– Var inne på noe med å skjule at han var homofil

Trond Birkedal skjulte at han var homofil for å passe inn i Frps image. – Han var inne på noe, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Fjeld.

Trond Birkedal

Trond Birkedal har innrømmet å ha filmet unge gutter i dusjen, og sier han aldri hadde gjort det han har gjort dersom han var åpen om sin legning.

Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

Birkedal var sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet og partiets ordførerkandidat i Stavanger.

I mars ble han siktet for å ha snikfilmet flere unge gutter. Han erkjente filmingen, men nektet for det mest alvorlige punktet i siktelsen; seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Plot

I et 24-sider langt intervju med Plot sier Birkedal at han har innsett at han aldri kommer til å bli kvitt skyldfølelsen for det han har gjort.

Foto: Faksimilie Plot / Scanpix

Tidligere denne uken stod Birkedal frem som homofil i et 24-siders langt intervju i magasinet Plot. I intervjuet sier Birkedal at han «aldri hadde gjort det han hadde gjort, dersom han var åpen om sin legning».

Birkedal har innrømmet å ha filmet unge gutter i dusjen, og sier at hans homofile legning passet dårlig med det Frp-imaget han prøvde å skape.

– Viktig å iscenesette seg

I portrettintervjuet med Plot tegnes et bilde av en mann som hardt har prøvd å være en annen enn den han er. På spørsmål om hvorfor det var så vanskelig å innrømme at han var homofil, svarer Birkedal:

«Det passet så dårlig inn i rollen jeg hadde definert for meg selv».

Kommunikasjonsrådgiver og imageekspert Dag Inge Fjell mener Birkedal var inne på noe da han prøvde å tilpasse seg Frps image – politisk sett.

– Ja, det vi vet fra all forskning om hva man oppfatter av et politisk budskap, så ser vi det at én ting er hva politikerne sier, men dersom man ikke oppfører eller ser ut som det partiet som skal si noe, så kommer man galt ut, sier Fjell.

– Det er viktig å iscenesette seg på en slik måte at budskapet blir forsterket.

I intervjuet med Plot sier Birkedal at han ble fotballinteressert, dempet sansen for klassisk musikk og la seg til et enklere språk for å passe inn i Frp.

– Hva vil du si er det perfekte Frp-imaget?

– Frps velgere kommer ofte fra ordinære kår, arbeidsfolk er overrepresentert på statistikken. Det vi vet er at «ordentlighet», det at man ser ordentlig ut, er korrekt og har høflige manerer, med andre ord viser tradisjonelle verdier, er viktig, sier Fjeld.

Sendte brev til ofrene

I intervjuet med Plot sier Birkedal også at han har sagt unnskyld til alle han filmet i dusjen.

En av dem han filmet på badet sitt var Martin Bratland Andersen. Det var også han som meldte saken til politiet.

Dag Inge Fjeld

Kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Fjeld mener det er naturlig at Birkedal prøvde å tilpasse seg FrPs image.

13. september, dagen etter Frps katastrofalt dårlige kommunevalg, sendte Birkedal brev til samtlige av de guttene han har filmet i skjul på badet i sitt private hjem, skriver VG Nett.

«(..) det var den eneste rette måten å håndtere dette på for at alvoret i det jeg hadde gjort skulle gå opp for meg», skriver Birkedal i brevet, ifølge VG Nett.

19 år gamle Bratland Andersen har kommet seg videre etter hendelsene, men sier saken har preget han.

– Det har vært mange søvnløse netter der man har tenkt på denne saken, for å si det sånn, sier Bratland Andersen til NRK.

Likevel sier Bratland Andersen at han kan være villig til å tilgi Birkedal.

– Det er aldri akseptabelt å begå lovbrudd. De handlingene han har gjort er nokså alvorlige, etter min mening. Jeg tilgir han forutsatt at han tar straffen sin, at han er ærlig om det han har gjort, og at han endrer seg som menneske, sier Bratland Andersen.

Over et halvt år etter at Trond Birkedal ble siktet for nakenfilmingen og for seksuell omgang med barn under 16 år er det fortsatt uavklart om han blir tiltalt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger