Hopp til innhold

Mener overgrepene er ekstra belastende

– Overgrepene har hatt en homofil dimensjon. Det kan ha vært ekstra belastende for ofrene. Bistandsadvokatene i Lommemann-saken prosederer om skadene deres klienter har fått i ettertid.

Bistandsadvokater i Lommemann-saken Siv Hallgren og Håkon Brækhus.

14 bistandsadvokater representerer de 66 fornærmede i Lommemann-saken. Her Siv Hallgren og Håkon Brækhus.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Rettstegning fra Lommemann-retssaken

Rettstegning fra Lommemann-saken.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

– Mange av guttene har hatt sin første seksuelle opplevelse, hvis man kan kalle det det, med en mann. Det har vært en ekstrabelastning, sier bistandsadvokat Håkon Brækhus.

– Den massive mediedekningen gjør at overgrepene fortelles og gjenoppleves på en måte som er mer krenkende enn ved andre saker, sier han.

Den fem måneder lange rettsmaratonen i Lommemann-saken går mot slutten. Denne uken er det sluttprosedyrer. I går la aktor ned påstand om ni års forvaring, i morgen prosederer forsvarer.

Dramatiske følger

14 bistandsadvokater representerer de 66 ofrene i Lommemann-saken. I dag forteller de retten i Follo hvorfor de mener sine klienter fortjener erstatning fra Erik Andersen. Enkelte av de fornærmede er søsken, flere er det man vil kalle ekstra sårbare og utsatte gutter.

Brækhus representerer 20 barn og deres familier og startet i går ettermiddag sin prosedyre.

– Guttenes evne og vilje til å fortelle om egne problemer er ulik. Jeg vil derfor legge mer vekt på hva de faktisk er vært utsatt for, sier Brækhus.

– Likevel tror jeg ikke det vil støte noen om de guttene som har hatt ekstra dramatiske følger tilgodeses mer utover et normalt erstatningsnivå, sier han.

Totalt 7,5 millioner i krav

Én har reist krav om 50.000, mens resten krever erstatning på mellom 100.000 og 200.000 kroner. Totalt krever de fornærmede i saken 7,5 millioner kroner fra Erik Andersen.

– Jeg synes ikke det er en spesielt høy erstatningssum sammenlignet med andre saker. Det skal være en anerkjennelse av at det har skjedd en krenkelse, og at krenkelsen har vært alvorlig, sier Brækhus.

– Plasteret må være stort nok

– De fleste foreldre oppdrar sine barn til å være respektfulle og lydige overfor andre voksne mennesker, og å hjelpe folk som trenger hjelp. Det er den oppdragelsen Erik Andersen har utnyttet med den tilnærmingsmåten han har brukt, sa Brækhus.

Også advokat Siv Hallgren trekker fram psykisk sårbarhet og problemer i ettertid hos flere av sine 14 klienter.

– Foreldre og barn har fortalt om skyldfølelse, mørkeredsel, frykt for å bevege seg ute alene, mobbing i skolen, psykologtimer og tvangslidelser, sa hun.

Denne oppreisningen som barna skal ha skal være et slags plaster på såret. Det plasteret må være stort nok til å dekke både sår og arr som de har.

Siv Hallgren, bistandsadvokat i Lommemann-saken

Sengevæting, skepsis og sinne

Hallgren legger vekt på at for mange av guttene kom ikke reaksjonene så sterkt med én gang da de var små. Men da de kom i en alder hvor dette med seksualitet ble aktualisert, ble det verre.

Bistandsadvokater i Lommemann-saken

Bistandsadvokater i Lommemann-saken: Bak fra venstre: Beate Hamre, Synnøve P. Berge og Hege Salomon. Foran fra venstre: Eva Frivold og Inger Marie Støen.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Hun forteller om gutter som har slitt med sengevæting i flere år, sinne som de ikke har klart å kontrollere, og om en grunnleggende skepsis til fremmede mannspersoner i tiden etter.

Enkelte har vært på «forbryterjakt» for å lete etter gjerningsmannen, forteller Hallgren. Andre har valgt å ikke anmelde forholdet fordi de mente det ville bli en merbelastning for gutten deres.

– Krisepsykolog Atle Dyregrov har sagt at seksuelle overgrep kan være like traumatiserende for foreldrene, sier Hallgren.

Flere reaksjoner:

  • «Han turde ikke fortelle om det til familien, og han underrapporterte omfanget da han forklarte seg for politiet.»
  • «Det verste er skammen. Det er like mye det å bli manipulert og lurt, som det å måtte ta på mannens kjønnsorgan.»
  • «Gutten var redd for at det kunne være en lokal overgriper, derfor var han redd for represalier.»
  • «Det har satt spor i meg. Jeg må leve med det resten av livet. Det er Ikke noe jeg er stolt av akkurat.»
  • «Han ønsket å ta sitt eget liv»
  • «Mor til gutten brukte seks år på å bearbeide saken. Hun hadde skyldfølelse siden hun ikke klarte å beskytte sønnen mot seksuelt overgrep, noe hun selv også hadde opplevd.»
  • «Jeg burde ha passet på lillebroren min.»
  • «Du sa at når vi kom til Norge så ville vi være trygge, pappa»
  • «Det var den verste dagen i vårt liv»

AKTUELT NÅ