt mange som da ikke kommer med som gjerne vil reise, og vi vil jo helst at de som vil reise skal få lov til å reise, sier Kjos.

- Dere justerer ikke opp prisene for å profittere på SAS sin situasjon?

- Nei, absolutt ikke. Slike ting er så kortsiktig at sånn kan du ikke drive. Du må drive en helt vanlig styring på flightene, sier han.

Les også: Fare for streik hos SAS gir dyrere billetter hos Norwegian

Frist ved midnatt

Fristen for flygerforeningene og SAS for å komme til enighet er satt til midnatt. Onsdag møttes partene i Norge hos Riksmekleren. Det kan forhandles på overtid, men dersom meklingen ikke fører frem, blir storstreik på fredag.

I Danmark begynte forhandlingene på mandag, mens de startet tirsdag i Sverige. Pilotene som er samlet under SAS Pilot Group, er i Norge organisert gjennom LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene i Parat.

Det er varslet at 550 norske piloter kan bli tatt ut i streik. De danske og svenske pilotene blir automatisk tatt ut til streik fredag, dersom partene i Norge ikke kommer til enighet i løpet av natten.

Til sammen kan da 1.500 piloter i Norge, Sverige og Danmark bli tatt ut i streik.

Les også: Kan bli storstreik på fredag

Håper på løsning

Ifølge informasjonssjef Knut- Morten Johansen i SAS berører en mulig streik cirka 80.000 passasjerer. Det er derimot usikkert hvilke avganger som blir rammet.

NRK har vært i kontakt med SAS, som ikke ønsker å kommentere Norwegians praksis. Kjos understreker imidlertid at han håper SAS kommer til enighet med sine flygere.

- Jeg synes streik er forferdelig, og jeg håper inderlig at partene kommer til enighet. Streik er ikke noe vi trenger i luftfarten, og det spiller ingen rolle enten det er SAS eller Norwegian, sier han.

AKTUELT NÅ