Normal

Billigere mobilbruk i utlandet for noen Telenor-kunder

Telenor følger etter Telia, og gjør det billigere å bruke smarttelefon i utlandet. Men mens Telia gir lavere priser til alle kunder, må man bytte abonnement for å få det samme hos Telenor.

Syden

Det er ikke alle Telenors kunder som kan surfe bekymringsløst på europeiske strender i sommer. Eksisterende kunder får ikke automatisk lavere priser.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag morgen kommer Telenor med nyheten om at det nå blir slutt på kostbare utenlandsregninger når man bruker smarttelefonen i utlandet.

Telenor går lengre enn Telia, som fjernet kostbare roamingkostnader allerede 1. mars, i Norden og Baltikum.

Hos Telenor, kan privatkunder fra og med 27. april få lavere priser i hele EØS-området og innen EU.

Privatkunder må bytte abonnement

Men mens Telia har fri roaming for alle sine abonnenter som har datapakker i sitt abonnement, må man aktivt bytte abonnement hos Telenor for å få samme tilbud.

Dermed gjelder gladnyheten bare de privatkundene som selv aktivt bytter abonnement.

– Telenors privatkunder må bytte abonnement for å få fri roaming i EU-EØS-området, og vi oppfordrer sterkt til å bytte. De som ikke bytter får samme kostnader som i dag, sier Anders Krokan, som er informasjonssjef i Telenor.

De som bytter abonnement, kan på reiser i utlandet ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.

Hvor dyrt det blir, får vi ikke vite før i morgen.

– Burde gjelde alle eksisterende kunder

– Det vi har sett før er at roaming i utlandet har vært en melkeku for teleoperatørene. Vi er fortsatt avventende til vi ser detaljene rundt dette, men det er veldig positivt at det blir mer konkurranse på dette området, sier Finn Myrstad. Han er fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Finn Myrstad, fagdirektør i Forbrukerrådet

- Vi er avventende til dette til vi får se prisene og de endelige detaljene rundt dette, sier Finn Myrstad, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Johan B. Sættem

Men da Telia innførte fri roaming 1. mars ga de tilbudet til alle kunder innenfor eksisterende amonnementer. Burde ikke Telenor gjort det samme. Hos dem må man bytte abonnement?

– Det kan godt være. Vi skal se veldig nøye på dette tilbudet når det kommer offisielt i morgen, men vi skulle selvfølgelig ønsket at det gjaldt alle eksisterende kunder, sier Myrstad.

Ikke snillisme som gir lavere priser

Det er ikke snillisme som gjør at teleselskapene nå kutter i utenlandsprisene. Bakgrunnen er at Europaparlamentet i oktober i fjor vedtok et forbud mot roamingavgifter innad i EU-land, som skal gjelde fra sommeren 2017.

Siden Norge er medlem av EØS, vil reglene gjelde her hjemme også.

I statsråd sist fredag ble det lagt fram en kongelig resolusjon om å inkludere EUs regler om nettnøytralitet og internasjonal gjesting i EØS-avtalen, skrev NTB nylig. Målet med denne regelen er at det ikke skal koste mer å bruke telefonen på reise innenfor EØS enn det gjør i hjemlandet.

– Denne uken trådte nye regler i kraft som gjorde at selskapene er nødt til å senke prisene. Så dette skjedde ikke uten kamp, sier Myrstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger